BIVŠE RADNICE ORLJAVE: One se i na Dan žena bore za svoja prava, a Vlada im više ne odgovara na upite

BIVŠE RADNICE ORLJAVE: I na Dan žena traže otpremninu koju zaslužuju, a Vlada im više ne odgovara na upite
(FOTO: Petra Supan/SBplus)

8.3.2022. | 19:33 | Andrea Lužanac
Pregleda: 5248

Danas je u 17 sati ispred tvornice Orljava u Požegi, održana još jedna tiskovna konferencija. Tema ove konferencije bila je "Olymp i Vlada RH zaboravili čestitati Dan žena radnicama Orljave".

Podsjetimo, bivše radnice Orljave već su nekoliko puta prosvjedovale te još uvijek čekaju svoje otpremnine koje po ugovoru i zaslužuju. I danas na Dan žena osjećaju se povrijeđeno i zaboravljeno, jer upravo su one jedne od onih žena koje se bore za svoja prava. Ipak, kako vrijeme odmiče čini se da Olymp i Vladu RH za njih i njihova prava nije briga.
Na današnjoj konferenciji, predstavnici Novog sindikata iznijeli su informacije o nastavku kampanje, kao i o nastavku kampanja koje Clean Clothes mreža, čiji je član i Novi sindikat, vodi za radnike mnogih tekstilnih tvrtki u svijetu – poput kampanje za 1200 radnica tvornice Violet Apparel u Kambodži, kojima modni brendovi Nike i Matalan duguju 1.391.294 dolara otpremnine i drugih naknada.
Predsjednik Novog sindikata istaknuo je na današnjoj konferenciji kako je žalosno to što Vlada ne odgovara na njihove upite. Iako je ovakvih okupljanja bilo već nekoliko puta, bivšim radnicama Orljave još uvijek nije isplaćeno ono što im pripada."Žalosno je da Vlada ne odgovara na naše upite. Oni su ipak vlasnici i morali bi osjećati odgovornost. Šalju poruku da nije potrebno biti odgovoran prema vlasnicima i isplatiti im ono što im pripada. Oni misle da je stvar gotova, ali nije. Na razini Europske unije u procesu je donošenje direktive o socijalnoj odgovornosti o kojoj su hrvatski mediji malo pisali ili krivo izvještavali. To je direktiva koja od vlasnika traži poštivanje zakona i odgovornost prema radnicima. Brend Olymp koji je otkazao posao Orljavi čim je počela kriza, danas nema tu odgovornost. Postoji i moralna odgovornost, ne mora sve pisati u zakonu. To su zaslužile ove radnice. Ne znam je li njima puno isplatiti još 500 tisuća eura i ispuniti sve obveze prema ovim ženama. Gledajte što je iza nas. Hoćete li iz toga išta naplatiti? Slučaj Orljave i Olympa uključili smo u Clean Clothes kampanju. Dok je tvornica radila, upozoravali smo na posljedice odlaska Olympa. Svi su nas ignorirali. Vlada je bila i ostala neodgovorna.", istaknuo je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.Ove žene koje su se i danas borile za svoja prava, provele su dugi niz godina radeći u Orljavi koje danas više nema. Za njih, najbolji poklon za Dan žena, bio bi taj kada bi im bile isplaćene otpremnine. One danas žive sa samo 1700 kuna s bira, a u današnje vrijeme kada je gotovo nemoguće živjeti i s minimalnom plaćom za ove žene to predstavlja veliki izazov. Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI