Dalić i najbolja formacija u povijesti hrvatskog nogometa

HNS- nogomet, reprezentacija
(FOTO: Ustupljene fotografije)

16.11.2023. | 10:35 | 034
Pregleda: 1967

Otkrijte tajnu najbolje formacije u povijesti hrvatskog nogometa!

Neočekivani porazi ove jeseni donijeli su brojne dvojbe izborniku Zlatku Daliću, uključujući i pitanje treba li mijenjati formaciju s kojim igra. No, njegov 4-3-3 dobro ga je služio sve ove godine i može biti učinkovit i u budućnosti.

Hrvatska reprezentacija već više od dva i pol desetljeća spada među najbolje na svijetu. Naši nogometaši još su tamo 1996. godine na Euru u Engleskoj pokazali da mogu bez problema parirati čak i najjačim europskim reprezentacijama, a dvije godine kasnije osvojili su nezaboravnu broncu na SP-u u Francuskoj.


Novo slavno doba naše izabrane vrste započelo je 2017. godine kada je HNS postavio za izbornika Zlatka Dalića. Osam mjeseci kasnije naši su igrali u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji, a uspjesi su se nastavili broncom na SP-u u Kataru i srebrom na završnici Lige nacija u Nizozemskoj, što je učinilo ovu generaciju najboljom u hrvatskoj povijesti.


Sve te godine Hrvatska je bila i ostala opasan protivnik svakome na svijetu, tko god igrao u njezinoj momčadi. Mijenjale su se i formacije, no čvrstina naše ekipe uvijek je bila na nivou. Hrvatska nogometna reprezentacija utakmice je znala igrati u tri različite formacije:

u doba Blaževića igrali su naši u 5-3-2 formaciji, kasnije su prešli na 4-4-2 i tako igrali više od desetljeća, Zlatko Dalić odlučio se pak za 4-3-3 i s tom je strategijom ostvario sve svoje velike uspjehe. No, nedavni porazi u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo unijeli su sumnju u sve vezano uz trenutnu igru naše izabrane vrste, uključujući i formaciju. Ipak, Dalić je već imao pokušaje promjena u postavljanju igrača na terenu i na kraju se svejedno vratio na omiljenu ideju. Vjerojatno će joj ostati vjeran i ovaj put...

Hrvatska nogometna reprezentacija – igrači preferiraju 4-3-3

Formacija 4-3-3 spada među moderne nogometne ideje. Posebno je dobro funkcionirala za Hrvatsku dok su naši imali dva brzonoga krila. S jedne strane djelovao je Ivan Perišić, s druge Ante Rebić, dok su Mario Mandžukić i Andrej Kramarić protivnike mučili u njihovoj središnjici.

Hrvatska reprezentacija s takvom je postavom ostvarila svoj najveći uspjeh, srebro u Rusiji, no u međuvremenu je Perišić ipak izgubio na svojoj brzini, a Rebić je samog sebe isključio s popisa Dalićevih izabranika.

Svejedno, Dalić je ustrajao u toj formaciji sve do danas, iako ideje s Nikolom Vlašićem i Mariom Pašalićem na desnom krilu nisu donosile našoj izabranoj vrsti jednaku moć kakvu je pokazivala 2018. godine.

No, osnovna postava igrača na terenu nije jedina taktička zamisao koju je Dalić uspješno dosad provodio. Naime, naš je izbornik odlično koristio i visoko postavljanje obrane, čime bi maksimalno kratio manevarski prostor protivniku. Tu je i pritisak visoko u polju suparnika, što su naši znali jako dobro raditi i tako bi onemogućili čak i najjačima na svijetu da se razmašu.Hrvatska nogometna reprezentacija utakmice u pravilu igra s posebnim fokusom usmjerenim prema bokovima, kako u obrani, tako i u napadu. Pa su tako donedavno zajedno djelovali Perišić i Sosa na lijevoj strani, a Pašalić ili Vlašić te Juranović na desnoj, čime bi protivnik bio potpuno zatvoren u defenzivi, što je posebno došlo do izražaja protiv Brazila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru.

U napadu pak kombinacije dvojice agilnih igrača na krilima davale bi našima priliku da stvore višak i odigraju loptu u sredini ili naprave više prostora za moćnu veznu liniju, kako bi se probila obrana tamo gdje je inače najgušća.

Dodajmo tome uspješnu tranziciju iz obrane u napad, kao i staloženo iznošenje lopte kratkim pasovima. Sve to bilo je sasvim dovoljno da naši ostanu među najboljima u Europi, čak i s nešto sporijim krilima nego što je Zlatko Dalić navikao u prošlosti.

A da se njih pita, hrvatski igrači od svih formacija definitivno trenutno preferiraju 4-3-3. To je postava u kojoj se Luka Modrić, Mateo Kovačić i Marcelo Brozović jako ugodno osjećaju u sredini terena, a bekovi i stoperi dobivaju dovoljno podrške iz prednjih linija. Zato promjene koje će uskoro sigurno nastupiti u igri naše reprezentacije ne bi trebale uključivati i promjenu osnovne formacije, jer to je prokušana formula koja je naše odvela do samog svjetskog vrha...

Više koncentracije i manje prostora protivnicima

Porazi od Turske i Walesa pokazali su da trenutna generacija hrvatske reprezentacije ipak ima svoje slabosti. Najveći problem se javlja pri tranziciji iz napada u obranu, jer naši u zadnje vrijeme previše prostora ostavljaju suparnicima.

Dalić će morati usmjeriti poseban fokus prema tom problemu pa makar to značilo igrati opreznije i defenzivnije u budućnosti. Iako 4-3-3 sasvim solidno funkcionira za naše, očekuje se u obrambenoj fazi puno gušća formacija, jer protivnik ne smije dobiti prostora za komotno kombiniranje na hrvatskoj polovici.

Dodajmo tome više koncentracije prilikom prekida i bolju efikasnost pred protivničkim golom. To bi trebalo biti dovoljno da se Hrvatska vrati na pobjedničke staze i opet bude među deset najboljih svjetskih reprezentacija.

Kako god, hrvatska reprezentacija ostat će u srcima svojih navijača, spremnih bodriti je čak i kad joj ne ide. Mnogi od njih podržavaju Dalićevu družinu čak i na kladionici, igrajući na Hrvatsku svaki put kad vide dobar koeficijent na trijumf naših. Mnogo je opcija gdje uplatiti listić tipujući na reprezentativne utakmice. Pa tako PSK kladionica u Hrvatskoj MightyTips nudi uzbudljive mogućnosti klađenja na dvoboje naše reprezentacije, a tu su i mnogi drugi kod kojih možete prognozirati nogometne ishode. No, još je važnije podržati naše navijanjem, jer to im je itekako potrebno sada kada više nisu na svom vrhuncu.

Sve u svemu, mijenjala formaciju ili ne, Hrvatska će ostati važan faktor na nogometnoj sceni, zbog velikih talenata koji se stalno pojavljuju. To je ono čemu se imamo pravo veseliti u budućnosti, bez obzira na malu krizu u koju su naši trenutno upali...Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI