¨Za Disneyeve sam igračke emocionalno vezan. Jedne godine smo ih čak preobukli u jaslice¨

Vjekoslav Kramberger na izložbi Kao Hlapić i Gita
(FOTO: Tomislav Milanović)

23.11.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 5734

"Za igračke likova iz Disneyevih crtića iz 60-tih i 70-tih, koje sam posudio muzeju, sam emocionalno vezan. To su likovi poput Paje patka i Mickeya Mousea koje sam naslijedio od svoje sestre. Jedne godine smo ih čak preobukli u jaslice i stavili ispod bora. E to je bio šou program!", rekao je Vjekoslav Kramberger, jedan od posuditelja igračaka Gradskom muzeju Požega za izložbu Hrvatskog školskog muzeja "Kao Hlapić i Gita" – Siročad u Hrvatskoj potkraj 19. i početkom 20. stoljeća.






Na posudbu igračaka se, dodaje, odlučio na zamolbu kolege iz Povijesnog društva Požega, Gorana Đurđevića koji je jedan od nositelja projekta "Skriveno djetinjstvo". Riječ je o bakinim slikovnicama iz 40-tih i 50-tih godina prošlog stoljeća koje su zanimljive jer je njihov autor poznati hrvatski ilustrator i slikar Vladimira Kirina.


Izložba je nazvana po najpoznatijim siročićima hrvatske književnosti, a sada je doživjela svijetlo dana i u Gradskom muzeju Požega. Posjetitelji su umjesto ulaznice imali priliku kupiti "hlapićeve božićne čizmice" koje su danas izrađivali učenici osnovnih škola te vidjeti i izložene igračke projekta "Skriveno djetinjstvo" koje su muzeju donirali ili posudili požeški građani.

- Ovo nije prva suradnja požeškog i Hrvatskog školskog muzeja i nadamo se da će ta suradnja postati trajna i češća. Izložba je dobro prihvaćena iako njezina tema nije lagana. Dodatnim radionicama za djecu htjeli smo  učiniti je privlačnom, ali opet s plemenitim ciljem. Sve čizmice koje su danas djeca napravila posjetitelji će moći otkupiti, čime će donirati sredstva projektu "Marijini obroci" – rekla je ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja, Branka Manin.





- Riječ o pokretnom dijelu izložbe koja je 2013. godine održana u Hrvatskom školskom muzeju. Povodom stote obljetnice knjige "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" odlučili smo progovoriti o djeci koja su bila kao Hlapić i Gita. Govori o položaju djece na prijelazu stoljeća i o počecima institucionalne brige za djecu bez roditelja - rekla je autorica izložbe, viša knjižničarka u Hrvatskom školskom muzeju, Štefka Batinić.





Izložba će trajati mjesec dana, za javnost će biti otvorena u prijepodnevnim satima. Posjetitelji će imati priliku uz sve navedeno vidjeti i starinsku postolarsku radnju Željka Domazeta Telje.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI