U nemogućim uvjetima osvajali su i po tri vrha dnevno (foto)

Milan Rajič i Ivan Božić
(FOTO: Iz priv. kol. A. Mandića)

04.12.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 5541

"U planinarsko društvo Klikun iz Pleternice učlanio sam se 90-ih godina. Idejni začetnik i najzaslužniji za naš "pothvat" je Ivan Božić. Vodio je brigu o svemu, do najsitnijeg detalja. Brinuo je o smještaju, proučavao karte, planirao termine polazaka. Nije u redu da ja "kupim lovorike" jer su nam se priključivali i drugi članovi društva-Antun Mandić, Vid Marić, Kruno Božić, Katica Marić i Luca Ravlić", kaže Milan Rajič.



On i pleternički umirovljeni profesor Ivan Božić dobitnici su godišnje nagrade Grada Pleternice. Ovo će im prestižno priznanje biti uručeno kao dugogodišnjim planinarima koji su jedini iz naše županije osvojili sve kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice. Obilaznica ima 153 kontrolne točke na vrhovima, otocima i gorju u Hrvatskoj, raspoređenih u 20 područja.





Rajič dodaje da je Ivan Božić, s kojim zbog zdravstvenih poteškoća nismo razgovarali, strastveni planinar koji i najteže vrhove savladava bez poteškoća. Iza njih je više od 650 sati hoda, nerijetko i po gotovo nemogućim uvjetima i uz temperature više od 40 stupnjeva. Tako su, primjerice, u samo jednom danu osvojili Dinaru, Kamešnicu i Mosor.



Na svakoj kontrolnoj točki je pečat koji je potrebno udariti u planinarsku knjižicu i služi kao svojevrsna potvrda Hrvatskom planinarskom savezu.

Naime, osim godišnje nagrade Grada Pleternice Ivan Božić i Milan Rajič dobitnici su i ovogodišnje nagrade Hrvatskog planinarskog saveza.

























Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI