Je li Njemačka i dalje obećana zemlja? Hrvati koji tamo žive priznaju - ne živi se kao nekad: ’Svi gledamo cijene...’

Njemačka, cijene
(FOTO: Wikipedia/rtl)

10.9.2023. | 10:04 | RTL
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 3769

Najjača ekonomija Europe, Njemačka, iz dana u dan ima sve više problema. Pad proizvodnje, povećanje cijene energenata i hrane, kamate koje stalno rastu. U krizi su gotovo svi sektori. Je li Njemačka još uvijek ʼobećana zemljaʼ? Što kažu Hrvati koji su bolji život potražili u Njemačkoj, provjerio je RTL Danas.

"Mi koji ovdje živimo vidimo inflaciju svaki dan. Nešto što je bilo dva eura, danas je tri, a sutra će biti i četiri", rekao je Ante Zeko koji je knjigovođa u Berlinu, dodaje da je na ulicama Berlina pola trgovina zatvoreno zbog inflacije.

No, to ne znači da je luksuz zaboravljen. UgostiteljNikša Vušković tvrdi da nije osjetio da su u krizi manje ni napojnice ni narudžbe.


"Kriza, šta će kriza. Moraš kupovati hranu, benzin..", kazao je Nikša.


"No, svi gledamo cijene i planirano kupujemo. Ne može se reći da se ʼšparaʼ i da se ljudi odriču luksuza", govori Suzana Rossmanith.

Kriza je čini se pogodila mlade koji nisu toliko bezbrižni i nekih se luksuza ipak odriču.

"Prije kad smo imali 20 eura to je bilo dovoljno za izlazak. Sad nitko ne ide u kafiće i diskoteke. Kupujemo pića i idemo u parkove ili stanove", govori Ante te dodaje da malo mladih izlazi.

Opširnije u prilogu RTL televizije.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI