17.05.2012.
Mario Nakić
Pregleda: 6149
Gradski muzej Požega nakon Noći muzeja nastavlja s promidžbom dobre stare požeške tradicije bogatog stola. "Tradicijska prehrana Požege i Požeštine krajem 19. i početkom 20. stoljeća" naslov je izložbe koja će u povodu Dana muzeja biti otvorena u izložbenoj dvorani.
Na 10 velikih i pet malih panoa bit će prikazan proces rekonstrukcije 22 zaboravljena i manje poznata tradicijska gradska i seoska jela Požege i Požeštine. U nekoliko vitrina bit će izloženi i predmeti za spravljanje i posluživanje jela s početka prošlog stoljeća te rukopisne zbirke recepata starih Požežanki.
Nakon izložbe, čije je otvaranje najavljeno za petak u 19 sati u izložbenoj dvorani, proslava Dana muzeja nastavlja se u restoranu Grgin dol, gdje je za 20 sati najavljena degustacija spomenutih manje poznatih tradicijskih jela Požeštine. Uz kratki osvrt bloga Muzej u loncu, posjetiteljima će se obratiti posebne gošće: Ivanka Biluš (Požežanka, autorica preko 50 kuharica, dugogodišnja direktorica Podravkinog centra za istraživanje i promicanje hrane te voditeljica projekta "Male tajne velikih majstora kuhinje") i Božica Brkan (autorica knjiga o hrani, urednica internetskog magazina "Oblizeki" te organizatorica brojnih sajmova hrane i pića).
20 godina Pakračkog lista
Međunarodni dan muzeja u Muzeju grada Pakraca bit će obilježen 20. rođendanom Pakračkog lista. U petak u 20 sati otvara se izložba na kojoj će posjetitelji moći prelistati sve stare brojeve Pakračkog lista od 1992. godine do danas, a posebno su izdvojeni najzanimljiviji članci iz povijesti lista.
- Pakrački list je tijekom zadnjih 20 godina jedini pratio sva događanja u našem gradu i zanimljivo je pogledati što su sve naši novinari zabilježili, pogotovo još 1992. godine, za vrijeme rata - rekla je Jelena Hihlik, ravnateljica pakračkog muzeja.