Stipo Hodak se prisjeća akcije Alfa: Bio je to pravi pakao!

Polaganje vijenaca za branitelje poginule u akciji Alfa
(FOTO: Mario Barać)

28.12.2011. | Mario Barać
Pregleda: 9912

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima u Kragujskom putu i Gavrinici u Pakracu te obližnjoj Šeovici danas je obilježena 20. godišnjica stradavanja hrvatskih branitelja i civila tijekom redarstvene akcije "Alfa" koja je na širem području provedena od 24. do 29. prosinca 1991. godine.

Tijekom ove akcije koja je započela na Badnjak 1991. ulaskom u Derezu, a nastavljena je probojem u Kusonje na sam Božić, pakračke vinograde (26. prosinca), Gavrinicu (27. prosinca) i Šeovicu (28. prosinca), prema još uvijek nepotpunim podacima poginulo je 36 branitelja i 1 civil, a ranjena su 62 branitelja i jedan civil.

Jauk, plač, panika


Među braniteljima koji su tog 28. prosinca teško ranjeni je Stipo Hodak, tadašnji zapovjednik 3. satnije 76. samostalnog pakračkog bataljuna, a tijekom jutarnjeg artiljerijskog napada na glavnom križanju u ovom naselju 3 kilometra udaljenom od Pakraca poginuo je 1, a ranjena su čak 34 branitelja.


- U Šeovicu smo ušli u kasnim poslijepodnevnim satima 27. prosinca, a u noći je počelo grupiranje neprijateljskih snaga. Na tom mjestu je tada bilo oko 60 pripadnika našeg bataljuna, a rano ujutro stiglo i 120 policajaca iz Virovitice. Pripremali smo pokret prema Bijeloj Stijeni kada je započeo pravi pakao! Odjednom je svuda oko nas bila krv ranjenih suboraca, jauk i plač, panika. Mi koji nismo bili ranjeni u prvom naletu smo pokušavali pomoći kolegama, ali su granate neprestano padale i ranjenih je bilo sve više - prisjeća se Hodak.


Stipo Hodak preživio je akciju Alfa

Život s 15 šrapnela u glavi

- Koliko se sjećam, izvukao sam šestoricu suboraca kada je pala granata koja me ranila i čijih 15 šrapnela i danas imam u glavi - teškim glasom kojeg su podjednako gušile svježe obnovljene emocije i trajna zdravstvena i tjelesna oštećenja koja ga danas prate, ispričao je Stipo.

Prisjeća se da je nakon ranjavanja bio pri svijesti i da je samo pogledom tražio jarak u koji će se skloniti.

- Pala je još jedna granata čiji su me šrapneli ponovo okrznuli po licu, ali i rukama i tijelu. Sjećam se da je bilo jako puno krvi i da su me kolege iznosili na šatorskom krilu i to dok sam bio u ležećem položaju. Sjećam se toga jer sam se bojao da se ne ugušim u vlastitoj krvi.

Iako je zadobio vrlo teške ozljede, Stipo je čudom preživio. Danas je, kako sam kaže, zahvalan na životu.

- Čudan je osjećaj otići na to mjesto gdje sam tada kao 29-godišnjak, zajedno s dečkima proživio pravi pakao kakav vidimo u filmovima. Emocije se miješaju, ali sam sretan što sam na neki način ponovo rođen i što sam dobio priliku provesti život uz suprugu i svoje dvoje djece koji su mi u najtežim trenucima, pa i danas bili prava podrška, ali i uz svoje suborce s kojima se i danas družim i rado susrećem - kaže Stipo, bivši predsjednik UHVIDR-e Pakrac.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI