Biskup primio požeškog gradonačelnika

FOTO: Požeška biskupija

24.5.2023. | 09:03 | Požeška biskupija
Pregleda: 797

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 23. svibnja 2023. požeškog gradonačelnika Željka Glavića. Na susretu je sudjelovao i Ivica Žuljević, prepošt požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra. Razgovarali su o nekoliko pitanja od zajedničkog interesa.

Gradonačelnik je predstavio biskupu planove uređenja glavnog gradskog Trga Svetog Trojstva na kojem se nalazi i nekoliko sakralnih objekata od velikog povijesno-kulturnog značenja. Spomenuo je i dokumentaciju za novu zgradu osnovne škole u naselju „Babin Vir“. Razmotrili su neka odgojno-obrazovna pitanja i suradnju na tom području povezano s Katoličkom osnovnom školom, Katoličkom Gimnazijom i Katoličkim dječjim vrtićem u Požegi, napose izglednost da se dođe do njegova primjerenijeg prostora.

Naznačili su mogućnosti zajedničkih programa prigodom spomena 800. obljetnice prvoga pisanog spomena Požege, među kojima je i određena tiskovina o Gradu po uzoru na monografiju „Požeška Katedrala“. Dotaknuli su se i drugih tema, među kojima i karitativnog služenja Crkve i socijalnog djelovanja Grada te koordinacije u ostvarivanju određenih projekata i programa kulturne naravi, osobito u Katedrali.


Prepošt Žuljević predstavio je gradonačelniku istraživačke radove na zgradi Katedrale koji su nedavno započeli, kako bi se utvrdile njezine slabe statičke točke i konstrukcijski sanirale pukotine na njezinim zidovima, napose elegantnog visokog ali krhkog zvonika. Spomenuo je i problem oborinskih voda koje se s trga slijevaju na zidove Katedrale i oštećuju ih. Zaključeno je da se što prije poduzme sve što je potrebno da se to spriječi. Biskup i gradonačelnik složili su se da je potrebno na svim razinama nastojati oko razumijevanja i suradnje za dobro i dostojanstvo svih požeških građana.


Na kraju susreta biskup je gradonačelniku uručio monografiju „Dijecezanski muzej u Požegi i Riznica požeške Katedrale“ a gradonačelnik biskupu knjigu „Gradska knjižnica Požega / Nova zgrada, nova knjižnica“.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI