Plenković osigurao otpremnine radnicama Orljave, ne i Balenoviću i članovima Uprave

FOTO: Požega.hr/ HGK PŽ

4.3.2023. | 13:13 | Ante Mandarić
Pregleda: 7003

Prije nekoliko dana na 198. sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku kojom će se radnicima isplatiti nepodmirene otpremnine.

Radnicama Orljave isplata nepodmirenih otpremnina, ali ne tražbine članova uprave Orljave u stečaju

Država će preuzeti utvrđene nepodmirene tražbine radnika požeške tekstilne tvrtke Orljava u stečaju, kao stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda najviše do iznosa od 491,1 tisuću eura, odlučila je hrvatska Vlada.


Potpredsjednik Vlade i ministarprostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podsjetio je da, u skladu s kolektivnim ugovorom sklopljenim još 2010. godine,237 radnika Orljave u stečaju ima pravo na isplatu otpremnine od osam prosječnih plaćakoje je radnik ostvario tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.


Stečaj nad Orljavom, koja je u vlasništvu države,otvoren je u srpnju 2021. godine, a u toj tekstilnoj tvrtki većinom su radile žene.Luka Balenović i ostatak Uprave bez naknada

Zanimljivo, Vlada Republike Hrvatske svojom odlukom o nepodmirenim otpremninama nije uključila predsjednika Uprave Luku Balenovića, ali niti ostale članove Uprave, zbog čega su oni iz takve odluke isključeni, za sada ostaje nepoznato. Ipak, bolje upućeni sugovornici nam tvrde da je riječ o logičnoj odluci premijera Andreja Plenkovića i ostatka Vlade Republike Hrvastske s obzirom na to da su upravo članovi Uprave, ali i sam predsjednik najodgovorniji zbog situacije u kojoj se nekadašnji tekstilni div iz Požege našao, a to je u stečaju. Luka Balenović na funkciji predsjednika Uprave Orljave d.d. nalazio se od 2003. godine do stečaja.

Odveo državnu tvrtku u stečaj, ali je još uvijek na čelu Požeško-slavonskog HGK

Podsjetimo, prije tjedan dana pisali smo o tome kako je moguće da je nekadašnji predsjednik Uprave državne tvrtke Orljava d.d., Luka Balenović, koju je prije gotovo godinu i pol dana odveo u stečaj, još uvijek na čelu Hrvatske gospodarske komore (HGK) za Požeško-slavonsku županiju, a zbog čega mjesečno prima ne mali iznos.

Za Luku Balenovića smo u nacionalnim medijima mogli tek čuti radi toga što je prije nekoliko godina kada je stekao sve uvjete za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu u istu otišao, da bi se već narednog dana vratio na posao i zamrznuo mirovinu. Osim toga, medijske stupce punio je zbog državne vile u Velikoj, a koja je osim za smještaj dužnosnika, služila i za alkoholna opuštanja probrane klike. U nedavno održanoj anketi naši čitatelji dali veliko priznanje, izabravši ga kao trećeg najvećeg uhljeba Požeštine, a gdje mu je drugo mjesto izmaklo za dlaku.

Zbog takve situacije odlučili smo se poslati upit predsjedniku Hrvatske gospodarske komore, Luki Buriloviću kako komentira situaciju u kojoj je na čelu jedne županijske komore čovjek koji je odve državnu tvrtku u stečaj? Po primitku odgovora javnost ćemo obavijestiti s novim informacijama.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI