Rano otkrivanje raka debelog crijeva: Odaziv tek 30 posto

Test za otkrivanje raka debelog crijeva
(FOTO: V. Žganec-Rogulja/Večernji list/PIXSELL)

28.11.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 3971

Nastavlja se testiranje osoba oba spola u dobi od 50-74 godine na, oku nevidljive, tragove krvi u stolici radi ranog otkrivanja promjena na debelom crijevu. Testovi i upute ovih dana stižu poštom na adrese naših sugrađana rođenih 1946. i 1947. godine i time završava prvi ciklus provedbe ovog Nacionalnog programa. Početak sljedećeg ciklusa planiran je za početak iduće godine.

"Postoji pretraga koju možete bezbolno napraviti u privatnosti svoga doma i tako spriječiti nastanak raka ili ga rano otkriti, zašto je ne napraviti? - pita Jasmina Kovačević, koordinatorica za nacionalne programe u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

"Kada dobijete kuvertu s testovima na skrivenu krv u stolici, pročitajte upute i napravite test (3 testa za 3 različita uzorka stolice, dakle kroz 3 dana ili prema vlastitom ritmu). Popunite upitnik, skupa ga s testovima stavite u priloženu kuvertu i besplatno pošaljite na adresu Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Županijska 9. Nakon što stručno osoblje očita test, obavijestit ćemo osobe s pozitivnim testom na tragove krvi u stolici o nastavku obrade i u što kraćem roku ih naručiti na daljnje pretrage", stoji u dopisu iz HZJZ-a.


Rak debelog crijeva drugi je po pojavnosti i smrtnosti od raka u Republici Hrvatskoj i u našoj županiji. Godišnje od njega u Požeško-slavonskoj županiji oboli prosječno 60, a umre oko 40 osoba (nešto više muškaraca nego žena). Tijekom dosadašnje provedbe nacionalnog programa uz odaziv od 30 posto, 421 osoba je omala pozitivan test na skrivenu krv u stolici, napravljeno je gotovo 300 dodatnih pretraga sluznice debelog crijeva, kod 134 osobe uklonjeni su polipi (izrasline iz kojih može nastati rak), a otkriveno je 13 karcinoma.


Iz Zavoda za javno zdravstvo apeliraju na sve osobe koje dobiju poziv da se odazovu i naprave ovaj test koji može rano otkriti ili pak spriječiti rak te spasiti život. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatni broj telefona 0800-30-30-34.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI