Najbolji recept za pileće batke sa zabatkom

Batak sa zabatkom
(FOTO: Shutterstock)

27.1.2024. | 09:30 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 4536

Kineska kuhinja obiluje jelima koja savršeno uravnotežuju slatke, slane, ljute i umami okuse. Ovo jelo za pileće batke sa zabatkom jedno je od takvih recepata.

Meso se prvo marinira u tamnom umaku od soje, a potom kuha u aromatičnom temeljcu te postaje tako mekano da opada s kosti. Temeljacse nastavlja kuhati sa zagušnjivačem na bazi kukuruznog škroba sve dok ne dobije svilenastu teksturu umaka koja se potom poslužuje s termički obrađenim mesom.

Najbolje od svega? Nije teško napraviti ovo fino jelo kineske kuhinje i uživati u najboljem receptu za pileće batke. Neka vas ne obeshrabri duži popis sastojaka, većina se može kupiti u specijaliziranim azijskih trgovinama ili dućanima zdrave hrane.


Sastojci za najbolje pileće batke:


850 g pilećih bataka sa zabatkom
50 ml rižina vina
40 g šećera
4-5 češnja češnjaka
4 žlice svijetlog umaka od soje
4 žlice tamnog umaka od soje
1 žlica kukuruznog škroba
1 mladi luk
1 komadić đumbira veličine palca
1 štapić cimeta
1 zvjezdani anis
sol po želji
voda
biljno ulje

Priprema najboljih pilećih bataka:

Marinirajte piletinu:utrljajte dvije žlice tamnog umaka od soje u piletinu i pustite da tako odstoji barem pola sata prije termičke obrade.

Karamelizirajte šećer:na tavi rastopite šećer s malo vode i ulja i termički ga obrađujte na srednje jakoj temperaturi uz često miješanje dok ne dobije tamno-smeđu boju.

Napravite temeljac:u lonac ulijte litru vode te dodajte karamelizirani šećer, rižino vino, mladi luk, češnjeve češnjaka, đumbir, cimet, anis, svijetli umak od soje i preostali tamni umak od soje.

Dodajte mariniranu piletinu u temeljac. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte sve zajedno oko 15 minuta. Ugasite štednjak i poklopite lonac te ostavite piletinu u vrućem temeljcu oko 30 minuta.

Piletina će se nastaviti termički obrađivati. Izvadite piletinu iz lonca, a temeljac vratite na vatru.

Pomiješajte jednu žlicu kukuruznog škroba s jednom i pol žlicom vode i dobro promiješajte dok se ne riješite grudica. Ovu smjesu stavite u temeljac, dobro promiješajte i nastavite kuhati dok se temeljac ne zgusne.

Poslužite kuhanu piletinu s umakom. Dobar tek!

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
PILETINA
BATAK
ZABATAK

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI