Bio je utemeljitelj ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva

Irina Matijević i Jaroslav Simonov
(FOTO: Igor Pleša)

29.08.2014. | Igor Pleša
Pregleda: 3191

U pomalo tužnom ozračju zbog stanja u Ukrajini, u Lipiku je obilježena 158. obljetnica rođenja poznatog ukrajinskog književnika Ivana Franka koji je dio života proveo u Lipiku te dan neovisnosti Ukrajine.

- Već četvrtu godinu obilježavamo dan rođenja Ivana Franka koji je nekoliko godina boravio u našem gradu i koji je začetnik ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva. Već tradicionalno nam je gost bio ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levčenko. Međutim, on danas nije mogao doći zbog alarmantnog stanja u Ukrajini - istaknula je Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko hrvatskog prijateljstva.




Stanje u Ukrajini bila je glavna tema govora Jaroslava Simonova, atašea za kulturu ukrajinskog veleposlanstva.


- Narod koji smo smatrali bratskim u najtežem trenutku nam je zabio nož u leđa. Mi smo na relativno miran način stekli samostalnost i nismo prošli ono što je Hrvatska prolazila devedesetih. Izgleda da ćemo i mi morati proći tako težak put, no mi smo hrabar narod i izborit ćemo slobodu - istaknuo je Simonov.

Nakon polaganja vijenaca ispred poprsja Ivana Franka u lipičkom parku, u Multikulturalno centru je održana tribina pod nazivom "Ukrajina, jučer, danas sutra". Na tribini je Simonov, pred dvadesetak građana, detaljnije pojasnio situaciju u Ukrajinu i dosadašnje posljedice ruske politike na ovu zemlju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI