¨Pišite pozitivno! Moj suprug je najzaslužniji za obnovu Hrvatskog doma¨

KPD Sloga
(FOTO: Ilustracija)

25.02.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 6126

Na članak o sufinanciranju tradicijskih i kulturnih udruga, za koji smo prenijeli informacije sa službene stranice Grada Pakraca, reagirala je podužim tekstom Dubravka Špančić, zaposlenica u gradskoj upravi i tajnica KPD "Sloga". Iako nije pobila nijednu informaciju objavljenu u članku, zasmetalo joj je što je spomenuto da je Damir Špančić, predsjednik KPD-a "Sloga", udruge koja je dobila uvjerljivo najviše novca među kulturnim i tradicijskim udrugama od Grada Pakraca, ujedno bivši gradonačelnik i sadašnji gradski vijećnik. Smatra da je to "insinuacija" usmjerena protiv njezinog supruga i njihove udruge.

U svom članku objavili ste podatke samo za tradicijske udruge i udruge u kulturi čijim radom se, od folklornih, preko brojnih udruga žena do gradskih što je KPD "SLOGA" Pakrac, ponosimo i čiji je doprinos i entuzijazam nezamjenjivi dio našeg svakodnevnog života. Grad planira, s naglaskom na riječ "planira" u 2015. godini podržati projekte i aktivnosti udruga s više od milijun kuna jer u predstavljenoj tabeli nisu uneseni podaci o kapitalnim ulaganjima udruga, a pomniju analizu možete izvršiti u, isto tako transparentno objavljenom, proračunu Grada Pakraca za 2015. godinu. Nakon spomenutih provedenih aktivnosti i donesenih odluka Grad Pakrac sa svim udrugama koje su ostvarile prava na sredstva, sklapa ugovor o sufinanciranju temeljem kojega vrši kontrolu utrošenih sredstava od strane udruga. Ispunjenje planiranoga, u ovom slučaju prozvane KPD "SLOGA"  ovisi o nekoliko čimbenika od kojih je najznačajniji "punjenje" odnosno "ispunjenje " proračuna ili da bi čitateljima bilo jasnije - o sredstvima kojima proračun raspolaže u godini dana. Smatram da Grad Pakrac iskreno pokazuje godinama koliko cijeni angažman svojih sugrađana i da naš grad, u odnosu na brojne i veće gradove, uživa povlasticu da ima brojne aktivnosti koje uljepšavaju našu svakodnevicu, mlade angažirane u sportu, kulturi, humanitarnom radu, brizi o starijima, a nadasve razvijen osjećaj volontiranja i zajedništva kada je ono potrebno.

Kao članica sloge osvrnut ću se na vaše, ne zamjerite, insinuacije da predsjednika naše udruge vežete riječima koje ne stoje. KPD "SLOGA" Pakrac je društvo koje postoji od 1936. godine i nikako ne pripada jednoj osobi koja obnaša mandat predsjednika već svim članovima i brojnim građanima koje ste nezasluženo izostavili a koji podržavaju i pomažu naš rad. Naše društvo, bez obzira na politički angažman predsjednika nije politički obojeno, naprotiv, i nije društvo koje "dodjeljuje" titule da bismo političkim kanalima ishodovali neka prava ili sredstva, kako isčitavam iz vašeg teksta u odnosu gradski vijećnik - predsjednik.


Damir Špančić je inicijator obnove zgarišta što je naš Dom bio nakon Domovinskog rata, osoba koja je najzaslužnija za osiguravanje sredstava za njegovu obnovu s timom koji je u početku brojao samo 9 ljudi. Hrvatski dom "Dr. Franjo Tuđman" (naziv - iako kontraverzno nekima, s ponosom i promišljeno odabran) koji je oduvijek vlasništvo iste udruge objekt je koji svoje prostore nudi svim građanima kroz redovne aktivnosti i projekte koje provodimo. Osim sredstava proračuna koje spominjete i koja su, naglašavam - plan sufinanciranja u 2015. godini, udruga realizira godišnje ogromna sredstva na "tržištu" projekata kojima financira svoj rad. Samostalno gospodari objektom i plaća sve troškove, uključujući i kino koji građanima nudi 8 projekcija tjedno. JI ovdje je važno spomenuti razumijevanje Grada Pakrac prilikom nabave digitalne kino opreme koju je sufinancirao nemalim sredstvima proračuna. Jedina smo udruga u RH koja ima kino prikazivačku djelatnost a nema niti jednu zaposlenu osobu - volontiraju članovi na poslovima operatera, biljetara, čišćenja, planiranja i izvještavanja. Nas je samo u toj djelatnosti 4 dana u tjednu po 5 svaki dan. Niti jedan naš voditelj ne prima naknadu za svoj rad s djecom i na kraju naš rad je vidljiv i prepoznatljiv u zajednici u kojoj djelujemo.


Važno je spomenuti režijske troškove koje udruge, sukladno zakonima u RH, plaćaju kao gospodarstvo, dakle veće tarife. Tako, samo za usporedbu u prosincu komunalni troškovi, bez struje, interneta itd. iznose oko 5.000,00 kn, struja je mjesečno prosječno, uz ogromnu štednju, oko 3.500,00 kn. Udruga podmiruje svoje troškove za sada, uz veliki angažman i fizički rad. Gradu Pakracu smo, temeljem vlasništva nad objektom, obveznici podmirivanja troškova komunalne naknade, što je godišnje nešto više od 11 tisuća kuna. Prilika mi je spomenuti da radimo puno i planski. Novosti koje su pružene pred udruge donošenjem novih zakona mnogima donose tegobe, osobito likvidatori, RNO (koji postoji kao obveza još iz 2009.) pa do gospodarske djelatnosti. Mnoge udruge nam dolaze i crpe iskustva koje nesebično dijelimo. Još u ožujku 2014. registrirali smo gospodarsku djelatnost s kojom imamo objektivnih probleme u financiranju ali to je jedini legalni način putem kojega udruge mogu pružati ugostiteljske usluge.

Vaš članak, iako kratak, ne smatram afirmativnim kao čitatelj, kao zaposlenik niti kao članica udruge KPD "SLOGA". Pozivam vas da pohvalite sve one koji slobodno vrijeme, umjesto tračeva po kafićima i izležavanja pred TVom provode za dobrobit svima nama a osobito našoj DJECI i nastojanju da ih zadržimo u ovim gospodarsko i socijalno klimavim sredinama. Pišite o brojnim obvezama i izazovima koje predstoje udrugama, pišite pozitivno i na taj način i sami, kao i mi iz udruga, doprinesite dobru!

Dubravka Špančić



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI