Biskup primio požeškog gradonačelnika

24.5.2023. | 09:03

Požeška biskupija

Pregleda: 371

NOVO

NOVO POSKUPLJENJE CIGARETA: Evo koliko će pušači morati izdvojiti za kutiju od petka
Danas uglavnom oblačno uz moguće pljuskove
Pogledajte kako danas rade trgovine i šoping-centri na Dan državnosti
POŽEGA: 43-godišnjak pod utjecajem alkohola skrivio prometnu nesreću
PLETERNICA: 56-godišnjak pod vidnim utjecajem alkohola ugrožavao promet - odbio alkotest
Sakrament svete potvrde u požeškoj Katedrali
Ronko: Vrijeme je pokazalo da je osnivanje srednje škole u Pleternici bila fikcija
IZVJEŠĆE HNB-A: 1,7 posto građana drži više od 43 posto štednje na računima
Martina Vlašić Iljkić: ’Priča o povećanju doplatka za djecu je samo priča – ministar smanjuje sredstva i govori o povećanju životnog standarda’
KBK Borac Požega: Starovoitov 3. rangirani na Svjetskoj rang ljestvici!

FOTO: Požeška biskupija

24.5.2023. | 09:03 | Požeška biskupija
Pregleda: 371

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 23. svibnja 2023. požeškog gradonačelnika Željka Glavića. Na susretu je sudjelovao i Ivica Žuljević, prepošt požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra. Razgovarali su o nekoliko pitanja od zajedničkog interesa.

Gradonačelnik je predstavio biskupu planove uređenja glavnog gradskog Trga Svetog Trojstva na kojem se nalazi i nekoliko sakralnih objekata od velikog povijesno-kulturnog značenja. Spomenuo je i dokumentaciju za novu zgradu osnovne škole u naselju „Babin Vir“. Razmotrili su neka odgojno-obrazovna pitanja i suradnju na tom području povezano s Katoličkom osnovnom školom, Katoličkom Gimnazijom i Katoličkim dječjim vrtićem u Požegi, napose izglednost da se dođe do njegova primjerenijeg prostora.

Naznačili su mogućnosti zajedničkih programa prigodom spomena 800. obljetnice prvoga pisanog spomena Požege, među kojima je i određena tiskovina o Gradu po uzoru na monografiju „Požeška Katedrala“. Dotaknuli su se i drugih tema, među kojima i karitativnog služenja Crkve i socijalnog djelovanja Grada te koordinacije u ostvarivanju određenih projekata i programa kulturne naravi, osobito u Katedrali.


Prepošt Žuljević predstavio je gradonačelniku istraživačke radove na zgradi Katedrale koji su nedavno započeli, kako bi se utvrdile njezine slabe statičke točke i konstrukcijski sanirale pukotine na njezinim zidovima, napose elegantnog visokog ali krhkog zvonika. Spomenuo je i problem oborinskih voda koje se s trga slijevaju na zidove Katedrale i oštećuju ih. Zaključeno je da se što prije poduzme sve što je potrebno da se to spriječi. Biskup i gradonačelnik složili su se da je potrebno na svim razinama nastojati oko razumijevanja i suradnje za dobro i dostojanstvo svih požeških građana.

Na kraju susreta biskup je gradonačelniku uručio monografiju „Dijecezanski muzej u Požegi i Riznica požeške Katedrale“ a gradonačelnik biskupu knjigu „Gradska knjižnica Požega / Nova zgrada, nova knjižnica“.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI