Stanovnica sela s devet stanovnika: ¨Za nekoliko godina Cikote će ostati prazne¨

Ana Krajnović
(FOTO: Tomislav Milanović)

25.04.2016. | M.Mirković/T.Milanović
Pregleda: 10993

Ana Krajnović 62-godišnja je stanovnica je malenog sela Cikote pokraj Pakraca koje ima devet stanovnika. Život u izoliranom selu udaljenom od grada pet kilometara kaže da nije jednostavan, ali ima svojih prednosti.

- Uživamo u miru kojeg imamo na pretek, ali daleko smo od grada. U ovoj kući živim od 1972. godine. 1991. godine smo napustili selo, ali vratili smo se 2007. godine. Kuća je obnovljena i radovi na njoj završeni su 2010. godine - rekla nam je Ana.

Prije dvadesetak dana Cikoćani su dobili električnu energiju u obliku solarnih panela koje im je osigurala Požeško-slavonska Županija, međunarodna organizacija UNDP i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.





- Do sada nismo imali struju i ovo će nam uvelike olakšati život. Moći ćemo redoviti paliti perilicu za rublje, bojler i ostale kućne aparate. Što se namirnica tiče po njih idemo svakih nekoliko dana u Pakrac. Nekoliko puta tu je bila pokretna trgovina, ali ne isplati im se dolaziti ako ćemo mi kupiti samo kruh i mlijeko – priča nam Ana.

Ana živi s 42-godišnjim sinom koji je jedan od troje mlađe populacije. Svi ostali navršili su 60 ili više godina.

- Mi koji imamo mirovinu se i nekako snađemo, ali za mlade ljude ovdje nema budućnosti. Nemamo sredstava za početak bavljenje uzgojem stoke. Imam malu mirovinu, a sin ne radi i nema nikakvih prihoda. Sve i da kupimo ovce i krave od čega bi ih hranili. Ovdje ima i dosta divljači pa se ne možemo baviti poljoprivredom, jer bi morali imati ograđeni vrt – priča nam Ana.



Kaže da Cikote nisu jedino selo čiji mještani žive u jako skromnim uvjetima. Gdje god prolazi kada ide u grad slična je slika.

- Nije nam lako i uvjeti života nisu idealni, ali nismo jedini i živi se. Nažalost mislim kako će naše selo ako ovih troje mladih ljudi ode u potrazi za boljim životom ostati pusto – rekla je Ana. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI