Općina nema dovoljno novca: ¨Tražit ćemo nove izvore prihoda¨

Zdravko Mandić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

03.03.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 2780

Vijećnici Općinskog vijeća Brestovca jednoglasno su usvojili godišnji program gradnje i održavanja objekata te uređaja komunalne infrastrukture. U planu je izdvajanje 30 tisuća kuna za izgradnju javne rasvjete, 300 tisuća kuna za izgradnju mosta i pristupne ceste u Boričevcima, 50 tisuća kuna za izradu katastra groblja i 150 tisuća kuna za ulaganja u nerazvrstane ceste i ostalu komunalnu infrastrukturu. Općina Brestovac 250 tisuća planira ostvariti iz šumskog i komunalnog doprinosa, a 280 iz općih prihoda proračuna.

- Što se tiče rasvjete, to su sitne izmjene u par naselja. Na nerazvrstanim cestama ćemo krpati udarne rupe kojih se dosta nakupilo. To nisu veliki zahvati, ali kad ih rasporedite na velik broj cesta to ispadne puno. Autobusnu nadstrešnicu ćemo graditi u Gučanima jer je postojeća već stara i dotrajala. Imamo puno groblja, mrtvačnica i ostalih objekata koji zahtijevaju održavanje. 530.000 kuna je otprilike na istoj razini kao i prošle godine - kaže Zdravko Mandić, načelnik Općine Brestovac.

- Gorući problem nam je baš taj program održavanja nerazvrstanih cesta jer nemamo posebni izvor financiranja osim komunalne naknade. Mreža tih cesta je velika i naravno da ih moramo održavati. Zapravo bi nam trebalo godišnje najmanje 500.000 kuna da to održavamo po nekakvom standardu. Sve su dodatno pogoršale poplave prošle godine koje su napravile štete na cestama. Isto tako, planiramo prijaviti i općinsku zgradu za dogradnju i rekonstrukciju. Nerazvrstane ceste planiramo prijaviti na mjere ruralnog razvoja negdje u listopadu i dotad prikupiti što više dokumentacije. Jednostavno, moramo tražiti druge izvore financiranja jer iz vlastitih sredstava nam je to nedostatno - obrazlaže Mandić.


Vijećnici su, osim toga, jednoglasno usvojili i odluku o raspoređivanju 20.000 kuna političkim strankama, otprilike proporcionalno zastupljenosti u Općinskom vijeću. Tako će iz proračuna Općine Brestovac za 3 vijećnika HDSSB-a biti raspoređeno 4.397 kuna, za 3 vijećnika SDP-a 4.255 kuna te 11.347 kuna za 8 vijećnika HDZ-a.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI