06.08.2011.
Martina Smrzlić
Pregleda: 6913
Anka Savić
(FOTO: Martina Smrzlić)
Uslijed obilnih kiša ove godine su vrganji počeli rasti ranije. Iako ih se i inače može naći u kolovozu, ove godine su ipak izrasli posvuda i pune su ih šume.
- Da, sada su došli pred jesen. Prodajem ih danas po 20 kuna jer mi se unuk ženi, pa se sada žurim i dajem ih jeftinije. Inače su 30 kuna kila. Teško je živjeti od malo poljoprivrede, borimo se kako možemo - izjavila je Anka Savić (75), prodavačica na požeškoj Gradskoj tržnici.
Delikatesa, koja je svojevremeno bila skuplja od mesa, u današnje vrijeme prolazi svoje krize. Cijene su zadnjih godina drastično pale, a otkupljivači gljiva na našem području gljivarima ruše cijenu, prodajući te iste gljive mnogo skuplje u Zagrebu ili primjerice u Italiji.
Prodavačica Anka također bere vrganje iznad Vidovaca, a svoje je znanje prenijela na sina. Vrganji, kao i druge gljive zahtijevaju znanje i pozornost, jer se vrlo lako može dogoditi nesreća kada se time bavi netko neupućen. Vrlo sličan običnim vrganjima, a poprilično zastupljen na našim prostorima je i sotonski vrganj koji se u tipičnom obliku ističe crvenom bojom. Ali bitno je obratiti pozornost na mlade vrganje koji također mogu biti sotonski vrganj, a razlikovati se od običnih samo malim dijelom crvene boje na stručku.
Baka Anka ima svoje kupce, koji redovito kupuju vrganje.
- Obožavam ih, a i djeca ih vole. Pržim ih, nekada ih poham, ali najviše ih volim pripremati na luku u umaku - rekao je kupac Ivo Ivić.