Novi korak u borbi s listama čekanja: Kontrolirat će se radno vrijeme liječnika

9.11.2022. | 09:55

N1 Hrvatska
IZVOR: N1 Hrvatska

Pregleda: 1166

VEZANO

Veterinarska inspekcija krenula u kontrolu u romskim naseljima
U tijeku policijska akcija na izlazu iz Požege. Provjerava se sve; od goriva, tereta i tehničke ispravnosti vozila
Vozači budite savjesni i ne sjedajte za upravljač vozila ako ste konzumirali alkohol, sekunda je dovoljna za katastrofu
Vozači oprez !! Policija ovaj vikend pojačano kontrolira sve sudionike u prometu
Prometni policajci izlaze na teren u pojačanom sastavu, evo na koga će se fokusirati
Policija će pojačano kontrolirati prisutnost alkohola kod vozača s 18. na 19. kolovoz
Vozači oprez! Policija provodi pojačanu kontrolu brzine na više lokacija u sljedeća 24 sata
17-godišnjak i 29-godišnjak završili u policiji zbog alkohola i vrijeđanja policije
Evo kako rade trgovine i šoping centri za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
Trgovine će smjeti biti otvorene 16 nedjelja, ali brojne su iznimke

FOTO: istockphoto

9.11.2022. | 09:55 | N1 Hrvatska
IZVOR: N1 Hrvatska
Pregleda: 1166

Ravnateljima bolnica poslan je naputak o vođenju evidencije radnog vremena svih radnika. jasno se definiraju početak, završetak i raspored radnog vremena kako se ne bi dogodilo da u radno vrijeme liječnici rade privatno i na taj način regeneriraju liste čekanja.

Zbog sve češćih pritužbi pacijenata, novi korak u borbi s listama čekanja. Ministarstvo zdravstva poslalo je ravnateljima svih bolnica dopis u kojem im ukazuje na potrebu kontrole radnog vremena. Cilj je da se se u jednom danu obavi maksimalni dozvoljeni broj pregleda kako se na njih ne bi predugo čekalo.

Kako to planiraju postići i što kažu liječnici?


540 ili 18 dana. Toliko se na magnet mozga čeka u jednom, a toliko u drugom KBC-u. Kako bi se to promijenilo Ministarstvo zdravstva traži od svih zdravstvenih ustanova kontrolu radnog vremena.

”Primjerice, imate dvije bolnice iste razine zdravstvene zaštite. Svaka od njih ima po dva uređaja za magnetsku rezonancu. Jedna ustanova dnevno napravi 34 pregleda, druga ustanova napravi 24.  Moramo postići to da uređaji budu jednako iskoristivi”, rekao je Hrvoje Jezidžić iz Ministarstva zdravstva.

I da ne bude praznog hoda.

”Bolnica ima radilište koje radi svaki dan od 7 do 15 sati i ponedjeljkom u tom terminu napravi 5 pregleda, utorkom 2, srijedom 3. Moramo postići to da se svaki dan napravi maksimalna količina dozvoljenih pregleda u danu.”, dodao je.

Na taj način trebale bi se skratiti liste čekanja. U Ministarstvu objašnjavaju da se rad liječnika i drugih zaposlenika može pratiti putem bolničkih informacijskih sustava – u njima se točno vidi koliko je tko i kada radio.

Iz Udruge bolničkih liječnika poručuju da se radno vrijeme mora poštovati, ali…

”Rad u bolnici nije rad u rudniku i da sad vi radite na neku normu i ono što se stalno priča, priča se da je zdravstvo u financijskoj krizi da je zdravstvo u kadrovskoj krizi, a zdravstvo je sasvim sigurno u upravljačkoj krizi. Znači, da biste vi imali dobro organiziran posao, a pitanje da se uspije u nekom kraćem vremenskom roku pregledati više pacijenata može bit jedino dodatno organizacijski, da se malo bolje poslože stvari, a to je pitanje uprave i menadžmenata, a ne pojedinih liječnika”, kaže Boris Ujević iz HUBOL-a.

Da se u bolnice treba uvesti reda priznaju i u Koaliciji udruga u zdravstvu. Jer osim što rade u bolnicama i privatno, jedan dio liječnika predaje i na fakultetima.

”Vjerujem da je to problem i zapravo ne postoji sustav kontrole, koliko su ljudi na svom matičnom radnom mjestu. Ja nemam ništa protiv da oni rade u svoje slobodno vrijeme, osim toga liječnici i sveučilišni profesori su jedini koji mogu radiit 120 posto radnog vremena, ali to 100 poto bi trebali provesti na svom radnom mjestu gdje su zaposleni,a ostatak mogu raspolagati s njim kako žele”, kaže Ivica Belina iz Koalicije.

Oni na čije je adrese dopis poslan i koji trebaju kontrolirati radno vrijeme svojih zaposkenika – ravnatelji bolnica – nisu bili raspoloženi za izjave. Zvali smo ih nekoliko puta, ali su bili prezauzeti. Možda razmatranjem načina kako kontrolu koju ministar traži, doista i provesti u praksi.

(Izvor: N1 Hrvatska)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI