NASLOVNAPOLITIKA
U Velikoj poništen natječaj za zakup poljoprivrednih površina u vlasništvu RH

FOTO: Randy Fath/ Google Street View

U Velikoj poništen natječaj za zakup poljoprivrednih površina u vlasništvu RH

27.2.2021. 12:39 | Ante Mandarić PREGLEDA: 5312

Na 27. sjednici Općinskog vijeća Općine Velike poništena je Odluka o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Velike.

Pošle godine, 02. rujna 2020. godine donesena je Odluka o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Velike temeljem 22. sjednice Općinskog vijeća Općine Velika, a koja održana 20. kolovoza 2020. godine.

Tako je na raspolaganju bilo nekoliko stotina hektara poljoprivredne zemlje na području Općine Velika, a koja je bila namijenjena stočarima, poljoprivrednicima, OPG-ima, fizičkim ili pravnim osobama, zadrugama i trgovačkim društvima.


Odlukom Općinskog vijeća, maksimalna površina koju zakupac može zakupiti je 107 hektara zemlje, a upravo ta odluka donijela je najviše prijepora među općinskim vijećnicima, ali i osobama koje su sudjelovale u samom natječaju.

Zapisnici sastanaka nadležnog Povjerenstva ne postoje?

Temeljem prava na pristup informacijama, 8. prosinca 2020. poslali smo upit u Općinu Velika s pitanjem tko su članovi Povjerenstva za zakup poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Velika i tko je predsjednik spomenutog Povjerenstva.

Također, kako smo prethodno dobili informaciju da je navodno održana sjednica Povjerenstva, a na kojoj je završeno bodovanje ponuđača tražili smo podatak o tome kada je održana ta sjednica kao i svih drugih sastanaka Povjerenstava sa zapisnikom istih u kojima je vidljivo tko je bio prisutan na njima s jasno naznačenim datumom i vremenom održavanja.

Unatoč tome što smo četiri puta službenim putem zatražili zapisnike nismo ih dobili. Kako nema apsolutno nikakvih prepreka za dobivanjem traženih podataka posumnjali smo u mogućnost opasnih malverzacija i mogućnosti teških povreda Zakona o poljoprivrednim zemljištima.

Zanimljiv odgovor Općine Velika

Iz Općine Velika tvrde kako tražene podatke ne mogu dostaviti, ali su nam dostavili polovičan odgovor. 'Smatramo kako bi se davanjem prijevremenih informacija o izabranim ponuditeljima, i to mislimo prije dobivanja suglasnosti Ministarstva poljoprivrede, doveli u zabludu prijavljeni ponuditelji jer ta odluka nije pravovaljana bez suglasnosti Ministarstva poljoprivrede.

Kada Odluka općinskog vijeća  dobije suglasnost Ministarstva poljoprivrede, svi najpovoljniji ponuditelji biti će pravovremeno obaviješteni.'

Dakle, o zapisnicima ni riječi. Zbog čega je Prijedlog Odluke Povjerenstva tajan, iako će u konačnici biti javno objavljen bez obzira o prihvaćanju ili odbacivanju Županije i Ministarstva istog nama ostaje kao nepoznanica.

Natječaj poništen na sjednici Općinskog vijeća

Konačno, na službenim stranicama Općine Velika objavljen je Prijedlog Odluke o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Velika, a na što su pojedinci reagirali burno.

Iz razgovora s nekima od sudionika natječaja, neslužbeno doznajemo kako su pojedinci ostvarili pravo zakupa na desetke hektara zemlje iako gotovo ni ne posjeduju poljoprivrednu mehanizaciju na što smo se i mi iznenadili te smo se odlučili detaljnije pozabaviti cijelim slučajem.

Početkom veljače ove godine, održana je 27. sjednica Općinskog vijeća Općine Velika, a na čemu se kao 14. točka dnevnog reda našao Prijedlog Odluke o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Velika.

Iz zapisnika sa sjednice vidljivo je kako su općinski vijećnici bili podijeljeni oko ove točke.Nakon rasprave oko ove točke koja je definitivno podijelila Općinsko vijeće Općine Velika, predsjednica Općinskog vijeća Antonija Pavlović dopunjuje Dnevni red s Prijedlogom Odluke o PONIŠTENJU Odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Velika.

Prilikom glasanja o predloženoj Odluci s 1 glasom PROTIV i 13 glasova ZA donijela se Odluka o poništenju Odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Velika od 20.08.2020.

Ukratko, jednom odlukom Općinskog vijeća Općine Velika PONIŠTEN je natječaj o zakupu poljoprivrednih površina na području Općine Velika čime se postavlja pitanje zbog čega se to dogodilo te je li u cijelom slučaju bilo pogodovanja pojedincima ili pokušaja pogodovanja pojedincima na javnom natječaju, a koji se provodi u Općini Velika.

Općine u Republici Hrvatskoj su El Dorado za sumnjive poslove?

Republika Hrvatska osim podjele na 21 županiju, 128 gradova, podijeljena je i na 428 općina. Da, dobro ste pročitali.

O cijelom slučaju u vezi dodjele državnih poljoprivrednih površina na području Općine Velika, o razlozima zbog čega je konkretno došlo do poništenja javnog natječaja, te hoće li se isti ponoviti u bliskoj budućnosti i koliko će (ukoliko hoće) to sve koštati porezne obveznike pokušali smo upitati v.d. načelnika Općine Velika Ivicu Potočanca, no bezuspješno. Nije nam se javljao na telefon.

Za kraj, na viđenom primjeru možemo zaključiti kako su općine u Republici Hrvatskoj svojevrsni El Dorado za sumnjive poslove, a čije „dugove“ u konačnici plaćaju sami žitelji tih sredina.

Ante Mandarić


Tagovi: opcina velika, velika, natječaj, javni natječaj, poništen, Ivica Potočanac, zakup poljoprivrednih površina

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Danas promjenjivo oblačno uz kišu

.

PLETERNICA IZBORILA ʺPLʺ OZNAKU: Šest godina nakon odluke MUP-a i dalje svi imamo registarske oznake ʺPŽʺ

.

U zgradi stare gimnazije u Pakracu pronađeno tijelo nestalog Danijela Pleše

.

Domaći proizvođači: Trgovine su pune lažnog mladog krumpira

.

Dobili ste kaznu za parkiranje? Evo kad nastupa zastara

.

Teža prometna nesreća između Pleternice i Frkljevaca, jednog vozača odvezla Hitna pomoć

.

Ž.DŽ. (31) koji je jučer poginuo u prometnoj nesreće kod N. Gradiške navodno je sve snimio mobitelom

.

Nacionalni stožer objavio nove podatke, broj novih slučajeva znatno manji

.

OPĆINA KAPTOL: Godišnjica stradavanja Vlade Vidovića

.

Recept za slanu pitu uz koju će i klinci zavoljeti ʺzelenjavuʺ

.

KREŠIMIR EĆIMOVIĆ, LICENCIRANI PILOT DRONA: Moćna igračka odnedavno unutar zakonskih okvira

.

Rezultati pojačanih mjera u prometu

.

Ovaj vikend pijani vozači/ce od Pakraca do D. Rijeke, jedan je skrivio prometnu nesreću u Ferovcu

.

Dva pijana muškarca za vrijeme utakmice ušla na pleternički stadion i bacali limenke na teren

.

Na 5. Međunarodnom trijenalu autoportreta izložen rad Požežanke Sonje Hržina Majstorović

.

Ruševo: Komemoracija za žrtve komunističkih zločina u travnju 1945.

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađen je 52 uzorka, od kojih su 24 pozitivna

.

Danas pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu

.

NASTAVLJA SE CRNI NIZ: Još jedna prometna, ozlijeđene dvije osobe

.

Imate kronično začepljen nos? Nova istraživanja povezuju to s promjenama u aktivnosti mozga

.

Što znači novi zakon? Evo detalja

.

Objavljen je kalendar nove školske godine: Evo kad za učenike počinje nastava i dokad traju praznici

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminulo 39 osoba

.

Zbog velike krize: Dijaspora od rodbine u BiH traži da im vrate pare

.

Vraća se inflacija, cijene rastu: Duhan i alkohol skuplji čak 10,3 posto

.

Recept za tiramisu cheesecake koji se ne peče

.

Ovog mjeseca Požega je u znaku baruna Trenka- 2.dio ratna karijera

.

Poštari od sada dostavljaju i na električnim mopedima

.

PSŽ: broj zaraženih i dalje u porastu, od jučer njih 36, ukupno je 347 slučajeva zaraze

.

HPD Gojzerica: U Požegi održana Edukaciji za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi

.

Požeško-irska priča: Požežanin o novom životu u Irskoj

.

Danas pretežno oblačno s kišom

FOTONALAZ

ʺOvdje se svaki dan u nekoliko navrata ovako parkira!ʺ