32. obljetnica oslobođenja zloglasnog neprijateljskog uporišta u Bučju: „Akcijom Papuk 91 prekinuta je spirala zla“

27.12.2023. | 08:10

PSŽ
IZVOR: pszupanija.hr

Pregleda: 3156

VEZANO

Logor Bučje: Jučer je obilježeno trideset i dvije godine od razmjene logoraša i isto toliko godina traganja za istinom
Dokumentarni film o strahotoma logora Bučje
Razgovor s konjanikom Ivanom Maroševićem: ʺS konjima sam od osme godine, a tradicija mi je smisao životaʺ
Sutra dođite i dotaknite široku slavonsku dušu: U Župi Bučje je 10. pokladno jahanje!
Novi trener Graničara iz Bučja je Josip Vukelić
Ne kupuj, udomi!- Vaš najbolji prijatelj čeka na Vas
Oprez! Kod Bučja domaće životinje učestalo ometaju prometovanje između Pakraca i Požege
Biskup Škvorčević na misijsku nedjelju krstio osmo dijete u obitelji Ivić u Bučju
Potpisan ugovor za izgradnju sustava odvodnje na potezu Zagrađe- Bučje- Brodski Drenovac
Seniori i navijači Graničara iz Bučja otvorili 2020. godinu

32. obljetnica oslobođenja zloglasnog neprijateljskog uporišta u Bučju
(FOTO: PSŽ)

27.12.2023. | 08:10 | PSŽ
IZVOR: pszupanija.hr
Pregleda: 3156

Oslobođenjem Bučja prije trideset i dvije godine završena je vojno-redarstvena akcija „Papuk 91“ u kojoj su sudjelovali branitelji požeške 123. brigade, 127. virovitičke brigade i 136. slatinske brigade. Prigodom 32. obljetnice kod spomen-obilježja pokraj kapelice svetog Antuna Opata položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile.Uz obitelji poginulih i nestalih u Bučju i hrvatske branitelje - sudionike operacije, počast su odali predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Grada Požege te HVIDRE RH, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić, izaslanstva gradova Pakraca i Lipika predvođeni gradonačelnicom Anamarijom Blažević i gradonačelnikom Vinkom Kasanom zajedno s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik, predstavnici Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova te hrvatskih branitelji s područja Virovitičko-podravske županije.

- Na današnji dan hrvatske snage konačno su probile bedem od Virovitice i na kraju krajeva oslobodile ovo zloglasno uporište u Bučju. To je velika stvar bila posebno za Pakrac i Lipik koji su od tog trenutka mogli živjeti punim plućima i sve rane i žrtve koje su dalje nastajale u oslobađanju ovog područja bile su manje, jer se znalo da nisu uzaludne, znalo se da nema povratka i da se prešlo Bučje. To se ne bi dogodilo da nije bilo hrvatskih branitelja. Sve nas je manje, bolesti su odradile svoje, ali moramo se nastaviti okupljati i s ovog mjesta moramo prenijeti poruku – rekao je Stipan Grgić, predsjednik Županijske zajednice udruga HVIDR-e Požeško-slavonske županije koja je i organizator obilježavanja obljetnice.Govoreći o slavnim danima oslobođenja, gradonačelnica Grada Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević istaknula je kako je ova akcija sinonim zajedništva kakvo je nužno i u današnjim vremenima.

- Ovo mjesto je mjesto na kojemu su emocije podijeljene, mjesto na kojemu je bio prvi veliki strašni srbočetnički logor, ali i mjesto zajedništva. Često naglašavam zajedništvo koje nam je u današnjim vremenima prijeko potrebno, a upravo vi, koji ste sudjelovali u akciji prije 32 godine, možete nam biti primjer tog zajedništva. Došli ste s različitih strana i zajednički napravili veliku akciju koja je značajno pridonijela i svim sljedećim akcijama koje su se dešavale na našem području – rekla je Blažević.Požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je kako je 26. prosinca dan ponosa za cijelu Republiku Hrvatsku, a za što su zaslužni branitelji požeške 123. brigade i virovitičko-podravski branitelji koji su devedesetih godina prošloga stoljeća sebe stavili na raspolaganje Domovini.

- Čast je biti danas ovdje s vama i prisjetiti se slavnih trenutaka iz prošloga stoljeća kada ste stali u obranu jedine nam Domovine. Hvala vam na svim koracima koje ste činili u tom teškom i krvavom vremenu, ali i vremenu kada se ostvarivao tisućljetni san hrvatskoga naroda o slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj. Danas je radostan dan. Danas slavimo pobjedu hrvatskih branitelja i početak velike obrane Republike Hrvatske. Nakon teške jeseni, u prosincu su s ratišta krenule konačno stizati lijepe vijesti. Ja sam tada bila dijete, ali jako se dobro sjećam ponosa i tog Božića 1991. godine kada je sa zapadnog dijela županije došla vijesti o oslobođenju. Hvala vam na tome i hvala vam na slobodnoj i neovisnoj hrvatskoj Domovini – rekla je Jozić.Obljetnici oslobođenja neprijateljskog uporišta u Bučju prisustvovao je i ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved koji je istaknuo da je upravo akcija „Papuk 91“ bila ta koja je prekinula spiralu zla prema hrvatskom narodu.

– U mozaiku naših bitaka u Domovinskom ratu neizostavnu važnu ulogu ima operacija Papuk 91. Uz Otkos 10 i Orkan 91, ova operacija je donijela sigurnost zapadnoj Slavoniji. Pokušajmo samo zamisliti strahote koje su logoraši, zatočeni hrvatski branitelji i civili, proživljavali ovdje u Bučju iščekujući trenutak izlaska na slobodu. Mi hrvatski branitelji znali smo da se ovdje na ovom mjestu odvija zlo. U tim okolnostima kada je hrvatska vojska još uvijek bila u nastajanju i kada smo bili još uvijek slabo naoružani, domoljublje, zajedništvo i čežnja da što prije oslobodimo ovo područje donijela je rezultat tih dana. Nažalost, 26 zatočenika ubijeno je u logoru Bučje, mnogima se ni danas ne zna sudbina, ali prekinuli smo tu spiralu zla operacijom Papuk 91 – naglasio je Medved.

izvor: PSŽSamo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI