CIJENE GORIVA I DALJE LETE U NEBO: Od danas nove cijene goriva i novi šok za vozače

gorivo, dizel, benzin,
(FOTO: Getty images)

26.9.2023. | 11:12 | danas.hr
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 1759

Stižu nova poskupljenja, od ponoći rastu cijene benzina i dizela čija će se cijena izjednačiti, a time i prijeći nekadašnja psihološka granica od 12 kuna. No, poskupljenje nije jedini problem za vozače. Moguća je i nestašica dizela.

"Nije u redu jer za ove plaće i mirovine ide previše gore. Zato sam i došao jer sam vidio na televiziji. Nisam se nadao jer su najavljivali pojeftinjenja. Sad je logično da će i trgovci buniti i reći da će dizati cijene zato što je gorivo otišlo", kažeIvo izZagreba.

Benzin će s dosadašnjih 1,58 centa po litri otići na 1,62, a dizel koji stoji 1,55 poskupjet će 7 centi. Time će se njihove cijene izjednačiti.


"Strašno, prestrašno! Eto, to je sav komentar", ističeKatarina Zrinka izZagreba.


Ni drugi građani nisu zadovoljni ovom promjenom.

"Mislim da bi tome trebalo sati jer mi nismo neka zemlja u kojoj su primanja puno veća nego kod nas", komentira Mirela .

Nisu ni susjedi sretni zbog cijena goriva.

"Cijene su tu negdje. Do sada je bilo jeftinije u Hrvatskoj, a sada će se nekako izjednačiti", kažeMatijaš izMaribora.

Stručnjaci kažu da je sve očekivano.

"Logično je da ako nečeg manje proizvodite, a potražnja ne pada, da dolazi do nestašice, odnosno manjka robe na tržištu, a manjak robe na tržištu dovodi do poskupljenja. Ono što se tome još može dodati je da je Rusija najavila da će zabraniti izvoz dizela iz Rusije prema Europi i svijetu" , objašnjava stručnjak za energetiku,Davor Štern.

Rusija i sama ima problema s rastom cijene dizela.

"Dakle, došlo je do nestašice dizela na ruskom tržištu. Poljoprivrednici su nezadovoljni, cijene su skočile, a imajući u vidu činjenicu da su iduće godine predsjednički izbori, Putin je odlučio utjecati na to da prestanu nestašice na domaćem tržištu", komentira bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji,Božo Kovačević.

Te su zabrane i smanjenje proizvodnje donijeli poskupljenja. Još u svibnju cijena dizela bila je oko 20 posto niža.

"Moramo to ozbiljno shvatiti i nekako se organizirati i pripremiti za to da će dizela biti manje i da će njegova cijena biti viša", dodaje Štern.

Pun rezervoar za brojne građane, mogao bi značiti prazan novčanik.

(IZVOR: www.danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI