NASLOVNAPOLITIKA
Županu Tomaševiću danas nastavljeno suđenje u Sl. Brodu, on vam usput čestita 27.godišnjicu međunarodnog priznanja RH

FOTO: sbplus.hr

Županu Tomaševiću danas nastavljeno suđenje u Sl. Brodu, on vam usput čestita 27.godišnjicu međunarodnog priznanja RH

16.1.2019. 13:46 | Index.hr IZVOR: Index.hr/sbplus.hr PREGLEDA: 3873

Svi nacionalni mediji pišu kako je danas na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu nastavljeno suđenje požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću za obiteljsko nasilje. 

Na ročištu zakazanom za danas i sutra trebalo bi biti ispitano devet svjedoka.

Suđenje zatvoreno za javnost


Kako javlja slavonsko-brodski portal SBplus, obrana je na početku ročišta zatražila isključenje javnosti za vrijeme ispitivanja svih pozvanih svjedoka radi zaštite maloljetne djece svjedoka. 

Sudac je usvojio taj prijedlog obrane. Kada ju je sudac upitao je li u njenom interesu da bude isključena javnost, Mara Tomašević je odgovorila: "Dobro, neka bude javnost isključena".

Podsjetimo, prvo ročište održano je u listopadu prošle godine, a tada je Tomašević rekao kako se ne osjeća krivim. 

Mara Tomašević opet sjedi tik do supruga koji ju je zlostavljao

Kao i na ročištu u listopadu, Mara Tomašević u sudnici sjedi tik do supruga za kojeg je rekla kako ju je godinama zlostavljao.

Kako smo pisali u listopadu, time je hrvatsko pravosuđe dodatno traumatiziralo žrtvu obiteljskog nasilja i tako se prekršila europska direktiva o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela.

"Mara Tomašević posljednji je primjer da se žrtve nasilja dodatno traumatizira na sudu", rekla je u listopadu u razgovoru za Index Sanja Sarnavka, bivša predsjednica udruge B.a.B.e., koja se niz godina bavila žrtvama obiteljskog nasilja.Anamaria Drožđan Kranjčec, pravnica Ženske sobe koja se bavi žrtvama nasilja u obitelji i seksualnog nasilja nad ženama, rekla je u listopadu da je u ovom slučaju prekršena europska Direktiva 2012/29/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2012. o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela te o zamjeni Okvirne odluke Vijeća 2001/220/PUP. Navela je i kako su i DORH i sud trebali reagirati u ovom slučaju.

Mara Tomašević pisala i premijeru

Podsjetimo, Tomaševića se tereti da je od listopada 2015. do listopada 2017. godine u obiteljskoj kući u više navrata zlostavljao suprugu. Terete ga i da ju je 2. listopada 2017. udarao rukama po glavi hvatajući je za vrat. Tomašević je u to vrijeme bio HDZ-ov župan Požeško-slavonske županije.

Mara Tomašević je nasilje prijavila policiji, a pisala je i vrhu HDZ-a i predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću. Tomašević  je istupio iz HDZ-a do završetka sudskog postupka, no ostavku na dužnost župana nije želio podnijeti.

Ona je u međuvremenu na Općinskom sudu u Požegi dala izjavu kojom povlači sve optužbe protiv supruga, no kako je postupak protiv njega pokrenut po službenoj dužnosti, suđenje se nije moglo zaustaviti. S Općinskog suda u Požegi slučaj je prebačen na slavonskobrodski Općinski sud.

TEKST: www.index.hr

FOTO: www.sbplus.hr

Tagovi: župan, tomašević, nasilje, mara, suđenje, slavonski brod, nastavak