Recept za friku: Palačinka od krumpira i sira koju Slovenci i Talijani vole ʺbezgraničnoʺ

FOTO: Stockfood

14.4.2021. | 09:37 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 4061

Nakon što se zagrije mast, u tavu se dodaje naribani krumpir i tvrdi sir te se malo uživa u aromi dok se palačinka fino ne zapeče, a onda se jede dok je vruća..

Ono što je u Sloveniji frika Talijani poznaju kao frico, a to se tradicionalno jelo od krumpira upisalo i na Guardianovu listu 12 europskih jela koja treba kušati, prema preporuci vrhunskih chefova.

Svaka pripremljena na svoj način, palačinka ili pita od krumpira i sira zamirisala bi, već s praga, u planinskim domovima pastira diljem Slovenije, Italije i Austrije. Za to skromno jelo koje ne poznaje granice potrebno je i nešto domaće masti te mirisnog začinskog bilja. U Friuliju se umjesto masti koristi maslinovo ulje te alpski kravlji sir Montasio.


Nakon što se zagrije mast, u tavu se dodaje naribani krumpir i tvrdi sir te se malo uživa u aromi dok se palačinka fino ne zapeče s jedne strane, a zatim se okrene i nakon nekoliko trenutaka poslužuje vrućq.


Ambasadorica slovenske frike je vrsna Ana Roš iz Hiše Franko, koja je priprema s tolminskim sirom, specijalitetom koji se tradicionalno pravi u Gornjoj dolini Soče. Taj kravlji sir je tvrd i aromatičan, s rupicama veličine graška.

Chefica Ana Roš svoj je recept podijelila i na stranici Great Italian Chefs, a odlučite li ga pripremiti, tolminski sir možete zamijeniti kakvom kravljom, zrelom i tvrdom alternativom.

(Izvor: Punkufer.hr)


VIŠE NA TEMU:
FRIKA
PALAČINKA
KRUMPIR
SIR
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI