Okupljanjem ispred ʺOrljavineʺ trgovine otpuštene radnice poručile: ʺIsplatite nam naše otpremnineʺ

21.12.2021. | 16:33

Kristina Šimić

Pregleda: 5750

FOTO: K.Š.

21.12.2021. | 16:33 | Kristina Šimić
Pregleda: 5750

Ispred "Orljavine" trgovine u Požegi danas su se okupile radnice „Orljave" te predstavnici Novog sindikata i Sindikata tekstila, obuće, kože, gume potražujući ponovna svoja prava.

Na tiskovnoj konfereniciji izvijestili s o trenutnoj situaciji u Orljavi, Olympovoj reakciji na upite sindikata o nastavku proizvodnje i akcijama podrške radnicama Orljave, koje njihovi njemački partneri iz Clean Clothes mreže proveli jučer ispred Olympovih dućana u nekoliko gradova u Njemačkoj.
Predstavnik sindikata, Tomislav Kiš, objasnio je radničke zahtjeve – Stečaj je u tijeku, stečajno vijeće radi, i stečajno vijeće je ovim ženama priznalo osam neisplaćenih plaća za otpremnine. Ono što je izvjesno jest da će tri plaće dobiti od državne agencije. Mi kao sindikat u dogovoru s njima kažemo da nam to nije dosta i nije ono što mi želimo. Tražimo da dobiju svih osam plaća otpremnine. Tu kao potencijalne platioce vidimo dvije mete, Vladu RH i Olymp. Što se tiče Vlade RH, Orljava je državna tvrtka i oni su odgovorni od prvog dana. Također, Orljava je tvrtka koja je u razdvajanju s institucijom koja se zove Kaznionica u Požegi izašla dosta oštećena.


Vlada RH, zajedno s ministrom Horvatom ovim ženama nije pružila nikakvu brigu. Pričaju o nekakvom strateškom partneru, a od toga nema ništa. Možda će netko i uzeti prostor, no nitko ne pokazuje interes za žene, i to je ono što nas ljuti. I ministar Horvat, i predsjednik Vlade su obećavali da će Orljava nastaviti s radom, sada je prošlo toliko mjeseci i ništa se ne događa, stoga, ne možemo očekivati ništa ni u doglednoj budućnosti.- pojašnjava Kiš.Predstavnici Novog sindikata istaknuli su kako su priče o strateškom partneru prazne priče jer su obišli pogon i uvidjeli da strateškog partnera ne samo da nema u Požegi, nego ga nema uopće. Nakon lipanjskog nevremena koje je zahvatilo Požeštinu ove godine i pogon tvornice je pretrpio poprilična oštećenja te šest mjeseci nakon nevremena  i dalje, zjapi prazan i nesaniran. Iako je osiguranje isplatilo štetu, banka je sjela na taj novac te su stvari opet na početku.-Druga meta nam je Olymp koji je pedeset godina surađivao s Orljavom, gdje su generacije Požežanki šivale za Olymp, sam Olymp se na neki način obogatio ovdje u Požegi, a dao je cijene da ove žene nisu mogle preživjeti. Kad govorimo o otpremninama po nekim našim grubom proračunima, radi se o svoti malo većoj od 3,5 milijuna kuna što za državu i Olypm ne bi trebao biti problem. Mi smo taj dio već osigurali, kroz mrežu kojoj pripada Novi sindikat, započeli smo akciji, i sada je vrijeme da je najavimo kampanju pritiska na Vladu RH i Olymp, i tu nam pomažu kolege iz mreže. Jučer su održani prosvjedi ispred Olympovih dućana u Hannoveru, Dortmundu i Bielfeldu, a danas se te akcije održavaju u Berlinu i Dresdenu.- zaključuje Kiš.Predstavnik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatska, Savo Šmitran smatra kako Vlada RH nije dovoljno učinila  po pitanju kontrole rade predsjednika uprave Luke Balenovića koji je svojim nemarnim poslovanjem i sklapanjem štetnih ugovora s Olympom doveo Orljavu do stečaja.- Pozivam nadležne institucije  da prekontroliraju poslovanje Orljave u zadnjih 5-10 godina i urade ono što bi trebale uraditi- naglasio je Šmitran.Svoju podršku i ovog puta dala je i saborska zastupnica Martina Vlašić-Iljkić- Kao saborska zastupnica uputila sam više puta  zastupničko pitanje ministru Horvatu upravo na tragu onog što je danas rečeno. Treba pročešljati sve što se događalo unazad 5 do 10 godina i vidjeti što se događalo i koja su to izvješća revizije koja su podnesena Nadzornom odboru i što je zapravo u tim izvješćima stajalo. Kako je moguće da su žene toliko radile, toliku proizvodnju podnijele, a da je toliki manjak, više od 30 milijuna kuna. To je apsolutno neprihvatljivo i ponižavajuće, pogotovo za upravitelja koji je tamo bio 20 godina.

Država je to blagonaklono gledala i dopustila takvo gospodarenje firmom koja je na kraju završila u stečaju.  Umjesto da na ovogodišnjem adventu i sajmu u pješačkoj zoni danas šetaju sa svojom obitelji i prijateljima,  moraju se danas, okupljati ovdje, ispred dućana te svjedočiti da su ostale bez posla ne svojom krivnjom. Iza njih je marljivi i mukotrpan rad i sigurno nije Božić kakav su očekivale, a nitko ih i ne pita kako im je i od čega žive. Za Požeško-slavonsku županiju 172 nezaposlene žene je previše, i to su obitelji čije su egzistencije neizvjesne i koje i dalje očekuju poteze Vlade, koja bi im trebala osigurati ono što žele, a to je pravo na rad- pojašnjava Vlašić-Iljkić.

 

 

 VIŠE NA TEMU:
OKUPLJANJE
RADNICE
ORLJAVA
STECAJ

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI