18.12.2022. | 11:38
Darko Lončar Daky
Pregleda: 4406
FOTO: Darko Lončar Daky
Kada se podsjetimo na dane našega djetinjstva, onda se obično sjetimo doručka s legendarnom i nezaboravnom DIVKOM, bijelom kavom u koju udrobimo kruh i dobro se napucamo, ili pak na šnitu kruha namažemo maslac, med ili bakin džem od šljive, i za prste lizati. Neki opet Divku piju u zamjenu za crnu kavu. Jeli DIVKA danas pala u zaborav?
Ova ukusna kava nastala je sušenjem i prženjem gorkog korijena ljekovite biljke CIKORIJE, uz dodatak ječma, koji sadrže inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i bjelančevine, i koji imaju karakterističan miris i okus, pa čak i boju sličnu pravoj, crnoj kavi.
Ako pitate stare travare, onda će vam oni reći da je cikorija odličan borac protiv dijabetesa, raznih želučanih i stomačnih tegoba, bolesti jetre i bubrega, a odlična je i protiv glavobolje i depresije. Prava crna kava može vas razbuditi i poboljšati vam koncentraciju i pamćenje, ali može vas i u grob odvesti zbog kofeina koji može biti vrlo štetan za zdravlje, ako kavu konzumirate pretjerano i u velikim količinama. Neki su danas postali poput narkomana, pravi ovisnici o kavi koja može izazvati aritmiju i razne srčane tegobe, artritis i žgaravicu, dijareju... Divka je najbolji lijek za taj oblik ovisnosti jer nema nikakvih štetnih posljedica, i vrlo je korisna za zdrav život jer je odličan izvor cinka, magnezija, mangana, kalcija, željeza, folne kiseline, kalija, te vitamina A, B6, C, E, i K. Uz Priče iz davnina Ivane Brlić Mažuranić, možda bi nam svima bilo pametno i mudro, da se vratimo i na kavu iz davnina, DIVKU i CIKORIJU.