NASLOVNAPOLITIKA

Nećak Franje Lucića, Branko P. ostvario pravo na zakup više od 25 hektara zemlje u Pleternici na 25 godina?!

30.11.2020. 20:01 | Ante Mandarić PREGLEDA: 9901

Kako smo već ranije pisali o svim mogućim i nemogućim lupinzima Franje Lucića, između ostaloga prvi smo otkrili i dvije bespovratne potpore koje je Tofrado trgovina iz Pleternice ostvarila od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Svaka potpora iznosi cirka milijun eura odnosno ukupno nešto manje od 15 milijuna kuna!

Moramo spomenuti i način na koji je Tofrado trgovina stekla poljoprivrednu djelatnost, a to je na način da je vlasnik TOFRADO trgovine, Tomislav Lucić, sin saborskog zastupnika HDZ-a Franje Lucića, 20. travnja 2017. godine kao vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG), potpisao je s TOFRADO trgovinom, čiji je također vlasnik – dakle sam sa sobom – ugovor o unosu gospodarske cjeline OPG Tomislav Lucić u trgovačko društvo TOFRADO trgovina.

Na taj način prenio je na TOFRADO trgovinu sva prava i obveze koje je imao njegov OPG. Tim ugovorom tvrtka TOFRADO trgovina preuzela je i matični identifikacijski broj poljoprivrednog gospodarstva (tzv. MIBPG) OPG-a Tomislava Lucića. Franjo Lucić osnivač je i bivši vlasnik Tofrado trgovine iz Pleternice.  Zanimljivo, za neke je dovoljno tek formalno zadovoljavanje uvjeta odnosno upis u poljoprivredni registar kako bi već mogli ostvariti pravo na višemilijunske potpore, a što vjerujemo najčešće nažalost nije slučaj među ostalim poljoprivrednicima. 


Tako osim našeg otkrivanja o tome kako i na koji način te koliko je Franjo Lucić ostvario pravo na novac poreznih obveznika u sagu su se uključili i neki nacionalni mediji koji su detaljnije pročešljali Projekt za Slavoniju, Branju i Srijem, a u čemu smo imali što i vidjeti.

Članovi obitelju Lucić dobivaju sredstva

Tako prema Telegramu član šire obitelji Lucić, Ivan Mogušar iz Pleternice, čiji je brat Tomislav Mogušar suprug Lucićeve kćeri, dobio je također 372.000 kuna, isto kao i Lucićev sin Domagoj, za potporu mladim poljoprivrednicima.

Branko Pilaš iz Pleternice također je dobio bespovratnih 372.000 kuna i to kao Potporu ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti. Otac Branka Pilaša brat je supruge Franje Lucića, Ankice Lucić, rođene Pilaš. Branko Pilaš dobio je bespovratno i 332.049,20 kuna za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš.

Samo obitelj Lucić, dakle, iz Projekta Slavonija dobila je bespovratnih više od 16 milijuna kuna!

Aladrović, Tomašević, daljnji rođaci, nećaci…

Tako se osim Lucićeve obitelji na popisu osoba i tvrtki koje su od države dobili novac nalazi se i ime Marijana Aladrovića, bivšeg požeško-slavonskog župana i oca aktualnog ministra u Vladi RH Josipa Aladrovića.

I šira obitelj Aladrović, valjda po uzoru na Franju Lucića, također je povukla novce iz Projekta Slavonija. Tako je Mato Matijević, šogor Marijana Aladrovića (oženio je Aladrovićevu sestru) dobio bespovratnih 111.187.50 kuna.

Matijević, koji je po struci veterinara i radi kao ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo u Požegi (na tu je dužnost došao dok je Marijan Aladrović bio župan), spomenuti je bespovratni iznos dobio kao potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Matijević je inače poznat po tome što je Veterinarska stanica u Pleternici, dok je bio na njenom čelu, završila u stečaju.

Osim njega na popisu se nalazi i sin aktualnog župana Alojza Tomaševića, Danijel Tomašević koji je također ostvario prava na dio kolača iz Projekta Slavonije, Baranje i Srijema.

Tako je i direktorica poduzetničkog centra u Pleternici, Marija Šarić, dobila bespovratna sredstava kao potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Inače, i ona je širi član klana Lucić, sestra je ranije spomenutog Branka Pilaša, bliskog rođaka Lucićeve supruge Ankice. Čisto sumnjamo u to da je zahvaljujući nekoć utjecajnom saborskom zastupniku i predsjedniku Županijskog odbora HDZ-a u Požeško-slavonskoj županiji, Franji Luciću, došla na mjesto direktorice poduzetničkog centra u Pleternici.

Branko Pilaš ostvario pravo na zakup više od 25 hektara na području Grada Pleternice?

Kako smo već pisali, Branko Pilaš nećak je Franje Lucića preko Ankice Lucić, a iz svega objavljenog vidljivo je kako je i on ostvario pravo na bespovratna sredstva, čak 372.000,00 HRK na temelju toga što je mladi poljoprivednik.

Također, ovih mjeseci na stranicama Grada Pleternice objavljen je natječaj za zakup poljoprivrednih površina u vlasništvu Republike Hrvatske, a koji se nalaze na području Grada Pleternice.

Predsjednik Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Pleternice je Daniel Stipić koji prema našim informacijama inače obavlja posao pročelnika jedinstvenog odjela u Gradu Pleternici.

Iz podataka je vidljivo kako je Branko Pilaš ostvario pravo na zakup 21,6723 hektra u Gradcu u trajanju od 25 godina! Radi se o k.č.br. 1, k.o. Gradac, PTC 42, a za koju je poslano čak 7 ponuda.Nadalje, vidljivo je kako je Branko Pilaš ostvario pravo na zakup još 3,7638 hektara u Blacku, također u trajanju od 25 godina. Doduše, kako se radilo o manjem komadu, tamo je bio jedini sa svojom ponudom. Ukupno samo ova dva komada imaju preko 25 hektara, točnije 25,4361 hA.

Sve je (i)regularno?

Činjenica je kako je za komad zemlje koji je veći od 20 hektara pristiglo 7 ponuda, a znakovito je kako je kao najbolja odabrana ona Branka Pilaša, a koji je ponavljamo, nećak Franje Lucića. U ocjenjivanje Povjerenstva o tome kako i na koji način je upravo Branko Pilaš ocjenjen kao najbolji ne ulazimo. 

Ono što svaka osoba koja se bavi poljoprivredom zna je to kako bez zemlje nema ništa, a pogotovo bez većih čestica koje se nalaze po mogućnosti u jednom komadu zbog bržeg i efikasnije obavljanja poljoprivrednih djelatnosti. U prijevodu, manje gubljenja vremena do dolaska do same čestice i početka obrade te površine, uštede goriva, ali i lakših administrtivnih radnji s jednom velikom česticom nego njih desetak ili više. 

Zbog čega je upravo Branko Pilaš dobio tako veliki komad vrijeme će pokazati. Možda u budućnosti na jednoj od tih čestica nikne i buduća farma Franje Lucića odnosno tvrtke Tofrado trgovine, tko li će to znati?

Vrijeme će pokazati je li sve bilo regularno ili nije.

Ante Mandarić


Tagovi: Franjo Lucić, nećak, zemljište, Branko Pilaš, poljoprivreda, zakup

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Konačno popuštanje mjera? Sastanak je završio, evo što Beroš kaže

.

Ovo su post-COVID simptomi koji traju tjednima: Uznemiruju i onemogućuju svakodnevno funkcioniranje

.

Nacionalni stožer sa zakašnjenjem objavio najnovije podatke

.

Središnje ekumensko molitveno slavlje Požeške biskupije u Pakracu

.

RJEŠAVANJE PROBLEMA: Uskoro zakon o zabrani ustaških simbola?

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 118 uzoraka

.

Danas poslijepodne kiša i snijeg

.

Hrvatski imunolog upozorava: Bojim se triju situacija

.

Lijena pita od sira: Recept za desert koji nikad ne razočara

.

Blagoslovno slavlje u požeškim katoličkim školama

.

HIT NA FACEBOOKU: Ovako je Slavonka objesila donje rublje

.

Savjeti liječnika, evo kako liječiti Covida 19 kod kuće, ali ne igrajte se!

.

Slavonka nepoznatoj osobi uplatila desetke tisuća kuna za nepostojeće nasljedstvo

.

Volonterke Valentyna i Erika na godinu dana postaju novi stanovnici naše županije

.

Obilježava se Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

.

Središnje biskupijsko ekumensko slavlje

.

Ljudi su zbunjeni. Policija poslala novo objašnjenje vezano uz granice

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke

.

MUP poslao važne savjete građanima

.

Evo koliko će sredstava u 2021. godini dobiti udruge s područja Grada Požege

.

PSŽ: Stožer objavio najnovije podatke vezane za koronavirus u našoj županiji

.

Danas promjenjivo oblačno uz malo kiše

.

Požega

.

Blagoslovno slavlje u požeškim katoličkim školama

.

Aplikacija Viko – rješenje za komunalne probleme u Općini Velika

FOTONALAZ

HIT NA FACEBOOKU: Ovako je Slavonka objesila donje rublje