Branko Mihalj, kutjevački stomatolog koji radi vina od kojeg rastu zazubice

4.7.2018. | 09:17

M.B.
IZVOR: Poslovni.hr

Pregleda: 9090

Branko Mihalj
(FOTO: poslovni.hr)

4.7.2018. | 09:17 | M.B.
IZVOR: Poslovni.hr
Pregleda: 9090

Privatni stomatolog Branko Mihalj u Kutjevu vlasnik je i male kutjevačke vinarije čija se vina mogu naći u hotelima i restoranima na Jadranu.

Kako kaže, u Kutjevo je došao 1953. godine, a budući da su oko njega vrsni vinari poput Enjingija i Krauthakera, odlučio je uploviti i u te vode. Zelena, kasna i ledena berba su također posebnosti vinarije Mihalj. ˝Naša mala vinarija ima godišnju proizvodnju od 20.000 butelja i imamo pet hektara vinograda koje gnojimo stajskim gnojivom, a berbu obavljamo ručno. Da nam je cilj količina, a ne kvaliteta bilo bi i više˝, pojašnjava Mihalj. Osim graševine koja je obavezna u ovom kraju i čini većinu njegove proizvodnje, Mihalj ledene berbe radi od traminca i graševine, za kasne berbe ostavlja sauvignon, a i ima i portugizac.
Na njega je posebno ponosan jer je na svjetskom ocjenjivanju portugizca, Portugieser Du Monde, 2016. godine okitio zlatnom medaljom za vino Portugieser 2015., a ističe i kako ga u zadnje vrijeme tržište sve više traži. ˝Mnogi se čude kad kažem da u sušnim godinama Kutjevo može biti dio svjetske priče kad su u pitanju crne sorte poput merlota i caberneta sauvignon. Ove se godine suha graševina iskazala se više nego izvrsnom i vrhunskom kvalitetom, nije bila s takvom izvrsnosti unazad deset godina˝, otkriva adute Kutjevačkog vinogorja Mihalj.
Ističe kako je kod njega standardan proces da vino poslije fermentacije i taloga ide izravno u boce, a vino puni preko tzv. pokretne punionice koja je u vlasništvu Udruge Kutjevačkih vinara.

Sredinom mjeseca je u butelje napunjeno pola berbe graševine 2017., a druge sorte su se punile u skladu s potrebama i zahtjevima tržišta. ˝Kod nas je udaljenost od trsa do preše maksimalno 300 metara, nema muljače i to je naš glavni adut˝, pohvalio se Mihalj.Pohvaliti se može i arhivom u svom podrumu u kojoj ima vina starijih i više od dvadeset godina, a njegova ledena berba traminca iz 2011 koja na prošlogodišnjem Festivalu graševine dobila zlato, pila se i u Londonu.

˝Tražili su me svih 500 boca koje sam imao, ali nisam dao pa su dobili samo 200. Često imamo u vinariji i goste iz SAD-a koji naša vina nose za poklone prijateljima˝, kaže Mihalj. Napominje kako se njegove butelje mogu naći po cijeloj obali, a najzastupljenije su u Šibeniku i Dubrovniku. ˝Iduće nam je u planu iz programa ruralnog razvoja urediti kušaonu koja će imati kapacitet od 50 ljudi˝, otkrio nam je za kraj Mihalj. 

TEKST i FOTO: Marta Duić za Poslovni.hrSamo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI