Stalo nam je do Vaše privatnosti i do boljeg korisničkog iskustva. Budući da 034 portal i njegovi partneri koriste kolačiće, dužni smo Vas na to upozoriti i zatražiti Vašu privolu. Više o kolačićima pročitajte ovdje: Pravila privatnosti. Pročitajte i Uvjete korištenja. Nastavkom korištenja ovih stranica pristajete na naša Pravila privatnosti i Uvjete korištenja.
Što su kolačići i zašto ih koristimo?
Kolačići su male računalne datoteke koje program šalje Vašem pregledniku. Služe nam da omogućimo korisnicima sigurno pretraživanje našeg sadržaja (zaštita od spama), sudjelovanje u anketama, komentiranje itd. Također, koristimo kolačiće naših partnera za vođenje statistike posjećenosti i prilagođeni prikaz oglasa. Naši kolačići su potpuno bezopasni za Vaš uređaj, možete ih lako obrisati u bilo kojem trenutku.
Ako prihvaćate naša Pravila privatnosti i Uvjete korištenja, kliknite "Prihvaćam" i nastavite uživati u sadržaju. Ako, pak, ne prihvaćate, onda nemojte koristiti ove stranice.
Branko Mihalj
(FOTO: poslovni.hr)
Privatni stomatolog Branko Mihalj u Kutjevu vlasnik je i male kutjevačke vinarije čija se vina mogu naći u hotelima i restoranima na Jadranu.
Kako kaže, u Kutjevo je došao 1953. godine, a budući da su oko njega vrsni vinari poput Enjingija i Krauthakera, odlučio je uploviti i u te vode. Zelena, kasna i ledena berba su također posebnosti vinarije Mihalj. ˝Naša mala vinarija ima godišnju proizvodnju od 20.000 butelja i imamo pet hektara vinograda koje gnojimo stajskim gnojivom, a berbu obavljamo ručno. Da nam je cilj količina, a ne kvaliteta bilo bi i više˝, pojašnjava Mihalj. Osim graševine koja je obavezna u ovom kraju i čini većinu njegove proizvodnje, Mihalj ledene berbe radi od traminca i graševine, za kasne berbe ostavlja sauvignon, a i ima i portugizac.
Na njega je posebno ponosan jer je na svjetskom ocjenjivanju portugizca, Portugieser Du Monde, 2016. godine okitio zlatnom medaljom za vino Portugieser 2015., a ističe i kako ga u zadnje vrijeme tržište sve više traži. ˝Mnogi se čude kad kažem da u sušnim godinama Kutjevo može biti dio svjetske priče kad su u pitanju crne sorte poput merlota i caberneta sauvignon. Ove se godine suha graševina iskazala se više nego izvrsnom i vrhunskom kvalitetom, nije bila s takvom izvrsnosti unazad deset godina˝, otkriva adute Kutjevačkog vinogorja Mihalj.
Ističe kako je kod njega standardan proces da vino poslije fermentacije i taloga ide izravno u boce, a vino puni preko tzv. pokretne punionice koja je u vlasništvu Udruge Kutjevačkih vinara.
Sredinom mjeseca je u butelje napunjeno pola berbe graševine 2017., a druge sorte su se punile u skladu s potrebama i zahtjevima tržišta. ˝Kod nas je udaljenost od trsa do preše maksimalno 300 metara, nema muljače i to je naš glavni adut˝, pohvalio se Mihalj.
Pohvaliti se može i arhivom u svom podrumu u kojoj ima vina starijih i više od dvadeset godina, a njegova ledena berba traminca iz 2011 koja na prošlogodišnjem Festivalu graševine dobila zlato, pila se i u Londonu.
˝Tražili su me svih 500 boca koje sam imao, ali nisam dao pa su dobili samo 200. Često imamo u vinariji i goste iz SAD-a koji naša vina nose za poklone prijateljima˝, kaže Mihalj. Napominje kako se njegove butelje mogu naći po cijeloj obali, a najzastupljenije su u Šibeniku i Dubrovniku. ˝Iduće nam je u planu iz programa ruralnog razvoja urediti kušaonu koja će imati kapacitet od 50 ljudi˝, otkrio nam je za kraj Mihalj.
TEKST i FOTO: Marta Duić za Poslovni.hr