NASLOVNAPOLITIKA
ʺNovi skandali potresaju Općinu Jakšićʺ

FOTO: 034 Portal

OPORBENA PETORKA OPĆINE JAKŠIĆ

ʺNovi skandali potresaju Općinu Jakšićʺ

13.2.2020. 08:22 | M.R. PREGLEDA: 10515

"Još se nisu stišale burne reakcije na podizanje kaznenih prijava (kako su mediji izvijestili) za lažno svjedočenje (krivokletstvo) protiv aktualnog načelnika gsp. Kovačevića i bivšeg predsjednika Općinskog vijeća gsp. Marka Ćališa (simptomatično je da su od tri tzv lažna svjedoka dvojica sa područje Općine Jakšić, iako smo začuđeni zbog gsp. Ćališa) a Općinu Jakšić potresaju novi skandali koje naravno ponovno inicira gsp. Kovačević.

Bez znanja i suglasnosti Općinskog vijeća isti je u potpunoj tajnosti imenovao i delegirao članove nadzornih odbora unutar dvije tvrtke u kojima Općina ima male suvlasničke udijele (1,96%), Komunalac d.o.o. i Tekija d.o.o. Ne samo da nije izvijestio vijećnike već je isto odradio i bez znanja i konzultacija sa članovima Općinskog odbora HDZ-e, što je prouzročilo veliki revolt i ljutnju istih (kako su nam sami kazali po saznanju) , a što dodatno ističe krajnje namjere gsp. Kovačevića. Istaknut ćemo samo primjer načelnika Općine Brestovac gsp. Mandića koji raspisuje natječaj, po okončanju istoga predlaže najkvalitetniju osobu i daje na potvrdu Općinskom vijeću. Ističemo da općina Brestovac ima daleko veće vlasničke udjele u spomenutim tvrtkama. Na upit oporbenog vijećnika unutar vijećničkih pitanja „zašto je ignorirao Općinsko vijeće oko izbora članova nadzornih odbora“? Odgovorio je u svomu stilu; „ne morate vi sve znati“! Zbog čega je to gsp. Kovačević odradio u potpunoj tajnosti i inkognito sa dvojicom svojih odabranika?

Odgovor je vrlo jednostavan i praktičan ,naime kao članovi nadzornih odbora spomenutih tvrtki gospoda općinski vijećnici Boško Obradović i Dario Pažin primaju na ime naknade 1500,00 kuna mjesečno i to u neto iznosu!. (Napokon smo spoznali zašto su uvijek ista gospoda tako vrlo hvalili rad načelnika Općine, pa imaju 1500 razloga za isto svaki mjesec!)


Informaciju smo dobili neposredno iz spomenutih tvrtki. Ističemo ovdje da je gsp. Boško Obradović ujedno ravnatelj Osnovne škole „Mladost“ u Jakšiću te predsjednik Općinskog odbora HDZ-e u Jakšiću. Zašto ovo ističemo? Članstvo unutar spomenutih nadzornih odbora je politička odluka pa tako ispada da je sebe gsp. Obradović sam delegirao i postavio unutar nadzornog odbora Komunalca d.o.o. iz Požege. Zamislite njegov stručni doprinos razvoju tvrtke koja se bavi sakupljanjem i odvozom smeća a on učitelj povijesti??!!

Nadalje, odluka gsp. Kovačevića je protivna Statutu Općinskog vijeća budući se radi o tvrtkama koje nisu u vlasništvu općine Jakšić te je stoga morao svoj osobni izbor članova nadzornih odbora poslati na potvrdu Općinskom vijeću. Znaju li uopće on i pročelnica JUO razliku između vlasništva i suvlasništva? Izgleda da ne znaju pa bi bilo dobro da pročitaju Statut a i Poslovnik o radu Općinskog vijeća zajedno s gsp. Oreškim, predsjednikom Općinskog vijeća ( imenovani je već u nekoliko navrata počinio kazneno djelo klevete upućujući članovima Oporbene petorke uvredljive izraze da su kriminalci, zamislite to čini čelnik Općinskog vijeća!!). Dakle gsp. Oreški u nekoliko navrata klevetnički vrijeđa članove Oporbene petorke a istovremeno je svjestan da je počinio teško kazneno djelo neprijavljivanja kriminala i korupcije unutar Općine Jakšić iako je čiste i provjerene informacije o istomu dobio izravno u svomu domu od zaposlenika Općine. Čak mu je ponuđena i dokazna dokumentacija o istomu no nije ju želio niti vidjeti iako je bio vidno potresen i šokiran. Isto kazneno djelo na istovjetan način uz dodatak da su obojica imala prigodu i vidjeti

inkriminiranu dokumentaciju počinili su zamjenik predsjednika Općinskog vijeća gsp. Mario Glavaš i zamjenik načelnika gsp. Mile Barišić, kao i bivši predsjednik Općinskog vijeća gsp. Boško Obradović. Nisu prijavili jer su odlučili štititi svoje dostignute pozicije i dobivene sinekure do tada. Radi li se ovdje i o kaznenom djelu zloporabe ovlasti i položaja utvrdit će nadležne institucije, kao i u slučaju dodjele novčanih poticaja za razvoj gospodarstva ispred Općine Jakšić koje su u velikom djelu podijelili načelnik ,pojedini općinski vijećnici te zaposlenik Općine . (Prijava upućena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa ).

Skandal zamjenika zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika

Drugi veliki skandal jest ponovno zauzimanje zamjenika zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika poštovanog gsp. Maria Kovačevića (sveprisutan u velikom broju događanja Općine Jakšić, napose lovačkim skandalima) a u pokušaju da pomogne svomu bliskom prijatelju načelniku Općine Jakšić da ušutka Oporbenu petorku ne birajući pri tomu sredstva koristeći svoju funkciju što je protivno kodeksu ponašanja zaposlenika ODO. (Već smo u prijašnjim člancima spominjali gsp. Maria Kovačevića).

Imenovani je prije nekoliko mjeseci podnio Novinarskom vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva prijavu protiv portala 034 i njezina vlasnika gsp. Mandarića tražeći da ga sankcionira i zabrani mogućnost daljnjih objava članaka Oporbene petorke jer oni zamislite nisu novinari ( uzgred se potužio da smo o njemu pisali uvredljivo , što naravno ne odgovara istini a što on najbolje zna). Dodatnu težinu samoj prijavi kazuje činjenica da je istu napisao čovjek koji obnaša časnu dužnost i funkciju zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu, čovjek koji bi po vokaciji radnog mjesta trebao i morao štiti zakone Republike Hrvatske a ne biti meritum na strani načelnika Općine Jakšić. (imenovani je i potpredsjednik lovačkog društva „Seljak“ u Jakšiću gdje je načelnik glavni lovnik).

No tu se poštovani gsp. Mario Kovačević ne zaustavlja. Imajući potrebu da se pokaže i dodatno vjerojatno dokaže pred načelnikom Općine Jakšić gsp. Mario Kovačević 13. rujna 2019. godine čini skandalozan i u potpunosti neprofesionalan potez zbog kojega je Oporbena petorka uložila prijavu kako Uredu Glavnog državnog odvjetnika gsp. Jelenića tako i Državnoodvjetničkom vijeću tražeći da imenovanog procesuiraju i primjereno kazne. Naime navedenog dana u 21.35 sati a povodom manifestacije „Fišijada“ u Jakšiću, na školskom igralištu je najprije verbalno (ničim izazvan) a potom je pokušao i fizički nasrnuti ( U čemu su ga spriječili brojni svjedoci ovoga nemilog i sablaznjujućeg nedjela) na člana Oporbene petorke pritom izgovarajući razno razne psovke te izravne prijetnje upućene svim članovima Oporbene petorke.

Zaprijetio je što je sve prisutne šokiralo osobno imenom i prezimenom glavnog državnog odvjetnika gsp. Jelenića „ Imam njegov broj, sad ću ga nazvati i sve vas pozatvarati. Imam ja papire, dokumente s kojima ću vas strpati u zatvor“. Izrečene psovke nećemo spominjati jer su vrlo vulgarne i krajnje nepristojne. Netko će kazati da je poštovani gsp.Mario Kovačević bio vidno indisponiran no to ga ne može abolirati od odgovornosti budući isti mora biti svjestan da je on državni odvjetnik od 0-24 sata na svakom mjestu. Svjesni da Republika Hrvatska na žalost još uvijek nije u potpunosti pravna država (vladavina prava) no nismo niti na razini Sjeverne Koreje kako možda smatra poštovani gsp.Mario Kovačević.

Postavljamo otvoreno pitanje s obzirom da je Oporbena petorka vrlo ozbiljno shvatila izrečene prijetnje, nije li upravo gsp.Mario Kovačević osoba koja po svojoj funkciji možda

štiti načelnika Općine Jakšić a u svezi mnogih istražnih postupaka koji se već više od godinu dana provode (Uskok,Pnuskok, Dorh) protiv njega? Postavlja se nadalje i više negoli logično pitanje nije li to teški sukob interesa u kojemu se našao zamjenik državnog Općinskog odvjetnika u Zagrebu? Budući da članovi Oporbene petorke nisu pravni eksperti strpljivo ćemo pričekati odgovor iz Ureda Glavnog državnog odvjetnika ali i Državnoodvjetničkog vijeća koje smo apostrofirali kroz upite u podnijetoj prijavi. Oporbena petorka čvrsto stoji iza svega onoga što smo iznijeli o gsp. Mariu Kovačeviću a što on smatra uvredljivim. Potvrda koju mu je dao njegov prijatelj načelnik Općine Jakšić a u kojoj stoji da nije on kupac državne zemlje na području Općine je jeftini pokušaj alibija u ulaganju prijave Novinarskom vijeću časti pri HND-u. Istina je samo jedna a nju tako dobro poznaje gsp. Mario Kovačević u svezi zemlje . Budemo li primorani iznijet ćemo javno detalje o svemu a što bi bilo tako poražavajuće ne samo za njega već i za osobe koje zbog pijeteta naspram njih (zbog godina starosti) sada ne spominjemo.

Posljednji pokušaj trajnog ušutkavanja Oporbene petorke dogodio se na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća koncem 2019 godine kada je načelnik Općine zaprijetio da će angažirati zaštitare, vjerojatno misleći da bi tim činom izbjegao po njega neugodna pitanja članova Oporbene petorke. No načelnik Općine pa tako i predsjednik Općinskog vijeća moraju znati da načelnik može eventualno samo dati prijedlog a Općinsko vijeće je tijelo koje može donijeti takvu odluku. Ne bi bilo loše da barem pročitaju Statut i Poslovnik o radu Općinskog vijeća jer tada bi gsp .Oreški nakon dvije i pol godine napokon spoznao što je to poslovnička primjedba, replika, izlaganje od dvije, tri minute itd. Ovako mnogi pokupe 200 kuna za dolazak a još mi nismo čuli glas. Načelnik Općine nam još uvijek nije dostavio polugodišnje izvješće o svomu radu koje je samo suhoparno pročitao na sjednici vijeća.

Imamo saznanja da se ovih dana užurbano traže mailovi vapaja u Uredu premijera kao i u Uredu Glavnog tajnika HDZ-e, upućenih od strane bivše pročelnice Općine Jakšić a u kojima moli za pomoć zbog nasilničkog ponašanja i morbidnih prijetnji načelnika Općine Jakšić ali i nepoduzimanje ništa od strane Požeško slavonskog župana komu se najprije obratila za pomoć.

Netom završena politička događanja (Izbori za predsjednika RH-e) kao i predstojeća (unutarstranački te parlamentarni izbori ) će u mnogočemu odrediti pravosudnu sudbinu mnogih pa tako i načelnika Općine Jakšić.

P.S. Vrlo skoro ćemo se ponovno oglasiti i objaviti kako to novinari vole kazati kolokvijalno, „prijelomnu vijest“ kada je u pitanju načelnik Općine Jakšić ( da ne bi bili predugi to sada ne činimo), naravno uz uvjet da ne budemo uhićeni i pozatvarani a kako nam je zaprijetio niti manje niti više doli zamjenik državnog odvjetnika iz Zagreba.

M./R.

Oporbena petorka Općine Jakšić"

Tagovi: jakšić, ivica kovačević, oporba, petorka, skandali, politika

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Od 24. do 26. rujna zaigrajte on-line kvizove

.

Pijani 18-godišnjak fizički napao 26-godišnjakinju i 27-godišnjaka i ozlijedio ih

.

Nacionalni stožer izvijestio o novim brojkama, pet osoba je preminulo

.

Još uvijek se traga za nestalim Draženom Zlomislićem, pretraženo je preko 7 kilometara kvadratnih površine do sada

.

Čudo od jednog jajeta: Recept za brzi kolač koji nikad ne razočara

.

USKORO NOVA PRAVILA: Uvođenje prioriteta za testiranje, i kraća izolacija

.

Izlet kutjevačkom obilaznicom na Rogin kamen

.

Natjecatelji streljačkog kluba ʺPožegaʺ odlični na Kupu u Osijeku

.

139 osoba zaraženo COVID-om 19 u Požeško slavonskoj županiji, postaje li situacija sve ozbiljnija ?!

.

Danas sunčano, povremeno uz malo oblaka

.

Koronavirus u Gimnaziji Požega, od sutra nastava na daljinu

.

Zlatko Komadina otkrio da će glasovati za Mirelu Ahmetović

.

Hoće li USKOK privesti i Puljašića?! Možda neće...

.

Oriolik svladao Kutjevo rezultatom 3:0 u 3. HNL Istok

.

Kutjevačka knjižnica seli na novu lokaciju

.

VODIČ KROZ NACIONALNU MIROVINU: Kreće naknada od 800 kuna, zna se tko će je i kada dobiti

.

Gradsko vijeće Požege 1993. godine usvojilo je novi grb i zastavu grada

.

20. rujna - Međunarodni dan svijesti o dječjem rastu - Dobar rast = dobro zdravlje!

.

U Pakracu u funkciji nova šahovska ploča na otvorenom

.

25. Nedjelja kroz godinu: “Ljudska zavist nastaje onda kada se uspoređujemo s drugima”

.

197 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

.

U posljednja 24 sata u PSŽ 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupan broj slučajeva 139

.

Krenulo, pa stalo?!

.

Uskoro stiže europska minimalna plaća, evo koliko bi trebao porasti minimalac u Hrvatskoj

.

Za savršeno pohano meso! Recept za prefini pileći odrezak s rastopljenim sirom

.

Danas većinom sunčano uz uglavnom slab vjetar

.

Biskup Škvorčević čestitao Židovima Roš Hašana te blagdana Jom Kipur i Sukot

.

Natjecateljica Fitness kluba Play Anamaria Medak nastupila na Europskom prvenstvu u wellnessu i ostvarila odlične rezultate.

.

Zbog sanacije privremeno se za promet zatvaraju Omanovačka cesta u Šeovici i Psunjska u Japagi

FOTONALAZ

Marketing na jakšićko-austrijski način