Biskup čestitao Židovima Pesah

Iz arhiva
(FOTO: Požeška biskupija)

22.4.2024. | 10:31 | Požeška biskupija
Pregleda: 414

Prigodom blagdana Pesah, predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za odnos sa Židovima i muslimanima biskup Antun Škvorčević uputio je čestitku glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelu Da-Donu i glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Lucianu Moši Preleviću. Čestitku prenosimo u cijelosti.

»S radošću i posebnim poštovanjem, osobno i u ime biskupa Hrvatske biskupske konferencije od srca čestitam Pesah Vama, cijenjenoj obitelji i suradnicima te svim članovima židovske zajednice u Hrvatskoj. Blagdan Pesah velik je i snažan podsjetnik da je Bog biće slobode. On vlastitom inicijativom oslobađa svoj narod iz egipatskog sužanjstva i sklapa s njime savez kao najveći izraz slobode, utemeljene na uzajamnoj vjernosti. Istodobno židovski izlazak iz Egipta pod Mojsijevim vodstvom očituje kako sloboda ima svoju cijenu i u krvi pobijenih egipatskih prvorođenaca.
Potresno je u ratom zahvaćenom Izraelu i Palestinskoj samoupravi, u Ukrajini i drugim dijelovima svijeta biti svjedokom da se do slobode i danas dolazi velikom žrtvom, patnjom i polaganjem mnogih života. Upravljam molitvu Svevišnjem da skrati trpljenje brojnih nedužnih ljudi i obdari ih slobodom u kojoj će naći svoje dostojanstvo svaki čovjek i narod te uživati „shalom“ kao Božji dar u zemlji obećanja. Usuđujem se s prorokom Izaijom nadati da će doći vrijeme kad će uz Božju pomoć narodi mačeve prekovat u plugove, a koplja u srpove i kad neće više narod dizat mača protiv naroda nit se više učit ratovanju (usp. Iz 2, 4).
Sa željom da se Židovi i kršćani zajedno sa svim ljudima dobre volje odvaže u Hrvatskoj razmišljati i djelovati polazeći od Božjeg nauma o slobodi i miru, srdačno Vas i s dubokim poštovanjem pozdravljam«, završava biskup Antun.

VIŠE NA TEMU:
BISKUPIJA
ČESTITKA
ŽIDOVI
PESAH

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI