¨Planinarim odmalena. Školu sam upisala kako bih stekla nova znanja i upoznala nove ljude¨

Valentina Pilaš (lijevo) jedna je od polaznica Planinarske škole
(FOTO: Lidija Galić)

07.04.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 8013

45 polaznika jučer je dobilo diplome o završenoj Općoj planinarskoj školi HPD-a Sokolovac. Diplome su im uručili predsjednik HPD Sokolovac Predrag Livak i voditelj škole Višeslav Turković. Ovo je drugi ciklus polaznika. Prvi je održan lani s 27 polaznika.

- Polaznici su prošli 13 predavanja koja su držali stručnjaci iz određenih područja. Sve je odrađeno po planu i programu te udžbenicima Hrvatskog planinarskog saveza. Osim teorijskog dijela bilo je i fakultativnih izleta. Diploma koju su dobili temelj im je za daljnje školovanje u području planinarstva poput vodiča ili HGSS tečajeva, alpinističke škole i slično - pojasnio je Višeslav Turković, voditelj Opće planinarske škole u Požegi.

Povijest planinarstva, poznavanje planina, meteorologija, speleologija, zaštita prirode, orijentacija, prva pomoć, čvorologija, oprema za planinarenje samo se neka od područja o kojima se u ovoj školi učilo protekla dva mjeseca.





Među polaznicima je bilo planinara početnika, ali i već iskusnih planinara s gotovo 20-godišnjim iskustvom. Jedna je od njih Požežanka Valentina Pilaš. Na tečaj je dolazila u društvu majke Snježane,a planinarstvo je, kaže, u njihovoj obitelji već tradicija.

- Aktivno se bavim planinarenjem od malih nogu. Još kao dijete s roditeljima i bratom je "pod obavezno" vikendom odlaziti u planinu. Školu sam upisala kako bih stekla nova znanja, vještine i upoznala nove ljude. Najzanimljivija mi je bila čvorologija, meteorologija i speleologija. Planiram ići i dalje od ovoga, želja mi je položiti za planinarskog vodiča - kaže Valentina.







Iako iza sebe ima već dosta osvojenih vrhova, Planinarsku je školu završio i Zdravko Ećimović- Lojza iz brodskog Drenovca, inače domar u planinarskoj kući Viljevo. I njemu je najzanimljivija bila čvorologija i vrlo važno područje u planinarstvu. orijentacija.

- Već dugo sam aktivan. Volim prirodu, cvijeće, ljude s kojima se susrećem i čini mi se da već poznajem sve planinare u Hrvatskoj. Bio sam već na Velebitu, Dinari, Zagorju, prehodao naše slavonsko gorje - kaže Lojza, inače i član požeške stanice HGSS-a.






Najmlađi polaznik škole, ipak samo kao društvo majci, bio je 6- godišnji Arsen Kitanović iz Požege. Redovit je bio na svim predavanjima i izletima, a za planinarsku diplomu će ipak još malo pričekati, barem dok nauči malo bolje čitati i pisati.
- Svašta sam naučio o Velebitu i drugim planinama, o stazama i koji su sve uvjeti opasni u planinarenju. Najviše mi se svidjelo kad smo pričali o Velebitu. Kad planinarim, najviše volim slikati - rekao nam je Arsen.

Planinari s mamom i tatom, lijepo mu je bilo na Papučkim jaglacima, a već sada se opskrbio opremom za prave planinarske pohode.

- Imam dvije zviždaljke koje trebaju u planini u hitnim slučajevima, ovo je lampa koja se stavi na čelo i svijetli - pokazao nam je Arsen svoju opremu.
Osim novih znanja Planiraska je škola bila odlična prigoda za upoznavanje novih ljudi, a upravo je to jedan od ciljeva planinarenja.




Pogledajte fotogaleriju s dodjele diploma polaznicima Planinarske škole u Požegi.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI