HPD ʺGOJZERICAʺ POŽEGA: Predsjednik Slavonskog planinarskog saveza održao svoje predavanje o povijesti slavonskog planinarstva


(FOTO: HPD ʺGojzericaʺ Požega)

24.11.2022. | 11:19 | HPD
Pregleda: 2236

Na poziv ''Gojzerica'' odazvao se dugogodišnji tajnik i predsjednik Slavonskog planinarskog saveza (danas Slavonskih planinara) Otmar Tosenberger iz Đakova te održao svoje predavanje o povijesti slavonskog planinarstva i razvoju Slavonskog planinarskog puta. Predavanje je održano sinoć 23. studenog u prostorijama 'HPD Gojzerica Požega, a odazvalo se 40-tak znatiželjnih planinara i zaljubljenika u prirodu. Kako je predsjednik Višeslav Turković rekao prilikom uvodnog govora: ''Ovo predavanje je povodom petogodišnjice postojanja našeg društva, kao i povodom primanja našeg društva u Slavonske planinare''. Tema predavanja bila je svima zanimljiva, tako da je predavač tijekom cijelog predavanja morao odgovarati na mnogobrojna pitanja znatiželjnih planinara.

U svom predavanju spomenuo je Julija Kempfa, Tomislava Mrnjavčića, Antuna Petkovića, Tomislava Sableka, Ivana Jakovinu (Malog pajdu), Milana Kaučića (Velikog pajdu), Ivana Martineka i Josipa Garilovića, kao poznate Požežane značajne i zaslužne za razvoj planinarstva u gradu i okolici. Spomenuo je osnivanje prve podružnice HPD-a u Požegi pod nazivom ''Papuk'' još daleke 1898 godine, osnivanje HPD Sokolovca 1950. godine i Stanice HGSS-a Požega 1969. godine (prve stanice HGSS-a u Slavoniji). Nastavio je detaljnim opisom razvoja Slavonskog planinarskog puta, najstarije planinarske obilaznice u Republici Hrvatskoj te ostalim važnim podacima vezanim za turne i etapne obilaske.Pokazao je sve verzije dnevnika, značaka i priznanja kroz povijest i završio ispraćen gromoglasnim pljeskom planinara. Po završetku izlaganja predsjednik se još jednom zahvalio predavaču kao i svim nazočnim planinarima te ih sve pozvao na godišnju skupštinu društva koja će se održati u iduću subotu.Na kraju je natuknuo da tijekom prosinca ili siječnja slijedi još jedno zanimljivo predavanje, svima poznatog i uspješnog hrvatskog alpinista čiji identitet čuva zbog iznenađenja. Nakon završetka službenog dijela nastavilo se ugodnim ćaskanjem uz pretresanje tema s netom održanog predavanja. Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI