Bezidejno osmišljena Noć muzeja još je jedan niski udarac požeškoj kulturi

1.2.2023. | 18:38

Ante Mandarić

Pregleda: 7167

NOVO

Spavate li u čarapama? Evo što stručnjaci kažu o tome
Zanima vas s koliko ljudi u Hrvatskoj dijelite ime i prezime? Evo kako možete provjeriti
Na popisu najboljih mesnih proizvoda na svijetu je čak šest hrvatskih!
Stari grad će sravniti pa izgraditi garažu i Tower centar
Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupij
Kreće jedno od najvećih ’čašćenja’ u povijesti Hrvatske: Ovaj mjesec redovito pratite stanje na računima, mogli biste se ugodno iznenaditi
Nakon devet mjeseci radova, most u Kusonjama otvoren za promet
GRAĐANI APELIRAJU ’Sramota je da vladajući godinama ne mogu urediti 10 metara mosta!’
Kremasta fantazija: Recept za Mileram tortu sa šumskim voćem
Učenici požeške OŠ „Dobriša Cesarić“ posjetili Dom za starije i nemoćne

FOTO: Z.R./GMP

1.2.2023. | 18:38 | Ante Mandarić
Pregleda: 7167

Već tradicionalna 18. nacionalna kulturna manifestacija Noć muzeja s porukom i temom “I muzeji su važni!” održala se u novotvorenom Centru za posjetitelje Požeška kuća. Bogat, raznovrstan i edukativan program ove godine potpuno je izostao, a jalova izlika za neozbiljan i indolentan pristup organiziranja same manifestacije jest nedostatka prostora zbog trenutnog uređivanja Gradskog muzeja Požega.Tako je svega 10- koraka koliko uistinu dijeli Gradski muzej od Požeške kuće spriječilo glavnu čuvaricu kulture požeškog kraja, inače novoizabranu v.d. ravnateljicu Lidiju Španiček, kojoj u ovom konkretnom slučaju, ne nedostaje znanja i radnog iskustva, da iz bogate riznice posegne za nekoliko muzejskih predmeta i predstavi ih svekolikoj požeškoj javnosti.
Široka dostupnost fundusa Gradskog muzeja Požega trebala je biti dodatni poticaj novoj muzejskoj garnituri, ali i novoosnovanom Odjelu za društvene djelatnosti da zajedničkom suradnjom i koordinacijom ne samo osmisle program ovogodišnje noći muzeja, nego i opipljivim i vidljivim muzejskim predmetima pojačaju tematsku poruku „I muzeji su važni“. Ostatak građanstva možda ne bi ostao u nedoumici radi li se o "Večeri poezije i vina" ili kulturno-umjetničkom događaju na nacionalnoj razini koji promiče važnost muzeja.Sudeći po kroničnoj nezainteresiranosti za bilo kakav umni ili fizički rad prilikom osmišljavanja i prenošenja nekoliko muzejskih eksponenata stječe se dojam da muzeji uopće nisu bitni. Oslikani zidovi koji nasumično pričaju povijest Požeštine, "pijani bicikl" i virtualna vožnja gradom te priča o vinu i čokoladi prikladan su sadržaj za Požeški centar, ili ured Turističke zajednice Grada Požege, koji pojedince upoznaju sa značajnim momentima naše kulture i povijesti. Suveniri koji su se mogli vidjeti i kupiti na ovogodišnjoj noći muzeja, također pripadaju suvenirnicama, dok je za muzeje ipak potrebno dati više obola i značaja koji bi pokazali posjetiteljima zašto su muzeji važni.Ako je od noći muzeja bitnija bila samopromocija Požeške kuće, pokoja značajna fotografija, rukopisi, knjige i časopisi mogli su pronaći svoje mjesto. Nažalost, ove godine, osim muzejskih predmeta, nedostajalo je sadržaja za djecu u vidu radionica, predavanja ili igraonica pa slobodno možemo reći kako je izostao neposredni doživljaj muzejskog prostora, sadržaja i atmosfere čime su i posjetitelji ostali lišeni onog istinskog doživljaja kulture koja je u ovom gradom već odavno na izdisaju.Ne tako davno, na noćima muzeja u Požegi moglo se vidjeti svo bogatstvo kulturno-umjetničkih sadržaja, kao i raznovrsna ostavština požeških velikana koji su Gradski muzej Požega darivali, nadajući se da će neke buduće generacije imati jasan uvid u svoju slavnu slavonsku prošlost protkanu umjetničkim senzibilitetom. Kako je to osmislio i raznovrsnim sadržajem popratio bivši gradonačelnik Zdravko Ronko pogledajte u njegovom kratkom video prilogu, uz puno više posjetitelja i puno jasniju poruku, jer muzeji su uistinu važni.

VIŠE NA TEMU:
NOĆ MUZEJA
KULTURA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI