Božićna pšenica: Posijati ju na Barbaru ili na Luciju?

FOTO: Shutterstock

4.12.2023. | 17:17 | Agroklub.com
IZVOR: Agroklub.com
Pregleda: 2455

Božićna pšenica simbol je plodnosti i novog života. Ovaj običaj je vrlo vjerojatno slavenskog porijekla, a osim u Hrvatskoj, obilježava se i u južnoj Italiji te Portugalu.

Prema narodnom vjerovanju, njezina gustoća, boja i sam izgled vlati, pokazuju kakva će biti naredna žetva, dobra ili pak lošija. Što je pšenica gušća, zelenija, takva će biti i godina - rodna i bogata.

Sije se u prosincu. Neki će je posijati već početkom mjeseca, na blagdan svete Barbare,4. prosinca, a neki na svetu Luciju,13. prosinca. Nećete pogriješiti ako ju posijete bilo koji dan između.


U mojoj obitelji ju sijemo i na Barbaru i na Luciju pa gustu, zdravu pšenicu imamo i na Božić, a onda i kasnije, za Novu godinu te Sveta Tri Kralja.


Dan prije ju namočim, kako bih potaknula klijanje. U posudicu u kojoj će rasti, a to može biti tanjurić, zdjelica ili pak lončić za cvijeće, stavim malo zemlje te ju također namočim. Kada je pšenica nabubrila, ocijedim vodu i posijem ju na zemlju.

Običaj u mojoj obitelji je da se u sredinu posudice, a prije nego što se stavi zemlja, stavi čaša sa zrnjem kukuruza, pšenice, ječma, prosa ili kakve druge žitarice. U njih se zabije i svijeća ili pak tri svjećice, crvena, bijela i plava. Nakon božićnog ručka, palili smo svijeće te ih gasili uranjanjem u zrnje. Koje bi se sjeme zalijepilo na vosak, ta bi žitarica bolje rodila te godine. Danas nitko od moje obitelji ne uzgaja žitarice, no ovaj običaj smo sačuvali.

Vratimo se pšenici. Svaki dan ju prskajte vodom, po potrebi i nekoliko puta, posebno kada krene klijati i nicati. Pazite da ne pretjerate jer će se inače upljesniviti.

Prilikom sijanja ne morate koristiti zemlju, posebno ako koristite dublju posudu.

Kada pšenica naraste dovoljno visoko, ošišajte ju. Također, možete ju povezati vrpcom kako se vlati ne bi širile na sve strane. Mi smo to uvijek radili trakom trobojnicom.

Nakon blagdana, pšenica se nikada nije bacala u smeće, tim više ako ste ju iznijeli na stol prilikom blagoslova kuće. Odnijela bi se na zemlju, pticama.

Paketić božićne pšenice, malo zemlje i mala posudica mogu biti i odličan poklon za u čizmicu, za svetog Nikolu.

(Izvor: agroklub.com)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI