FOTO: Dani hrvatskih planinara na Bilogori

27.5.2024. | 08:41 | Višeslav Turković
Pregleda: 1559

Svake godine pa tako i ove u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza i jedne od članica, organiziraju se Dani hrvatskih planinara. Ove godine čast domaćinstva pripala je planinarima HPD Bilogora, koji ove godine slave 100 godina planinarstva na području Bjelovara. Na ovaj način pripala im je čast da uz proslavu ove dvije obljetnice, u svom prelijepom planinarskom domu ugoste planinare iz cijele Republike Hrvatske. PD Kamenitovac prelijepo je planinarsko zdanje na obroncima Bilogore u blizini grada Bjelovara, koje svakodnevno ugošćuje planinare i ostale zaljubljenike u prirodu. 

Ova velika planinarska manifestacija kojoj su nazočila sva ozbiljna planinarska društva u Republici Hrvatskoj, kao i značajnija planinarska društva Herceg-Bosne, započela je uvodnim govorom njihove predsjednice Vere Pauška.

Nakon toga nastavilo se druženjem uz tradicionalni planinarski doručak i glazbu. Po završetku doručka planinari su se podijelili na četiri staze, različite po težini, koje su ih vodile na pojedine znamenite lokacije. Pohod je trajao 3-4 sata, a nakon povratka sa staza domaćini su poslužili topli grah kao ručak za umorne planinare. Nakon zajedničkog ručka, program se nastavio dodjelom poklona i priznanja svim nazočnim planinarskim društvima.


Nakon toga uslijedila je svečana himna Republike Hrvatske i službeno otvorenje, na kojemu su nazočili predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza: dopredsjednica Jadranka Čoklica, glavni tajnik Alana Čaplar te mnogi pročelnici komisija. Na svečanom otvaranju osim predstavnika Hrvatskog planinarskog saveza bili su tu načelnik općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac, na čijem se teritoriju nalazi planinarski dom i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić. Svi oni izrazili su veliko zadovoljstvo organizacijom ovog događaja uz čestitke domaćinima na okrugloj obljetnici i želju da dožive još toliko. Na kraju svečanog otvaranja predsjednica Vera Pauška, zahvalila im se uz dodjelu prigodnih poklona. 


Odmah nakon svečanosti planinari su se opustiti plesom uz poznate zvuke zabavne i rock glazbe. Družilo se, razgovaralao, pjevalo, plesalo i širilo nova prijateljstva, a sve je potrajalo do kasno u noć. Svi oni koji su noćili mogli su uživati u kompletnoj ponudi, a drugi dan ih je očekivao nastavak programa uz nove planinarske pohode te svečano zatvaranje manifestacije u kasnim popodnevnim satima.

Planinari HPD Gojzerica nakon završenog službenog programa, napustili su mjesto događaja kako bi se vratili u Požegu. Vodič i organizator odlaska na ovu planinarsku manifestaciju predsjednik društva Višeslav Turković, dodao je sljedeće: ʼʼSvojim dolaskom na ovu manifestaciju, dokazali smo da pripadamo velikoj planinarskoj obitelji koju okuplja Hrvatski planinarski savez. Osim toga potvrdili smo dugogodišnje prijateljstvo s domaćinima iz HPD Bilogora Bjelovara te ih rado očekujemo na našem 4. memorijalnom pohodu: Od Premužića do Štampara, koji organiziramo u Podružnici Oriovaca 6. listopada ove godine. Tada smo mi u ulozi domaćina i radujemo se zajedničkom druženju te širenju novih prijateljstava. Uz dolazak bjelovarskih planinara raduje nas i dolazak predstavnika Hrvatskog planinarskog saveza, koje uvijek rado ugošćujemo na naš tradicionalni način: Velikog srca i široke duše slavonske!ʼʼSamo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI