U Požegi 35-godišnjak kršio mjere samoizolacije, a u blizini mjesta Duboka gorjela trava i suho raslinje

FOTO: 034 portal

25.3.2021. | 08:17 | PU požeško slavonska
IZVOR: PU požeško-slavonska
Pregleda: 2540

 Kršio mjeru samoizolacije

U srijedu 24. ožujka 2021. oko 9.40 sati, prilikom nadzora poštivanja naloženih mjera samoizolacije policijski službenici na adresi prebivališta u Požegi u Ulici Đure Basaričeka  nisu zatekli 35-godišnjaka iako mu je u razdoblju od 22. ožujka do 1. travnja izrečena mjera samoizolacije. Protiv 35-godišnjaka slijedi prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

U požaru izgorjela suha trava i nisko raslinje


U srijedu 24. ožujka 2021. oko 19.15 sati u blizini mjesta Duboka, na neutvrđeni način je došlo do požara u kojem je izgorjela suha trava i nisko raslinje.


Dolaskom sunčanih i toplijih dana građani lijepo vrijeme koriste za obavljanje radova na otvorenom pa tako i za spaljivanja trave i korova na poljoprivrednim i drugim površinama, koje uz nedostatak opreza često dovede do požara širih razmjera.

Upozoravamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.

Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili na broj 112.

Neke od zaštitnih mjera su :

- odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima,

- načiniti pojas širine 3 metra čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje,

- osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari,

- uz mjesto spaljivanja osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr.,

- spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra,

- i na kraju jako bitno je pregledati ostatke spaljivanja i u potpunosti ih ugasiti.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI