Poplave im usporile razvoj, a trgovina stvorila gubitke

Josip Huška ispred zatvorene trgovine u Pakracu
(FOTO: Mario Barać)

26.10.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4848

Agroturistička zadruga "Klaster kuna" djeluje godinu i pol dana i okuplja 11 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, malih tvrtki, obrta i udruga s područja Pakraca i Lipika. Iako su u početku najavljivali velike stvari po pitanju razvoja turizma i turističke ponude, okolnosti su bile takve da je djelovanje ipak bilo skromnije od njihovih želja.

Potvrdio je to i Josip Huška, predsjednik skupštine Zadruge koji kaže kako je ovo za njih vrlo teška godina.

- Najveća prepreka našim planovima i razvoju bila je svibanjska poplava koja je gotovo svim članovima klastera izazvala velike štete. Mogu reći da ja na ribnjacima u Branešcima još i danas saniram štetu, a slično je i s ostalim članovima - ističe Huška.


Neuspjeh s trgovinom suvenira


Drugi problem koji im je stvorio i financijski gubitak bilo je otvaranje trgovine suvenirima u središtu Pakraca, u haustoru kod banke.

- Trgovina je otvorena u siječnju i radila je 5 mjeseci nakon čega smo je odlučili zatvoriti. Razlog je što nismo imali dovoljno prometa da bi se isplatio radnik, najam lokala i režije i ta nam je trgovina stvorila gubitak od oko 7 tisuća kuna što je značajan novac za našu malu zadrugu. Sada oblik prodaje suvenira imamo u prostoru Tiskare "Mik2" u Filipovcu, a razvili smo i vlastiti web shop koji funkcionira sve bolje i koji je budućnost prodaje. Najjači proizvod je naša Slavonska korpa koju imamo u 8 različitih varijanti, a cijena se kreće od 150 do 500 kuna. Imamo narudžbi iz cijele Hrvatske, sve više i iz inozemstva, pa i sa drugih kontinenata i sada smo u fazi rješavanja problema s kojima se susrećemo kod takvih narudžbi - pojašnjava Huška.



Ne odustaju od mljekomata

Kao najveći najavljivani projekt bilo je postavljanje po jednog mljekomata u Pakracu, Lipiku i Daruvaru. Procijenjena vrijednost projekta je oko 250 tisuća kuna, a kandidirali su ga u Ministarstvo poduzetništva i obrta.

- Najprije je projekt vraćen na doradu jer je imao nekih nedostataka. Nakon što smo ga doradili i ponovno poslali, nikada nismo dobili nikakav odgovor, niti pozitivan niti negativan, a koliko znam na području naše županije nije odobren nijedan sličan projekt. Bez obzira na to, nećemo odustati od ovog projekta i planiramo ga kandidirati na druge natječaje, a spremni smo i osigurati 30 posto vlastitog učešća - kaže Huška.

Prodajno mjesto kod Grilla

U planu je i otvaranje mobilnog prodajnog mjesta u Pakracu i to u drvenoj kućici koja neiskorištena stoji kod autobusnog kolodvora u Pakracu i koju planiraju preseliti. Huška pojašnjava da su u pregovorima s PPK Bjelovar koji je vlasnik parcele u središtu grada, pored Grilla. Po njegovim riječima čeka se da Tisak otkupi parcelu gdje će postaviti veliki kiosk, nakon čega će Zadruga odabrati ostatak parcele za postavljanje prodajne kućice.

- Vjerujemo da ćemo to uspjeti realizirati do božićnih i novogodišnjih blagdana. Velike planove imamo i po pitanju proširivanja izletničko-turističke ponude, prije svega animiranja potencijalnih posjetitelja gdje ćemo odraditi značajne marketinške aktivnosti. Snimili smo i promotivni film, a dio promotivnih aktivnosti odrađujemo i kroz razne sajmove na koje sve češće odlazimo kao izlagači.

- S obzirom kakva je teška godina iza nas i ako znamo da ljudi nemaju novaca i ne troše puno, moramo biti zadovoljni učinjenim jer članovi i dalje imaju energije i volje za razvojem. Sve više nas zovu i drugi proizvođači iz županije koji nude razne proizvode, ali tu imamo problem jer mnogi proizvodi nisu registrirani i ne možemo ih uvrstiti u ponudu - zaključuje Huška.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI