NASLOVNADRUŠTVO
DETALJNE UPUTE: Evo što se smije unijeti u Hrvatsku i u kojim količinama

FOTO: M.M.

DETALJNE UPUTE: Evo što se smije unijeti u Hrvatsku i u kojim količinama

4.7.2022. 16:27 | Index.hr IZVOR: Index.hr PREGLEDA: 5775

Počela je turistička sezona i mnogobrojni turisti iz susjednih zemalja izvan EU, ali i iz svijeta, svakodnevno pristižu u Hrvatsku. U uputama koje je objavila hrvatska carina detaljno je objasnila koliko i kakve robe možete prenijeti preko granice. Propisano je koliko točno cigareta, mesa i drugih proizvoda smijete unijeti u zemlju.

"Od plaćanja carine oslobođena je osobna imovina fizičkih osoba koje se iz trećih zemalja doseljavaju u Uniju", navodi se u objašnjenju carine, a korisnici pri tome moraju ispuniti i neke uvjete. Detalje o svemu možete pronaći ovdje.

"Osobnom imovinom smatra se svaka imovina namijenjena osobnoj uporabi korisnika oslobođenja i članova njegove obitelji.


Predmetima osobne imovine ne smatraju se alkohol i alkoholna pića, duhan i duhanski proizvodi, komercijalna sredstva prijevoza, strojevi, te alati i instrumenti za obavljanje određene profesionalne djelatnosti", navodi se na stranicama carine.

Unos osobne prtljage

"Roba u osobnoj prtljazi putnika podrazumijeva osobne stvari opravdano potrebne za putovanje i izbivanja izvan mjesta stalnoga boravišta kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, prijenosni elektronički uređaji (mobilni telefon, prijenosno računalo itd.) i sl., za osobnu uporabu putnika ili članova njegove obitelji, u razumnoj količini. Za navedenu robu, koju uvoze putnici s boravištem izvan carinskog područja Unije, odobrava se privremeni uvoz uz potpuno oslobođenje od uvozne carine i drugih javnih davanja", kažu iz carine, a objašnjavaju i da se osobnom prtljagom putnika smatra i ostala roba poput prehrambenih, higijenskih i sličnih proizvoda za osobnu upotrebu te predmeti opće uporabe, potrošačka elektronika, suveniri, dio luksuznih predmeta, odjeće i obuće…

"Karakteristično za predmetnu robu je da je neposrednim nadzorom relativno jednostavno utvrditi da je ne čine predmeti opravdano potrebni za putovanje, pri čemu njena vrsta, izgled, namjena, količina, način držanja, vrsta prijevoza te priložene isprave uglavnom ukazuju da je ista kupljena ili na drugi način pribavljena izvan carinskog područja Unije ili je njen unos u to područje zabranjen ili ograničen. Roba nekomercijalne naravi, koja se uvozi u osobnoj prtljazi putnika koji putuju iz trećih zemalja , oslobođena je od plaćanja carine, PDV-a i trošarine pod uvjetom da ne premašuje ukupnu vrijednost ili količinu koja se navodi u nastavku, pri čemu narav ili količina robe u osobnoj prtljazi ne smije ukazivati na uvoz robe komercijalne naravi ili iz komercijalnih razloga", navode iz carine.

Limit za unos robe

"Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje: 3.200,00 kuna za putnike u pomorskom i zračnom prometu, 2.200,00 kuna po putniku za ostale vrste prijevoza, 1.100,00 kuna za putnike mlađe od 15 godina, neovisno o prijevoznom sredstvu kojim putuju."

Unos duhana

"Putnici u zračnom prometu u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima prometa.

Tako putnici u zračnom prijevozu mogu unijeti 200 cigara, 100 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu),

50 cigara, 250 grama duhana za pušenje. Osobe koje putuju cestovnim ili željezničkim prijevozom mogu unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje.

Ako govorimo o duhanskim proizvodima iz članka 94. Zakona o trošarinama, svi putnici mogu unijeti jednaku količinu: 50 grama grijanog duhanskog proizvoda,

10 mililitara e-tekućine, 50 grama novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stavka 2. Zakona o trošarinama.

Što se alkohola tiče, putnici iz trećih zemalja smiju unijeti primjerice 16 litara piva i maksimalno litru alkoholnih pića s udjelom alkohola većim od 22 posto."

Unos proizvoda životinjskog podrijetla

"Ako u Hrvatsku dolazite iz trećih zemalja (Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova) budite oprezni, iz ovih zemalja nije dopušten unosi nikakvog mesa, mlijeka ili mliječnih i mesnih proizvoda. 

Za ribarske proizvode za treće je zemlje propisano maksimalno 20 kg po osobi, za druge proizvode životinjskog podrijetla  (med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci) 2 kg po osobi, za mlijeko u prahu za dojenčad, hrana za dojenčad i posebna hrana koja se koristi zbog medicinskih razloga 2 kg po osobi, za hranu za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga uz uvjete da ne zahtijevaju držanje u hladnjaku prije otvaranja, da je riječ o komercijalno upakiranom proizvodu s jasnom oznakom proizvođača (proizvod ne smije biti pripremljen kod kuće) te pakiranje nije otvarano, osim ako se proizvod trenutačno koristi 2 kg po osobi.

Ostali proizvodi se u pravilu unose bez ograničenja."

Više informacija o unosu proizvoda životinjskog porijekla, duhanskih proizvoda i alkohola pogledajte ovdje.

Unos lijekova i opojnih tvari

"Unošenje gotovih lijekova i lijekova koji sadrže drogu, granični carinski ured nadziru temeljem odredbi Zakona o lijekovima (Narodne novine, br. 76/13, 90/14 i 100/18) te Zakona o suzbijanju zlouporabe droga (Narodne novine, broj 107/01 i 39/19). Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana (uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača) i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepisa povijesti bolesti, potvrde liječnika).

Unošenje lijekova koji sadrže drogu, također za osobne potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše 5 dana, i to također uz posjedovanje medicinske dokumentacije, iz koje proizlazi neophodnost uzimanja odnosnoga lijeka (preslike recepta za lijek, prijepisa povijesti bolesti ili ovjerene liječničke potvrde). Ako se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti odnosno terapiji malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana osobne uporabe."

Više o lijekovima ovdje.

Unošenje kućnih ljubimaca iz trećih zemalja

"Kućni ljubimci su psi, mačke, pitome vretice (kune) beskralježnjaci (osim pčela i rakova), ukrasne tropske ribice, vodozemci, gmazovi, ptice te glodavci i kunići", objašnjavaju iz carine.

"Kućnim ljubimcima koji se prenose za nekomercijalne svrhe smatraju se kućni ljubimci koji nisu namijenjeni za prodaju ili predaju drugoj osobi, a prati ih njihov vlasnik ili osoba ovlaštena od vlasnika.

Dopušteno je unošenje kućnih ljubimaca u Republiku Hrvatsku samo preko graničnih prijelaza određenih Pravilnikom o graničnim prijelazima Republike Hrvatske za nekomercijalno premještanje kućnih ljubimaca." Više o pravilima za unošenje kućnih ljubimaca i popis prijelaza pogledajte ovdje

Unos i iznos oružja

"Preko državne granice građani mogu prenositi samo one vrste oružja i pripadajućeg streljiva koje se prema odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana mogu nabavljati i posjedovati.Hrvatski državljani i državljani trećih zemalja prilikom prelaska državne granice dužni su oružje i pripadajuće streljivo prijaviti graničnoj policiji.

Unos i iznos oružja i streljiva preko državne granice dopustit će se samo ako je putnik unos prethodno prijavio graničnoj policiji i za njega dobio odgovarajuće odobrenje (za vrste oružja i streljiva za koje nije potrebno odobrenje, granična policija mora ovjeriti ispravu o nabavci-račun). Iznošenje oružja i streljiva može se izvršiti samo uz posjedovanje oružnog lista."

Više o pravilima za oružje možete pročitati ovdje

Povrat PDV-a

"Putnik odnosno kupac koji u okviru putničkog prometa iznosi dobra kupljena u tuzemstvu pri naknadnom oslobođenju od PDV-a ima pravo tražiti povrat PDV-a za iznesena dobra ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

- da putnik nema prebivalište ni uobičajeno boravište na području Europske unije, što dokazuje putovnicom ili osobnom iskaznicom,
- da je ukupna vrijednost kupljenih dobara s PDV-om iskazana na jednom računu veća od 740,00 kuna,
- da je kupac ili netko u njegovo ime prevezao dobra kupljena u Republici Hrvatskoj na područje izvan Europske unije prije isteka roka od tri mjeseca nakon mjeseca u kojem je obavljena isporuka
- prevoženje u ime kupca podrazumijeva da je on osobno poslao dobra poštom, zračnim putem preko otpremnika ili drugog ovlaštenog prijevoznika, i tada se smatra da je postupak identifikacije obavljen u trenutku predaje dobara na otpremu, odnosno preuzimanja robe na otpremu,
- da postoji dokaz o izvozu, izvornik računa i Obrazac PDV-P potvrđen od carinskog ureda otiskom pečata, potpisom i faksimilom ovlaštenog carinskog službenika, te brojem evidencije i datuma iznošenja dobara iz Europske unije."

Više o povratu PDV-a možete pročitati ovdje.

(IZVOR: www.index.hr)
POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

OVE NEDJELJE: AMK La Familia organizira „Cosa Nostra“ tuning i style show u Grabarju

.

Nakon teške prometne nesreće preminuo mladić iz Pakraca. Majka: ʺNjegovo junačko srce živjet će u nekom drugomʺ

.

NEVJEROJATNO: Spašavali život djetetu koje se gušilo pa zaradili kaznu od 10 tisuća kuna zbog prebrze vožnje!

.

Ove godine nikad više intervencija zbog stršljena. Što ako gnijezdo naprave u vašoj kući?

.

Subotnja šetnja Požegom, 13.8.2022.

.

Gospa doziva na svoje pleterničko brdo - zadnjih 9 dana kolovoza vrijeme je za duševni mir

.

Zbog hepatitis E virusa iz trgovina se povlači još jedan proizvod

.

Tri razloga zašto lubenicu nije pametno jesti prije spavanja

.

Zbog malih mirovina i manjka radne snage u svijet rada vratilo se gotovo 20.000 umirovljenika

.

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

.

U Hrvatskoj 100 ordinacija bez liječnika! Trećina ih je starija od 60 godina

.

Lovačko društvo “Slavonac” redovito osvaja odličja na natjecanjima u streljaštvu

.

Blagdan sv. Klare kod požeških klarisa

.

ʼPaoʼ na Bajakovu s 41.600 komada cigareta

.

U rijeci Savi pronađen leš muškarca

.

Mojito pita: Najlakši recept za kremasti, a osvježavajući kolač s okusom omiljenog koktela

.

Održan plenum klubova Međužupanijske nogometne lige, Požega u 1. kolu domaćin Slavoncu (Nova Kapela), Dinamo gost Slavonca u Bukovlju

.

Danas oblačno s povremenom kišom

.

Litra svježeg mlijeka košta rekordnih 10 kuna-hoće li država intervenirati?

.

Hrvatska ne zna dob svojih vozača autobusa. Za volanom mnogi iznad 70, rade zbog preniskih mirovina...

.

U Hrvatsku stiže hvale vrijedna aplikacija koja bi vam mogla pomoći pri uštedi plina

.

PRIPREME ZA ŠKOLU: Provjerili smo što je sve poskupjelo, cijena jedne važne stvari skočila čak 300 posto

.

Najava Dana branitelja Požeško-slavonske županije – 17. rujna

.

Pleterničanku (22) ʺsigurna dojavaʺ na kladionici koštala 5,500 kn

.

Najava pojačanih mjera u prometu

.

Požar na parkiranom automobilu u Pleternici

.

Pod utjecajem alkohola (0,9 promila) neoprezno izlazio s parkirališta i teško ozlijedio 71-godišnjakinju

.

Jučer u Krivaju 64-godišnjak sletio s ceste pa udario u betonski most, zemljanu površinu te ukrasno grmlje i teško se ozlijedio

.

U mjesec dana smo na račune stavili 12,3 mlrd. kuna. Što stoji iza ovog stampeda na banke?

.

U Mihaljevcima 14. kolovoza utakmica s Voćinom i velika zabava na otvorenom uz ʺPrestige band Požegaʺ

.

Mještani Bjeliševca uskoro će moći uživati na asfaltiranom malonogometnom igralištu

.

Održan je plenum klubova 1. i 2. Županijske nogometne lige Požeško - slavonske

.

Nešto drugačije: Isprobajte hrskave okruglice od tune i mozzarelle

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 38 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Danas promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Požeški franjevci 1909. godine