17. sjednica Županijske skupštine: Poznata lokacija budućeg Centra palijativne skrbi

17. Županijska skupština
(FOTO: PSŽ)

24.3.2024. | 09:21 | PSŽ
IZVOR: pszupanija.hr
Pregleda: 1966

U Velikoj županijskoj vijećnici održana je sedamnaesta sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, a na Dnevnom redu našlo se 49 točaka koje su vijećnici usvojili.

Među ostalim, prihvaćena je Odluka o prihvatu prijenosa prava vlasništva bez naknade u k.o. Orljavac, za nekretninu u vlasništvu Općine Brestovac. Nekretnina se odnosi na prostor stare škole u Orljavcu koja će rekonstrukcijom postati Centar palijativne skrbi Požeško-slavonske županije.
Naime, kako je županica upoznala na prethodnoj sjednici Županijske skupštine, tragalo se za prostorom koji bi ispunio kriterije za uspostavu Centra za palijativnu skrb Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, a koji predstavlja prioritet ulaganja u zdravstvene usluge.


Osim što će se rekonstrukcijom ispuniti kriteriji uspostave, posebna prednost lokacije proizlazi iz činjenice što će se budući Centar palijativne skrbi nalaziti u centralnom dijelu županije, pri čemu će zdravstvena usluga podjednako biti dostupna za stanovnike Požeške kotline i pakračko-lipičkog dijela.

Isto tako, donesena je i Odluka o prihvatu prijenosa prava vlasništva bez naknade u k.o. Požega, a odnosi se na česticu koja je dosad bila u vlasništvu Poljoprivredno-prehrambene škole i na kojoj će se graditi Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Požegi. Naime, spomenuti centar, Požeško-slavonska županija prijavila je na poziv Ministarstva poljoprivrede te je isti u fazi evaluacije.Na sjednici je prihvaćen i Prijedlog I. Izmjena i dopuna Proračuna Požeško-slavonske županije za 2024. godinu i projekcija za 2025. i 2026. godinu, Izvješće o radu župana za razdoblje srpanj-prosinac 2023. godine, Prijedlog Statuta Požeško-slavonske županije, Prijedlog Poslovnika Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, Program rada Županijske skupštine Požeško-slavonske županije za 2024. godinu – prijedlog, kao i Godišnje izvješće o provedbi Plana razvoja Požeško-slavonske županije za razdoblje do 2027. godine za 2023. godinu.

Prihvaćen je i Prijedlog Odluke o dodjeli nagrada Požeško-slavonske županije u 2024. godini, a koje će biti dodijeljene na svečanoj sjednici u prigodi Dana županije.

Godišnja nagrada Požeško-slavonske županije u 2024. godini dodjeljuje se Interpretacijskom centru Muzej Bećarca za promicanje kulture i turizma, Lani Derkač, istaknutoj suvremenoj hrvatskoj književnici srednje generacije, Ivanu Abiboviću, nastavniku hrvatskog jezika i povijesti za zalaganje u kulturi, Lani Knaus, za ostvarenja na školskim i državnim sportskim natjecanjima te Zlatnom lugu, restoranu i seoskom imanju, jednom od najistaknutijih mjesta slavonskog ruralnog turizma. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se prof. dr.sc. Hrvoju Potrebici za međunarodno priznati znanstveni rad u području arheologije brončanog i željeznog doba.Nakon prihvaćenog Izvješća o radu Savjeta mladih Požeško-slavonske županije za 2023. godinu, vijećnici su glasali i o Prijedlogu Rješenja o izboru članova Savjeta mladih Požeško-slavonske županije. Prihvaćenim prijedlogom, peti saziv županijskog savjeta mladih čine Lara Mandić, Petra Grbeš, Marija Elena Nikolić, Leo Pejaković, Josip Lujanac, Ivona Valenta, Dino Andrić i Matias Buće ispred Županijskog odbora Mladeži HDZ-a Požeško-slavonske županije, Iva Glibo ispred Udruge Mladi za Mlade Pleternice, Emi Majin ispred Udruge La bella Vita te Gabriel Đeker ispred Udruge mladih Općine Kaptol.

Vijećnici su prihvatili i Prijedlog Odluke o naknadama za rad predsjednika, potpredsjednika i vijećnika Županijske skupštine i njezinih radnih tijela, kao i Prijedlog Odluke o utvrđivanju naknade troškova i nagrada za rad članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina u Požeško-slavonskoj županiji.Na sedamnaestoj sjednici usvojen je i Prijedlog Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija za investicijsko ulaganje, investicijsko i tekuće održavanje zdravstvenih ustanova te za informatizaciju zdravstvene djelatnosti u 2024. godini, kao i Prijedlog Odluke o kriterijima i mjerilima i načinu financiranja domova za starije i nemoćne osobe Požega i Velika u 2024. godini.

Materijali sa sjednice dostupni su ovdje.

Uobičajeno, tijekom aktualnog sata, županica Antonija Jozić odgovarala je na pitanja vijećnika, među kojima se izdvajaju pitanja o pokrenutoj javnoj raspravi o Studiji utjecaja na okoliš državne ceste DC47, dionica Bair (DC47)-Donji Čaglić (DC5), Sisačko-moslavačka i Požeško-slavonska županija, asistentima u nastavi, projektu Regionalnog centra kompetentnosti Panonika, brendiranju turizma županije, sportu, Toplicama Lipik, biciklističkim stazama i javno linijskom prijevozu.- Državna cesta DC47 u budućnosti će biti nova prometnica koja bi se trebala nastaviti na planiranu dionicu obilaznice gradova Lipika i Pakraca i ta cesta bi trebala voditi sve do Lipovljana i spoja na autocestu. Prvi korak je upravo ovaj, javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš koja se provodi pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja – upoznala je Jozić.

Isto tako, županica je upoznala kako će učenici od nove školske godine zasigurno koristiti novi i obnovljeni prostor Poljoprivredno-prehrambene škole.

- Učenici će zasigurno koristiti prostor u devetom mjesecu. Izvođač radova je u prosincu imao rok za završetak radova u svibnju 2024. godine. Još jedan dio opreme nije nabavljen, mi smo imali dva put poništavanje natječaja javne nabave jer su vrijednosti opreme daleko premašile one budžetirane iznose koje smo mi imali. Tu je ostao jedan dio gdje trebamo raspisati javnu nabavu za tu opremu, ali zgrada kao zgrada, vidjet ćemo hoće li biti gotova do kraja svibnja. Poljoprivredno-prehrambena škola ima sve one mehanizme koje može imati, produžiti ugovor, ako postoje okolnosti na temelju kojih se sukladno Zakonu o javnoj nabavi to može produžiti te odrediti drugi rok za završetak radova ili aktivirati članak ugovora koji kaže da se radovi završe uz naplatu penala. Meni izgleda poprilično izgledno da to ide u dobrom smjeru. Ima dio nezavršene stolarije, staklene fasade na zgradi, dio instalacija koje nisu u cijelosti završene i u starom dijelu zgrade je dio rekonstrukcije, gdje su radovi usporeni jer je došlo do ozljede na radu. Ono što bi svakako bilo izgledno je da u rujnu djeca trebaju poći u novu školu – rekla je.

Tijekom aktualnog sata iznijela je i prava koja pripadaju asistentima u nastavi na području Požeško-slavonske županije.

- Mi smo jedna od županija koje isplaćuju naknadu za topli obrok u visini oko 66 eura, ali od 1. siječnja 2024. godine isplaćuje se neoporezivi iznos toplog obroka u visini od 100 eura mjesečno. Uvrstili smo u naš proračun uskrsnicu u visini od 100 eura, božićnicu u visini 300 eura i regres od 300 eura, a asistentima je osigurana i naknada za prijevoz. Nitko nema plaću nižu od minimalne plaće, niti se takva plaća može isplatiti u Hrvatskoj. Kontinuirano, iz godine u godinu, povećavamo materijalna prava asistenata u nastavi na način da isplaćujemo neoporezive primitke u maksimalnom iznosu u kojem se oni mogu isplaćivati i očekujemo od nadležnog ministarstva da omogući drugačije okvire za isplatu naknada, odnosno plaća. Ispravit ću vas, oni se ne financiraju iz Panore, financiraju se dijelom iz sredstava koja se ostvare preko nadležnog ministarstva, preko projekta koji Panora napiše, preko svojih škola, međutim ističem kako na ta sredstva koja mi dobijemo kao osnivač tih škola, kao županija dodajemo sredstva iz proračuna kako bismo omogućili da svako dijete koje ima pravo na asistenta, asistenta i ima – rekla je županica.Na sjednici, vijećnici su razgovarali i o biciklističkim stazama na području Požeško-slavonske županije. Županica je konstatirala da se radi o dugotrajnom i problematičnom procesu zbog činjenice da koridori između kuća i prometnica velikim dijelom ne udovoljavaju zakonskim uvjetima za izgradnju biciklističkih staza. Istaknula je kako je nešto projekata koji se odnose na biciklističke staze uz županijske ceste pripremljeno, a to je dio na području Kutjeva, Jakšića, Kaptola i Velike.

Nakon rasprave o biciklističkim stazama, bilo je riječ i o javno linijskom prijevozu, čime je aktualni sat zaključen. Županica je najavila kako će ove godine biti raspisan javni natječaj za prijevoznika koji će pružati usluge javno linijskog prijevoza te je početkom godine objavljena prethodna informacijska obavijest u TED-u europskom oglasniku javne nabave, sukladno odredbama Uredbe Europske komisije.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI