Danas je Svjetski dan bez mesa

20.3.2021. | 09:01

Prijatelji životinja

Pregleda: 2274

NOVO

Pleternička adventska priča započinje — gradonačelnica Šarić poziva sve na blagdansko druženje
Pleternička adventska priča započinje — gradonačelnica Šarić poziva sve na blagdansko druženje
Izložba “Kreativni i Neovisni” otvorena u Gradskoj knjižnici Požega
Izložba “Kreativni i Neovisni” otvorena u Gradskoj knjižnici Požega
Topla proslava 101. rođendana Gradskog muzeja Požega: glazba, tradicija i puno emocija
Topla proslava 101. rođendana Gradskog muzeja Požega: glazba, tradicija i puno emocija
Učiteljica Martina Čerti i njezin 3.a posvetili Dan osoba s invaliditetom djevojčici koja ih spaja – Teni Šimčik
Učiteljica Martina Čerti i njezin 3.a posvetili Dan osoba s invaliditetom djevojčici koja ih spaja – Teni Šimčik
Uz visoke uzvanike i dodjelu priznanja Jakšić proslavio svoj Dan i blagdan svete Barbare
Uz visoke uzvanike i dodjelu priznanja Jakšić proslavio svoj Dan i blagdan svete Barbare
Državno odvjetništvo pokreće istragu protiv gradonačelnika Miličevića?
Državno odvjetništvo pokreće istragu protiv gradonačelnika Miličevića?
Poezija i makrame Slavice Šperande oduševili posjetitelje Gradske knjižnice Požega
Poezija i makrame Slavice Šperande oduševili posjetitelje Gradske knjižnice Požega
Požeški ulični svirač Rajko: Od tambure do frule za zmije
Požeški ulični svirač Rajko: Od tambure do frule za zmije
Županijska vatrogasna zajednica donijela plan rada i proračun: Fokus na mladeži i preventivi
Županijska vatrogasna zajednica donijela plan rada i proračun: Fokus na mladeži i preventivi
Svečani trenutak za Požegu: Otvoren restoran Mama Mia La Pasta, novo središte vrhunske gastronomije
Svečani trenutak za Požegu: Otvoren restoran Mama Mia La Pasta, novo središte vrhunske gastronomije
Danas je Svjetski dan bez mesa

Svjetski dan bez mesa
(FOTO: prijatelji životinja)

20.3.2021. | 09:01 | Prijatelji životinja
Pregleda: 2274

Povodom Svjetskog dana bez mesa (MeatOut Day), koji se obilježava danas, 20. ožujka, poznate hrvatske influencerice i vrsne kuharice veganske hrane, Marie Wasler i Nataša Rajčević, pokazale su kako se sve može pripremiti biljno meso i ispričale kako je život bez životinjskoga mesa uljepšao živote i njima i tisućama njihovih pratitelja. U zanimljivoj i edukativnoj radionici, koja se mogla pogledati jučer na Facebook-stranici Prijatelja životinja, Marie i Nataša pripremale su razne biljne zamjene za meso koje se mogu pronaći na hrvatskome tržištu te kroz svoje iskustvo veganstva pomogle savjetima svima zainteresiranima za vegansku prehranu i promjenu životnoga stila. 

Marie Wasler uživa u pripremi veganskih delicija te pratiteljima pruža recepte zanimljivih i jednostavnih veganskih jela koje svatko može pripremiti u vlastitome domu. Kaže da je prije nekoliko godina i sama bila jedna od onih koji misle da nikada ne bi mogli živjeti bez mesa, ali kada je otkrila veganstvo, otvorio joj se jedan sasvim drugi kulinarski svijet. Smatra da je iznimno važno educirati ljude o dobrobitima veganske prehrane i upravo zato najviše ju veseli stvaranje sadržaja za vlastiti blog. 



Danas je Svjetski dan bez mesa



Nataša Rajčević na svojem Instagram-profilu „Burbon i borovnice” neodoljivim fotografijama veganskih jela svakodnevno obogaćuje živote svojih pratitelja. Za sebe kaže da je zaljubljenica u hranu i kuhanje u kojemu iskreno uživa. Sprema šarena i živopisna jela kojima želi pokazati da veganska prehrana nije ni dosadna ni komplicirana, već zasitna i ukusna. Posebno voli istraživati egzotična, pomalo nepoznata jela i okuse, no često se vraća starim, tradicionalnim dalmatinskim jelima. 

Prijatelji životinja navode da se Svjetski dan bez mesa obilježava još od 1985. godine, a kampanja je pokrenuta kako bi suosjećajni ljudi diljem svijeta dočekali proljeće u čast životinjama te, ne samo na taj dan već i dugoročno, izbacili njihovo meso iz svoje prehrane. Ističu da su biljne zamjene za meso izvrsnog okusa i nutritivnih vrijednosti, a sadrže i jednako ili više bjelančevina od životinjskoga mesa. 

„Velika je prednost većine biljnih zamjena ta što sadrže vlakna, a ne sadrže kolesterol, lako se spremaju i zdravstveno su sigurnije od mesa i mesnih proizvoda. Na hrvatskome tržištu već postoje mnogobrojne biljne zamjene za kobasice, burgere, hrenovke, odreske, paštete, salame, okruglice, lazanje i druge mesne proizvode koji ne samo što su zdraviji već se njihovom kupnjom izravno sudjeluje u smanjenju gladi u svijetu, očuvanju okoliša i zaštiti životinja”, kažu Prijatelji životinja.

Podsjećaju da se na besplatni servis Vege izazov, koji se nalazi na www.veganopolis.net, mogu prijaviti svi koji žele promijeniti svoj život nabolje i obogatiti svoje znanje, dok Vegan Buddy, kao dugogodišnji vegan, svojim savjetima može pomoći u lakšem prelasku na veganski način života. 

Ovogodišnji Svjetski dan bez mesa obilježava i promocija veganskog proizvoda jednog hrvatskog proizvođača, Ćevapčića, od čije se prodaje jedna kuna donira udruzi Prijatelji životinja pa je, uz već ranije prisutnu na tržištu Stellinu kobasicu, još jedan odličan gurmanski proizvod čijom se kupnjom može podržati rad za prava životinja i veganstvo. Veganski i fini ćevapčići mogu se kupiti izravno od proizvođača i u trgovinama zdrave hrane. Svojim okusom, izgledom, mirisom, bojom i teksturom oduševit će sve koji su naviknuti na mesne proizvode jer su namijenjeni svima.

Radionica povodom MeatOuta može se pogledati na www.youtube.com/afcroatia, a recepti za pripremu biljnog mesa mogu se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr.   


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI