V. Paar: Popularizacija znanosti je ključna

02.03.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5390

Četvrta Zimska škola fizike održana je danas u požeškoj Gimnaziji u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Županijskog stručnog vijeća učitelja fizike naše županije te nastavnika fizike Gimnazije u Požegi i Osnovne škole Mladost Jakšić. Interes je i ove godine bio velik. Učenici iz cijele županije su mogli razgledati bogati školski muzej i zvjezdarnicu „Oton Kučera“.

- Zadovoljni smo realizacijom ove godine. Idejna začetnica ove škole je bivša savjetnica za fiziku, Nataša Šimić, sada vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje. Cilj je bio popularizacija nastave fizike i razbiti tezu da je fizika hladna, dosadna te neprimjenjiva. Ona je to osmislila i prenijela na voditelje županijskih stručnih vijeća  u Slavoniji, ovdje je sve započelo i zaživjelo. Svake godine je sve više zainteresiranih učenika i učitelja. Učenici su dobili i malo motivacije – izjavila je predsjednica Organizacijskog odbora Mirjana Javora.

Učenici osnovnih škola su se na radionicama upoznali i izrađivali jednostavne optičke astronomske uređaje i modele. Srednjoškolci su pak pomoću odabranih pokusa iz optike učili o konstruiranju raznih fizikalnih pojmova. Na predavanjimu profesora Vladisa Vujnovića mogli su doznati „Kako je Zemlja ugrožena iz svemira“, a na predavanjima akademika Vladimira Paara su mogli više doznati o energiji te o fizikalnom postanku kemijskih elemenata u nastanku svemira. Ovogodišnja Zimska škola fizike je bila orijentirana na astronomiju, a posjetiteljima je posebno zanimljiva bila moderna astronomska oprema poput teleskopa posuđenog od Instituta "Ruđer Bošković".


- Učenici su prilično zainteresirani, samo im možda ne dajemo dovoljno povoda i materijala da dublje pobudimo taj interes. Popularizacija znanosti je ključna! SAD, Kina, Njemačka i Japan stavljaju težište na to, budući razvoj cjelokupnog gospodarstva i društva ovisi o temeljnim znanjima, među njima posebno fizike i matematike. Ako želimo biti uspješna zemlja s visokim životnim standardom, slijediti svjetske trendove, moramo mlade zainteresirati za znanost i mislim da je svaki doprinos tome vrlo važan. Poznajem dobro Požegu, imao sam tu različita predavanja, osim toga tu sam i u vojsci bio godinu dana. Mislim da je ovdje natprosječno dobra situacija ako uspređujemo s općom situacijom u fizici, da su profesori i nastavnici uspjeli zainteresirati učenike – rekao nam je akademik Paar.


- Bilo mi je posebno zanimljivo predavanje akademika Paara o energiji. Govorio nam je o teškoći intuitivne spoznaje energije, o primjeni interdisciplinarnosti u znanosti. Zanimljiv mi je bio i dio o globalnom zatopljenuu, jer sam spoznala a je tu puno više faktora nego što se o tome priča. Volim fiziku, bila sam i dio astronomske grupe, jer općenito me fasciniraju nebo i zvijezde, a jedna od najljepših stvari mi je bilo promatranje pomrčine sunca u Zagrebu - rekla nam je gimnazijalka Doris Mršić.

Učenici su osim upijenog znanja, upoznavanja astronomije i fizike mogli svojim kućama ponijeti radove napravljene u radionicama.

- Meni je bilo super, izrađivali smo prvo modele solarne ure, a sada radim model zviježđa "Zmaj". Sviđaju mi se ove zvjezdice. Zadržat ću ih za uspomenu. Osim ove radionice mi je bilo zanimljivo predavanje profesora Vujnovića, a najzanimljivije u njemu bilo je praćenje meteora -  kazala je Karla Pavlović, učenica OŠ Mladost iz Jakšića.

FOTO Pogledajte fotogaleriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI