28. OBLJETNICA VRO ’BLJESAK’: Otkriveno novo Spomen područje u Bučju

VRO Bljesak- Bučje
(FOTO: Pakrački list)

29.4.2023. | 17:04 | Pakrački list
IZVOR: pakrackilist.hr
Pregleda: 3593

„Ovo je sveto mjesto koje ni jedan prolaznik ne smije zaobići, jer mora znati što se ovdje događalo, mora zastati i pokloniti se ljudima čije su slike danas na ovoj ploči, ali i svima onima koji su prošli kroz logor“, rekla je danas na Bučju pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević prilikom svečanog otvorenja Spomen područja „Logor Bučje“. U sklopu Spomen područja postavljena je i spomen-ploča s imenima i fotografijama ubijenih i nestalih logoraša logora Bučje koju su zajednički otkrili članovi njihovih obitelji.

Povodom obilježavanja 28. obljetnice VRO „Bljesak”, otkrivanje ovog Spomen područja u spomen na sve stradalnike zloglasnog neprijateljskog logora, održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, a inicijatori su članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško –slavonske županije i Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“.
Gradonačelnica Blažević, koja i sama već 32 godine iščekuje saznanja o sudbini svog djeda logoraša, izjavila je da o ovom mjestu treba govoriti i na njemu ne treba uzimati političke bodove. „Svi moramo znati što se ovdje događalo kako bi mogli i dalje tražiti istinu. Hvala svima koji njegujete i čuvate žrtvu hrvatskog naroda“, rekla je i dodala da će se na inicijativu županice Antonije Jozić, nastaviti uređivati ovo Spomen područje, jer je Bučje bilo mjesto spajanja branitelja s pakračko-lipičkog područja i branitelja s Požeštine 1991. godine. Također, pozvala je sve koji imaju ikakva saznanja o nestalima, neka jave, jer obitelji zaslužuju znati njihovu sudbinu.
Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije izjavio je da se logor Bučje može nazvati “labirintom logora”, zbog velikog broja mjesta zarobljavanja s područja cijele zapadne Slavonije, mučenja i premještanja logoraša. „Ovdje smo da njihovim obiteljima kažemo da razumijemo njihovu bol, patnju, svih ovih 30-ak godina. Križ koji oni nose je težak, a naš cilj je olakšati im nošenje tog križa. Nada i vjera su držale logoraše na životu, a nada i vjera u ovome trenutku vode obitelji naprijed da saznaju što je s njihovim najmilijima. Uz Božju pomoć ali i nas svih, vjerujem da ćemo to i otkriti“, rekao je Turudić uz obećanje da je obveza svih nas, do kraja našeg života tražiti informacije o nestalima uz poruku – da se ne zaboravi.Zahvalu i poštovanje obiteljima logoraša za sve ono što su pretrpjeli sve ove godine iskazao je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekavši da se svakodnevno radi na pronalasku i razrješenju sudbina nestalih osoba, kako bi svaka obitelj koja traži svoje najmilije imala mjesto gdje će se moći pomoliti i zapaliti svijeću. „Naša Vlada usmjerena je svakim danom na stvaranje boljitka naše zemlje, a u donošenju teških odluka, u danas vrlo izazovnim vremenima, inspirirana je i ohrabrena žrtvom koju smo kao narod podnijeli u Domovinskom ratu i oni su nam nadahnuće“, rekao je Medved i dodao neka svi koji prolaze ovom cestom zastanu. Oni koji ne znaju, neka se poduče, a oni koji su zaboravili, neka se podsjete koliko je života palo za slobodu koju danas imamo.

Molitvu za sve ubijene i nestale predvodio je pakrački župnik Jozo Zorić koji je potom i blagoslovio otkrivenu Spomen ploču.U spomen na sve ubijene i nestale logoraše vijence su položili i svijeće zapalili: obitelji ubijenih i nestalih logoraša zajedno s udrugama logoraša srpskih koncentracijskih logora, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno izaslanicom predsjednika Sabora, saborskom zastupnicom i gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević, izaslanstvo Vlade RH predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županicom Antonijom Jozić, izaslanstvo gradova Pakraca i Lipika, predvođeno Miroslavom Ivančićem i Slobodanom Katunarom, koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici policije i vojske te svi ostali koji su željeli odati počast žrtvama logora Bučje.

izvor: Pakrački list

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI