Udruge će se morati iseliti: Knjižnica nema gdje s knjigama

Lipička knjižnica ima preko 7.000 knjiga
(FOTO: Mario Barać)

20.07.2012. | Mario Barać
Pregleda: 4863

Bivši ministar kulture Božo Biškupić je Gradsku knjižnicu Lipik, koja radi u modernom i novoobnovljenom prostoru Multikulturalnog centra, ocijenio jednom od najboljih u Hrvatskoj. Da bi to doista i bila, nedostaje joj prostora pa već mjesecima rade uz jako puno improvizacije.

- Na raspolaganju imamo 67 četvornih metara prostora u prizemlju i po nekim procjenama to je dovoljno za oko 4.000 knjiga, a mi u knjižnom fondu imamo oko 7.000 naslova, pa je računica jednostavna, pojašnjava Jasna Molnar – Kukić, ravnateljica lipičke knjižnice. Ističe da problem u radu predstavlja i činjenica da na raspolaganju imaju samo jednu prostoriju koja istovremeno služi kao radni prostor knjižnice, ured, posudbeni i dječji odjel, čitaonica i pristup internetu.

Knjige na podu i tavanu


- Vidite i sami da je kod nas ogromna gužva, dio knjiga moramo držati na podu, a dio čak niti ne stane u knjižnicu pa ih moramo držati na tavanu. Zanimljivo, imamo svu potrebnu opremu i police, ali ih jednostavno nemamo gdje staviti, požalila se ravnateljica.


Rješenje ovog problema vidi u mogućnosti da se iz još jedne prostorije u prizemlju, identične veličine kao što je prostor u kojem radi knjižnica, izmjesti Dnevni boravak i pomoć u kući starijima koji Grad Lipik organizira putem Ministarstva socijalne politike i mladih, kao i udruge žena i pjevački zbor, koji taj prostor koriste za redovne aktivnosti. Tvrdi da bi proširivanjem i na taj prostor, barem privremeno, na nekoliko godina, riješili taj problem.

Gradonačelnik najavio rješenje problema

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća o tom je problemu upoznala i lipičke vijećnike, a gradonačelnik Antun Haramija je tom prilikom rekao da se nazire rješenje ovom problemu. Haramija najavljuje skoro iseljavanje HCK iz prostorije bivše ambulante, a u taj bi prostor bili premješteni i dnevni boravak kao i spomenute udruge što bi otvorilo prostor za širenje knjižnica.

- Ovo je veliki problem za rad naše knjižnicu koja je digitalizirana od samog osnivanja u ožujku 2007. godine. Tom problemu je potrebno pristupiti vrlo ozbiljno i mora se što prije iznaći rješenje, zaključuje ravnateljica Molnar–Kukić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI