Geodet Vilim Žyborski dobio spomen-ploču: ¨Malo je takvih vitezova u geodeziji¨

Josip Mikšik
(FOTO: Tomislav Milanović)

19.11.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 3942

Vilim Žyborski, istaknuti geodet koji je počeo i završio karijeru u Požegi, dobio je svoju spomen-ploču. Otkrivena je danas u požeškom Katastru. Sveučilišni profesor iz Zagreba, Božidar Kanajet, inicijator je postavljanja  ploče već 19 godina i napokon je dočekao taj trenutak.

- Prošlo je mnogo godina otkad je Vilim Žyborski umro pa smo sakupili mnoge podatke o njemu i njegovoj obitelji. Doznao sam da je on Poljak koji je došao s dekretom raditi u Požegu. Vodio je ideju geodetskog snimanja za gruntovnicu. Bio je i u drugim gradovima Hrvatske, ali vratio se u Požegu i nastavio raditi. Njegova je ideja i osnivanje poljoprivredna škole, u ono doba ratarnice te je zasigurno zaslužio ovu ploču – rekao je suradnik Tehničkog muzeja u Zagrebu i sveučilišni profesor u mirovini, Božidar Kanajet.







- Vilim Žyborski odlikovan je visokim odličjem Franje Josipa I. U geodetskoj struci ima malo takvih "vitezova". Planovi i gruntovnica iz njegovog vremena još su dalje u uporabi i to na 70 posto hrvatskog teritorija. Profesor Kanajet je prije "samo" 19 godina napisao znanstveni rad za prvi kongres u katastru. Od tog dana on pokušava postaviti spomen ploču u kuću u kojoj je živio i radio Vilim Žyborski - rekao je pročelnik požeškog katastra, Josip Mikšik.





Božidar Kanajet donirao je požeškom katastru stare geodetske sprave za mjerenje, crtanje i računanje koje su bile izložene uz izložbu raznih dokumenata i priznanja Vilima Žyborskog.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI