FOTO: Izlet za slijepe i slabovidne osobe ’Pruži mi ruku – Proljeće na Mališćaku“

11.6.2024. | 08:39 | HPD Gojzerica
Pregleda: 1013

Izlet za slijepe i slabovidne osobe održan je ovu nedjelju 9. lipnja 2024. godine na Mališćaku, jednom od planinarskih vrhova Papuka kojeg krase raznovrsne prirodne ljepote. U izletu su sudjelovali članovi Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije i planinari HPD Gojzerice. Ljudi različitih dobnih skupina i kondicijskih mogućnosti ali svi u dobrom raspoloženju za druženje u prirodi. Izlet je organizirala i vodila Martina Keller kao i prošle godine, inače licencirani vodič HPS-a.
 
Svaka slijepa i slabovidna osoba je imala svog vodiča čija uloga je bila opisati put te sve zanimljivosti na koje su nailazili. A srećom nailazili su na puno zanimljivosti. Prvo ih je oduševila botanika Mališćaka. Cijelim putem iznad glava su bila stabla rodnih divljih trešanja a uz put su se proširile šumske maline, kupine i jagode. U blizini samog odredišta uživali su u proplanku pokrivenom borovnicama koje su ove godine baš izdašno rodile. Bilo je tu i pokoji skriveni vrganj i pregršt šumskog cvijeća. Trebalo je to sve riječima opisati i dočarati a potom ubrati i okusiti.
 
Djeca su bili brojni sudionici ovog puta. Njih su najviše oduševile šumske životinje i kukci koje su putem viđali. Velike životinje nisu sreli ali su tu tumačili njihove tragove. Gušter sljepić, žabe te kukci jelenak i balegari su bili glavne zanimljivosti tijekom planinarenja.
 
Druženje je bilo sastavni dio ovog planinarenja stoga je izlet započeo kratkim upoznavanjem kako bi atmosferu na izletu učinili ugodnom i opuštenom od samog početka. Ciljna točka bilo je planinarsko sklonište Mališćak koje je uvijek otvoreno i na raspolaganju svim planinarima. Klupe i stolovi u hladu hrasta medunca bile su odlično mjesto za odmor, objed i druženje. Atmosferu su dodatno uveseljavala djeca koja su istraživala unutrašnjost planinarskog skloništa i stijene ispred skloništa. Planinari s više strpljenja su se upustili u berbu borovnica.
 
Cilj ovog, već trećeg izleta Pruži mi ruku je osobama s invaliditetom koje to žele omogućiti da sudjeluju u planinarskom izletu i da provedu kvalitetno vrijeme u nekom lijepom prirodnom okruženju u našoj blizini. Hrvatski planinarski savez putem Radne skupine za osobe s invaliditetom podržava i provodi izlete “Pruži mi ruku” na području cijele Hrvatske toj inicijativi se ovakvim izletima pridružila i HPD Gojzerica.
 
Ovaj izlet je svim sudionicima priuštio puno lijepih trenutaka i doživljaja, stoga ćemo ovu praksu zajedničkih izleta nastaviti.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI