U Gradskom kazalištu održan sastanak radnica ʺOrljave, podršku dala i zastupnica Vlašić-Iljkić

FOTO: 034 portal

22.9.2021. | 16:06 | Kristina Šimić
Pregleda: 3877

U ponedjeljak 20.09.2021. godine u Gradskom kazalištu Požega okupile su se radnice tekstilne tvornice Orljava koja je u stečaju. Zajedno uz bivše radnice tekstilne tvornice Orljava  sudjelovali su  i predstavnici sindikata (Novi sindikat, Sindikat tekstil, obuće, kože, gume) i predstavnici Clean Clothes kampanje (CCC, globalne organizacije koja se bori za prava radnica u tekstilnoj industriji).

Otkako je tvornica tekstila Orljava otišla u stečaj, čak 172 bivše radnice iste tvornice su završile na burzi. Svrha okupljanja je to što sindikati i radnici žele da se proizvodnja nastavi, no za to su potrebne nove narudžbe.
Naime, njemački brend Olymp, nekada dugogodišnji kupac Orljave, otkazao je narudžbe prije nekoliko mjeseci, a Vlada RH ne pokazuje interes za radnice čiji je vlasnik.
Okupljanje je organiziram s članovima CCC mreže: predstavnici dviju organizacija iz Njemačke izrazit će podršku i solidarnost s radnicama uživo, a ostale organizacije uključile su  se online. Pozvani su i predstavnici Olympa.

Glavni zahtjev radnica bio je taj da i dalje nastave raditi te nastavak proizvodnje, a u tome ih je prodržala i saborska zastupnica Martina Vlašić-Iljkić- Mišljenja sam da i dalje nije sve izgubljeno i da ustrajnim ponašanjem uključenih sindikata i bivših radnica Orljave je moguć i pozitivan ishod, naravno uz puni angažman Vlade RH. Na održanom sastanku radnica sa predstavnicima sindikata Novi sindikat i Sindikat tekstila, obuće, kože, gume bili su i predstavnici Clean Clothes kampanje (CCC, globalne organizacije koja se bori za prava radnica u tekstilnoj industriji), a putem zoom-a i predstavnici Olypma, dosadašnjeg strateškog partnera Orljave.I dalje je vidljivo da volje za nastavkom rada i obavljanja dosadašnjih poslova kod radnica ima, da potražuju i nadalje svoja prava (pravo na otpremninu) te se nadaju ponovnom zaposlenju. Uključena sam otpočetka u sva događanja oko Orljave i uputiti ću novo pitanje ministru Horvatu o tijeku događanja, ponuđenim opcijama, kratkoročnim i dugoročnim planovima i svim onim aktivnostima koje se provode (ako se provode) za spas proizvodnje.Za 172 radnice koje se sada nalaze na Zavodu za zapošljavanje najbolja je opcija ponovno zaposlenje, bolji uvjeti rada (plaća veća od one minimalne), a prije svega toga je pronalazak strateškog partnera. U svojim inicijativama su dobile podršku diljem svijeta, putem platforme zoom-a, te su ohrabrene i osjećaju se da nisu same.-izjavila je Vlašić-Iljkić.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI