Dašak Rusije u Lipiku

FOTO: Compas.com.hr

27.8.2021. | 13:17 | Matija Kulhavi
IZVOR: compas.com.hr.
Pregleda: 2163

Svi koji su se tijekom večernjih sati protekle srijede, 25. kolovoza našli u lipičkom Multikulturalnom centru, mogli su osjetiti dašak ruske kulture, tradicije i običaja. Naime, ondje je u organizaciji Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Požeško-slavonske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Grada Požega održana kulturna manifestacija pod nazivom „Predavanja o Rusiji“. Bila je to prava prigoda zainteresiranoj publici predstaviti rusku kulturu, povijest, umjetnost i narodne nošnje, a sve uz neizostavni ruski čaj i ruske slatkiše! Osim samog predavanja o ruskim znamenitostima, posjetitelji su mogli razgledati izložbu fotografija i plakata o Rusiji.Nakon uvodnog pozdrava Jasne Molnar Kukić, ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Lipik, prisutnima se obratila i Galina Petranović, predsjednica Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Požeško-slavonske županije izrazivši zadovoljstvo velikim odazivom lipičke publike.


Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva Požeško-slavonske županije osnovano je 2002. godine. Jedno vrijeme je bilo svojevrsno zatišje u radu, međutim, posljednjih šest godina uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova aktivno rade na promicanju ruske kulture i običaja, dosad uglavnom na području Požege, a od sad i na području drugih dijelova naše županije, poput Lipika, istaknula je gospođa Petranović.
Ona je također kazala da na području Republike Hrvatske postoji čak četrnaest udruga koje promiču hrvatsko-rusko prijateljstvo, od Dubrovnika i svih većih gradova na obali pa sve Karlovca, Čakovca te do požeške udruge koja je najistočnija, s time da su u Zagrebu i Splitu aktivne po dvije udruge. S obzirom na to da dalje od naše županije nema sličnih udruga na području Slavonije i Baranje, u ovoj udruzi ima i članica koje dolaze iz Osijeka i Vinkovaca.

U nastavku programa dopredsjednica Udruge Anna Delić prisutnima je održala zanimljivu i poučnu prezentaciju o ruskoj povijesti, kulturi i tradiciji, ali i o općim podacima koji se vezuju uz Rusiju i njezina prostranstva. Tako je istaknuto kako je vrlo važno proučavati kulturu ne samo svoje zemlje, već i drugih zemalja i naroda jer kulture postoje zajedno obogaćujući jedna drugu. Osim narodnih mudrosti u prezentaciji je prikazano i rusko gostoprimstvo te niz drugih narodnih običaja vezanih uz praznične manifestacije, rusku kuhinju, obrte, glazbene instrumente, folklor i narodnu nošnju u kojoj su vodeći tonovi boja bijeli, crveni i plavi. U konačnici, to se moglo vidjeti na prikazanim nošnjama u kojima su bile odjevene članice udruge.Naravno, bilo je govora i o poznatoj ruskoj lutki koju mi zovemo babuška, a zapravo se kaže matrjoška. Publika je zdušno slušala o tom povijesnom dijelu kulture naroda Rusije koji simbolizira sve tajno i čarobno što je u duši čovjeka.

Svaki narod voli svoje običaje i vrlo ih cijeni. Nije čudo da postoji izreka – „Poštuj sebe i drugi će vas poštivati.“, zaključak je ovog nadahnutog predavanja.

Uz rusku čajanku, naši su sugrađani mogli uživati i u degustaciji brojnih ruskih poslastica koje su za ovu prigodu pripremljene.

U Multikulturalnom centru je otvorena i izložba fotografija i plakata o ruskim znamenitostima, a svi oni koji ju budu željeli razgledati to će moći učiniti sve do 25. rujna.

(Izvor: compas.com.hr)Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI