Veliki broj oboljelih od tuberkuloze, trećina stanovništva u kontaktu s bolešću

Ivan Pavić
(FOTO: Tomislav Milanović)

21.11.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 4600

Održan je okrugli stol pod nazivom "Tuberkuloza – jučer, danas, sutra" u prostorijama Gimnazije Požega. Liječnici Vlado Drkulec i Ante Vitalia održali su predavanje na temu epidemiologije tuberkuloze, Neda Aberle govorila je o patofiziologiji, a Ivan Pavić o latentnoj tuberkulozi.

- Jedna trećina svjetskog stanovništva je u kontaktu s tuberkulozom od koje godišnje umre 2.8 milijuna ljudi. Naša županija je na visokom mjestu u Hrvatskoj po broju novootkrivenih slučaja te bolesti. Generalno je tuberkuloza u Hrvatskoj u opadanju. Nastojimo otkriti uzroke bolesti i kontakte s kojim je bolesnik bio od kojih je mogao dobiti zarazu. Postoje i slučajevi "prikrivene tuberkuloze" koja se može reaktivirati. Svaki bolesnik koji provede šestomjesečnu terapiju anti tuberkuloznim lijekovima i koji ima dva negativna nalaza se smatra izliječenim - rekao je voditelj službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Ante Vitalia.




- Pričali smo o latentnoj tuberkuloznoj infekciji kod koje osoba nema znaka bolesti niti je zarazna za okolinu. Tijekom života postoji opasnost da se to reaktivira i uzrokuje aktivnu bolest. Sve epidemiološke studije u razvijenim zemljama pokazuju da su svi novi bolesnici uglavnom posljedica latentne, a ne recentne infekcije. Ako tuberkulozu želimo postaviti pod globalnu kontrolu onda moramo tražiti te osobe i adekvatnim tretmanom spriječiti te bolesti – rekao je pedijatrijski pulmolog u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu, Ivan Pavić.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI