Na 3. ljetnim danima mladih downića u Splitu i Požežanin Fabijan

3. Ljeti dani mladih downića- Fabijan
(FOTO: ustupljene fotografije)

7.7.2024. | 08:38 | K.B.
Pregleda: 1619

Ove godine u projektu 3. Ljeti dani mladih downića humanitarne udruga Adonis sudjelovalo je 43 djece i mladih s Down sindromom iz sedam županija Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore među kojima smo i mi imali svoje predstavnike.Od 21. lipnja do 23. lipnja 2024. godine u splitskom Sportskom centru ‘Pomak’ održane su različite edukativne sportske, STEAM i kreativne radionice.
Sportska radionica je provedena pod vodstvom kineziologinje Tee Mikelić gdje su sudionici uz smjeh i zabavu uspješno savladali postavljene im izazove.
STEAM radionice čije su potpisnice Ivana Bogdanović i Ina Barić Požnjak, su sudionike na zanimljiv način upoznale s likom i djelom Nikole Tesle, magnetizmom, elektricitetom i kemijskim reakcijama.

Kreativnu radionicu su vodile profesorice iz Obrtničke Škole Split- Ivuša Muselin i Ana Kujundžić, te iz Obrtničke škole Požega, ujedno i mama jednog divnog mladića koji je dio ove priče, Katarina Bajt. U kreativnoj radionici nastali su modni dodaci za završnu svečanost- modnu reviju.Tijekom tri dana druženja pjevalo se, plesalo, zajedno sa sudionicima i njihovim roditeljima obišla se gradska jezgra i znamenitosti Splita i Trogira. Vozilo se turističkim autobusom Čagalj tours, sa Čiova i brodićem uz pomoć turističke vodičice Anite Birmiše i caffe bara Flashback /Trogir rent a boat.Završna svečanost je bila modna revija hrvatskih brendova. Revija je održana u Hotelu President u Solinu gdje su roditelji uzvanici u predvorju dočekani pićem dobrodošlice i slasnim kanapeima. Izlagači revije bili su višegodišnji suradnici- Olja Einfalt, Šime Kovačević, Obrtnička škola i Blu Aureus iz Trogira, a modeli divni mladi sa sindromom Down. Između izlazaka je nastupao plesni studio Dimache, poznatih koreografa i baletnog para Splitskog HNK Remusa i Sanje Dimache.„Njihova sreća je ono što nas motivira da se trudimo te je povratna informacija koju imamo da su djeca s osmjesima došla kući, a neki su htjeli ostati jer su željeli još. Bilo je i suza na rastanku jer nam je svima bio težak budući da se lako vezati za naše sudionike i količinu sreće i ljubavi koju imamo na projektu. Vjerujemo da se kod nas sklapaju životna prijateljstva – kazala je Ina Barić Požnjak, predsjednica Humanitarne udruge Adonis nositeljica ovog divnog projekta.Kako bi se planirano i realiziralo bili su neophodni volonteri i stručno osoblje kojih je na ovom projektu bilo 30-ak.

Humanitarna udruga Adonis osnovana krajem 2022. godine u Zagrebu. Postoji kako bi poboljšali kvalitetu života djece i mladih s poteškoćama u razvoju te djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. To rade tako da osiguravaju konkretan edukativan sadržaj kroz radionice.

Kroz projekte rade na senzibiliziranju javnosti, prihvaćanju razlika i stvaranju tolerantnijeg okruženja za mlade.Primjenjuju sve pozitivne vrijednosti koje djeca nauče kroz projekte i edukaciju kao i sportsko – zabavne susrete. Glavni cilj ove udruge je unaprjeđenje kvalitete življenja mladih s fizičkim i intelektualnim teškoćama i mladih bez roditeljske skrbi, kao i osnaživanje prava i integracije mladih osoba s fizičkim i intelektualnim teškoćama.„Bila nam je čast sudjelovati u ovom međunarodnom hvale vrijednom projektu koji kroz svaki segment svoje provedbe istinski provodi svoje ciljeve podrške, inkluzije i kvalitetnijeg života. Kao majka sam presretna jer mi je dijete uživalo u pažnji novih ljudi s kojima je proživio i stekao nova iskustva, prijateljstva, osjećao se odraslim i važnim. Također mi je bilo izuzetno zadovoljstvo svojim znanjem i iskustvom doprinijeti u samoj provedbi radionica. Veselim se budućim međuškolskim suradnjama s radnim kolegicama, druženju s roditeljima koji imamo slične životne puteve i „borbe“, koji nastojimo osnažiti i naglasiti potencijal vlastitog djeteta te djelovati unutar svojih zajednicama za inkluziju naše djece u društvo prihvaćanja i tolerancije, kako bi živjeli život kako ga vide i doživljavaju naša djeca- život empatije i ljepote jednostavnosti.“ - istaknula je Katarina Bajt
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI