NASLOVNADRUŠTVO
SAVJET MLADIH GRADA POŽEGE: ʺKroz različite aktivnosti nastojimo potaknuti što veći broj mladih da nam se pridružiʺ

FOTO: K.Š.

SAVJET MLADIH GRADA POŽEGE: ʺKroz različite aktivnosti nastojimo potaknuti što veći broj mladih da nam se pridružiʺ

22.9.2022. 15:20 | Kristina Šimić PREGLEDA: 2225

Od svog konstituiranja Savjet mladih Grada Požege uspješno je realizirao niz aktivnosti i događanja na području Požege, a sve s ciljem veće društvene angažiranosti mladih kao i njihovog lakšeg uključivanja u sve segmente društvenog života. Mladim Požežanima kroz rad Savjeta mladih na raspolaganja ju jedinstvena prilika da iz uloge pasivnog promatrača postanu aktivni sukreatori društvenih zbivanja krojenih po potrebama i očekivanjima novih generacija, ali isto tako da javno progovore o svim problemima koji ih tište kako bi se njihov glas jasno čuo u sveopćem metežu kojim su okruženi.

Više o dosadašnjem radu Savjeta mladih Grada Požege, kao i budućim aktivnostima koje nas očekuju u jesenskom periodu, uključenosti mladih u društveno politička zbivanja i mnogim drugim aktualnostima razgovarali smo s predsjednik Savjeta mladih Grada Požege Lukom Hećimovićem.

Što je Savjet mladih te je li dovoljno prepoznat među Požežanima?


Savjet mladih Grada Požege savjetodavno je tijelo koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih u našem Gradu. Osnovano je s ciljem sudjelovanja u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, aktivnog uključivanja mladih u javni život te u svrhu njihovog savjetovanja i informiranja. U okviru svog djelokruga Savjet mladih raspravlja o pitanjima značajnim za status mladih, kao i o pitanjima iz djelokruga rada Gradskog vijeća koja su od interesa za mlade. Savjet mladih donosi svoj Program rada svake godine te na temelju istog provodi sve aktivnosti koje su sadržane u njemu.

Osnovni cilj novog saziva Savjeta bio je raditi na prepoznatljivosti i daljnjem promoviranju našeg djelovanja. Smatram da ima još dosta prostora za napredak te mogućnosti da se približimo i onim mladim sugrađanima koji s našim djelovanjem do sada nisu bili upoznati. Vjerujem da se prepoznatljivost najbolje postiže kontinuiranim radom, što nastojimo i činiti od početka mandata.

 

Koje su dosadašnje aktivnosti Savjeta mladih Grada Požege?

U nepunih 8 mjeseci mandata proveli smo čitav niz aktivnosti iz različitog spektra interesa i potreba mladih. Navest ću i pojasniti svaku od njih.

Prva aktivnost bila nam je humanitarni pub kviz, proveden  u suradnji s udrugom „Mali princ“ čiji je djelokrug rad s djecom oboljelom od autizma. Prikupljena su značajna financijska sredstva kojima je potpomognut daljnji rad spomenute Udruge.

Uoči blagdana Uskrsa proveli smo radionicu u suradnji s požeškim Dječjim vrtićem „Cvjetna livada“. Članovi Savjeta tako su proveli ugodno dopodne s najmlađima pomažući im u bojanju i ukrašavanju uskršnjih pisanica.

U svibnju smo bili organizatori Norijade  koja je okupila gotovo sve požeške srednjoškolce na prostoru iza naše Gimnazije. Sve je prošlo bez incidenata, uz zadovoljstvo učenika i pohvale za organizaciju.

U lipnju smo bili dio programa otvorenja Gradskih bazena.

Također smo potpomogli i srpanjsku organizaciju trodnevnog okupljanja alternativnih grupa (biciklista, grafitera i skejtera) pod nazivom „Aurea Extreme“.

Uz to, suorganizirali smo i Prvi malonogometni turnir za djevojke (kadetkinje) u dobi do 16 godina na Sportsko-rekreacijskom centru u Požegi.

Ovaj niz događaja zaključili smo organiziranjem „Večeri crtića“ u požeškom kafiću Linsolito namijenjene našim najmlađim sugrađanima.

 

Koje aktivnosti planirate provesti u budućnosti?

Iskoristio bih ovu priliku da najavim novi humanitarni pub kviz za liječenje naše sugrađanke Martine Šimić. Ovim putem pozivamo vas da se prijavite i sudjelujete na kvizu. Kviz će biti održan u nedjelju (25. rujna 2022. godine) s početkom u 16:00 sati u Caffe bar "Sportivo" , na Sportsko-rekreacijskom centru.

Nadalje, ostvariti suradnju s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Požege u svrhu pomlađivanja njihova tima te stjecanja dodatnog vida iskustva za članove Savjeta koji to žele.

Organiziranje besplatnih instrukcija iz najznačajnijih školskih predmeta ili besplatnih priprema za državnu maturu namijenjenih djeci slabijega imovnoga stanja.

Organiziranje „Kina na otvorenom“ na kojemu bismo projicirali neki od trenutno najgledanijih i aktualnijih filmova.

Plan nam je održati i Podcast kao jedan od najbrže rastućih medijskih formata u svijetu. Gosti bi nam bili poznate i prepoznatljive osobe na teme od suštinskog značaja za mlade.

Nastavak organizacije humanitarnih kvizova s ciljem podizanja društvene svijesti i važnosti pomaganja osobama u potrebi.

Organiziranje ili suorganizacija niza sportskih događanja na prostoru Grada.

Provođenje edukativnih programa – radionica, edukacija, panel-rasprava ili debata na neku političku temu s naglaskom na položaj mladih, njihovo buduće djelovanje ili aktivno participiranje u izgradnji boljeg i pravednijeg društva.

Raspisivanje Natječaja za najbolju učeničku kratku priču koja će progovarati o nekom od problema ili društvenih potreba mladih osoba u suvremenom društvu.

Daljnja suradnja i povezivanje s drugim gradskim i županijskim Savjetima mladih na nacionalnoj razini.

Sudjelovanje na budućim Koordinacijama Savjeta mladih Republike Hrvatske.

Što mislite jesu li mladi u Požegi dovoljno uključeni u društveno-politički život?

Smatram da nisu dovoljno te u tom djelu pokušavamo potaknuti njihovo aktivno uključivanje. Inicijalna ideja bila je da u sam rad Savjeta ne budu uključeni samo njegovi članovi i zamjenici već sve zainteresirane društvene skupine koje tako želimo potaknuti da sudjeluju u našem radu. Naravno, namjera je usmjeriti mlade i na djelovanje kroz druge platforme poput udruga i ostalih društava.

Što mladima u Požegi  najviše nedostaje?

Prva i osnovna poteškoća s kojom se mladi susreću je otežano zapošljavanje. Afirmacijom mladih nastojimo poboljšati njihov društveni položaj te ih učiniti prepoznatljivima potencijalnim budućim poslodavcima. To ćemo pokušati postići održavanjem edukativnih radionica koje će ih informirati o brojnim važnim pitanjima iz poduzetništva, obrta, poljoprivrede i ostalih segmenata gospodarstva.

Pored toga, potrebno je obogatiti i njihov društveni život. Pobornik sam ideje o povratku kina u Požegu. Prvi korak prema tome je i želja za ponovnom organizacijom „Kina na otvorenom“ koje bi možda bio dobar pokazatelj što mladi misle o projekcijama filmova.

Isto tako, želimo povećati broj sportskih, kulturnih, zabavnih i edukativnih događanja u Gradu. S obzirom na našu učestalu prisutnost i rad s mladima lakše bismo prepoznali i razumjeli njihove potrebe.

Zbog čega ste se aktivirali u Savjetu mladih Grada Požege, koji je vaš motiv i cilj?

Aktivirao sam se jer mi se Savjet mladih učinio kao značajna platforma za društveno djelovanje. Osim toga, velik broj mojih poznanika participirao je u radu prijašnjih saziva Savjeta te su mi pružili veći broj korisnih informacija i savjeta za rad. Glavni motiv definitivno je rad s ljudima, uključivost prema svim društvenim skupinama. Poznato je da mladi požeški učenici postižu iznimne rezultate na brojnim natjecanjima tijekom školovanja te su priznati i na međunarodnom nivou. Ideja je pružiti im dodatan razlog za ostanak u Požegi i potaknuti ih da ovdje ostvare bar dio svojih potencijala.

Na kraju, Vaša poruka svim mladima u Požegi.

Nitko nije pametan poput svih nas. Uključite se u djelovanje našeg Savjeta, doprinosite idejama, prijedlozima, savjetima neovisno jeste li član ili ne. Na taj način znatno biste pomogli u radu mojih kolega i mene i učinili naš rad još bogatijim i sadržajnijim.

Ovim putem, zahvaljujem Gradu Požegi i Turističkoj zajednici Grada na velikoj pomoći u provedbi naših ideja. Nadamo se da ćemo ostvariti veći dio našeg programa te ispuniti očekivanja sugrađana koji nas podupiru i prate.

Tagovi: savjet mladih grada poežeg, Luka Hećimović, aktivnosti, mladi

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Lana Knaus ponovno osvaja državnu medalju

.

NOVITET U POŽEGI: Fitness centar Body Space u vlasništvu Požežanke Nikoline Šimić

.

ŠTO JEDEMO? Voće i povrće puno pesticida.

.

Lipičanin Željko Milašinović progovorio o tome kako je u današnje vrijeme biti homoseksualac

.

EVO I KAKO: Požežanin ʼzaradioʼ kaznenu prijavu

.

Pogledajte koliko očeva koristi očinski dopust

.

Sjajna vijest za ljubitelje kave

.

Prognoza za tjedan pred nama: Evo kakvo nas vrijeme očekuje

.

OŠTETIO VLASNIŠTVO HEP-A: Požeško - slavonska policija traga za počiniteljem

.

Danas djelomice sunčano i uglavnom suho

.

Sirena za uzbunu koju ste maloprije čuli oglasila se zbog problema na sustavu za uzbunjivanje

.

SRAMOTA: Nakon 130 godina likvidirano ʺGimnastičko društvo Sokolʺ

.

Subotnja šetnja Požegom, 1.10.2022.

.

Radni sastanak ravnatelja katoličkih škola u Hrvatskoj

.

Plavi, narančasti, crveni: Određuje li boja plamena kvalitetu plina?

.

Novi udar na novčanike građana: Hrvatska pošta diže cijene, objasnili i zašto

.

“Koje su to osobine pojedinca koje mu omogućuju da izbjegne zarazu 2 godine?”

.

Sve je poskupjelo osim banana. Zašto uvijek koštaju 9,99 kn?

.

Juniori Slavonije osvojili Županijski nogometni kup

.

U Pleternici održano županijsko natjecanje u krosu za učenike osnovnih i srednjih škola

.

Obilježavanje najhumanije akcije u Domovinskom ratu

.

Održane virtualne radionice robotike

.

Zagrepčanka (41) iskoristila osobne podatke Požežanke (77) te sklopila ugovor s tele operaterom

.

OSUMNJIČENI ZA KRAĐU: Dvojica Pakračana posjekli preko 160 stabala u vlasništvu „Hrvatskih voda“

.

Muškarac (54) uslijed neprilagođene brzine tegljačem sletio u putni kanal

.

Taman za kišno vrijeme: Recept za čili s bijelim grahom i piletinom

.

Danas djelomice sunčano uz mogućnost lokalnih pljuskova

.

On-line kampanja Nacionalni dan hodanja 1. listopad i Nacionalni tjedan dojenja 1.-7. listopada

.

UPRAVO: Prometna nesreća u Cerovcu

.

Tko će narednih godina biti načelnik PU Požeško-slavonske županije?

FOTONALAZ

Posjeti HeadOnEast festival i uživaj kao kralj!