43-godišnji Željko osoba je s invaliditetom i spava na ulici, obitelj prima tek 460 eura mjesečno za skrb o njemu

Željko iz B. Manastira
(FOTO: Društvene mreže)

14.11.2023. | 13:00 | TELEGRAM
IZVOR: telegram.hr
Pregleda: 8283

Željko(43) osoba je s invaliditetom iz Belog Manastira, a njegove fotografije kako spava na ulici pojavile su se na društvenim mrežama sredinom listopada, prenosiTelegram

Naime, njegova obitelj i on dugogodišnji su korisnici područnog ureda Beli Manastir, te obitelj prima novac da se o njemu skrbi. Rođaci potvrdili su da obitelj prima iznos od oko 460 eura mjesečno.

Obitelj navodno Željka tjera da prosi, pa on zbog toga bježi od kuće i spava vani, a nadležne institucije ne reagiraju.Sugovornice tvrde i da su se zbog Željkovog slučaja obraćali Područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad Beli Manastir, no opisuju kako su umjesto odgovora dobili ignoriranje.


ʼʼJavljali smo im se u nekoliko navrata, skretali im pozornost na Željkovu situaciju, pa su nam rekli da smo sve umislili, iako je i Grad Beli Manastir upozoravao na njegov slučajʼʼ, govori sugovornica.


Gradonačelnik Belog ManastiraTomislav Robpotvrdio je kako se i on obraćao Područnom uredu za socijalni rad, u što se uključivala i Policijska postaja Beli Manastir.

Centar za socijalnu skrb 2021. obavijestio je Grad Beli Manastir da je pokrenut postupak smještaja građanina u ustanovu socijalne skrbi, ali da je to zbog preopterećenosti smještajnih kapaciteta i dugotrajnih lista čekanja nemoguće odmah realizirati. Tvrdili su da na tome kontinuirano rade.

"Nakon posljednjeg dopisa Grada Belog Manastira u listopadu 2023., obavijestili su nas da će isti građanin biti upućen na liječenje i nakon toga u ustanovu socijalne skrbiʼʼ, kaže Rob.

Iz Središnje službe odgovorili su da bi najbolje bilo Željka smjestiti u odgovarajuću ustanovu socijalne skrbi. Također, razgovarali su sa Željkom i njegovom obitelji te da imaju suglasnost da ga se smjesti u ustanovu.

Za Željka se trenutno traži odgovarajućismještaj kako bi mu se dugoročno osigurala primjerena skrb. Nakon što su se fotografije proširile putem društvenih mreža, Željko je odvezen u bolnicu u Popovaču, a u međuvremenu se vratio kući.

O ovom slučaju iz RTL-a poslali su upit i resornom Ministarstvu rada, mirovinskog sustava i socijalne politike. Iz njega odgovaraju kako su o konkretnom slučaju kontaktirali Hrvatski zavod za socijalni rad radi prikupljanja informacija te zatražili očitovanje Područnog ureda Beli Manastir.

izvor: Telegram


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI