Fotomonografija ¨Pozdrav iz Požege¨: Preko 200 razglednica od 1898. godine do danas

Predstavljanje fotomonografije
(FOTO: Tomislav Milanović)

17.12.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 3191

Fotomonografija "Pozdrav iz Požege" autorice Lidije Španiček predstavljena je danas u Gradskom muzeju Požega. Riječ je publikaciji koja je pisana povodom 250. obljetnice od proglašenja Požege slobodnim kraljevskim gradom. Na 150 stranica uz prikaz požeških razglednica uklopljeni su prigodni tematski tekstovi.




- Smatrali smo da je razglednica pogodna za glavnu temu publikacije. Osim izložbi, muzeji izdaju setove razglednica i publikacije koje su propaganda i muzejima i gradovima. Za razliku od publikacija koje su direktno vezane uz samu građu kao što su vodiči i katalozi izložbi, tendencija ove publikacije je da ona što ljepše izgleda. Posebnu pažnju obratili smo na likovno oblikovanje. U njemu je presudnu ulogu odigrao kolega Boris Knez – rekla je autorica fotomonografije, Lidija Španiček.


Prije predstavljanja fotomonografije u sklopu projekta "Zaustavljeno vrijeme" izložene su razglednice požeških kolekcionara.





- Projekt je nastao na ideju mog nekadašnjeg učenika, sada gimnazijalca Karla Mačeka i mene kao njegovog mentora. Razglednice smo promovirali i kroz ovu izložbu i radionice. Učenici su sami pokušali stvoriti razglednice  s najdražim likovima iz lektire, razglednica od slame i analizu razglednica na instagramu – rekao je profesor povijesti u OŠ Antuna Kanižlića, Goran Đurđević.




- Jednu večer sam pregledavao CD-e sa starim razglednicama u digitalnom obliku. Htio sam učiniti nešto više i osvijestiti Požežane o tim razglednicama. Osnovao sam Facebook stranicu "Grad Požega na starim razglednicama i fotografijama". Zadovoljan sam brojem lajkova kojih ima preko tri tisuće. Imam kolekciju razglednica u digitalnom obliku, ali izložio sam samo najstariju razglednicu iz 1910. koja prikazuje Trg Franje Josipa – rekao je inicijator projekta, Karlo Maček.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI